Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

droszler | 2008. szeptember 30 17:25:55 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Körmend város Önkormányzata Oktatási és Kulturális Minisztériummal együttmûködve
ezennel kiírja a 2009. évre
a Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot
felsõoktatási hallgatók számára
a 2008/2009. tanév második és a 2009/2010. tanév elsõ félévére vonatkozóan


„A” TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkezõ, hátrányos szociális helyzetû felsõoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik a képzésre vonatkozó keretidõn belül, teljes idejû (nappali tagozatos) felsõfokú alapképzésben, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsõfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

Figyelem!
Az 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet a felsõoktatásban részt vevõ hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendõ egyes térítésekrõl 1. § (2) bekezdése értelmében nem részesülhetnek Bursa támogatásban a rendvédelmi és katonai felsõoktatási intézmények hallgatói.
A középiskolai akkreditált iskolarendszerû felsõfokú szakképzésben résztvevõ tanulók nem jogosultak a Bursa Hungarica ösztöndíjra.
Doktori (PhD) képzésben résztvevõk nem felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek.
Külföldi intézménnyel hallgatói jogviszonyban állók nem jogosultak a Bursa Hungarica ösztöndíjra.


Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2008. szeptemberében tanulmányaik utolsó évét megkezdõ hallgatók is. Amennyiben az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya 2009. õszén már nem áll fenn, úgy a 2009/2010. tanév elsõ félévére esõ ösztöndíj már nem kerül folyósításra.

Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be azok a hallgatók is, akiknek a hallgatói jogviszonya a felsõoktatási intézményben a pályázás idõpontjában szünetel. Az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a 2008/2009. tanév második félévére már beiratkozzon a felsõoktatási intézménybe.

Az ösztöndíj idõtartama 10 hónap, azaz két egymást követõ tanulmányi félév (2008/2009. tanév második, illetve a 2009/2010. tanév elsõ féléve).

Az ösztöndíj folyósításának kezdete legkorábban: 2009. március.

Az ösztöndíj-folyósítás feltétele, hogy a támogatott pályázó hallgatói jogviszonya a 2008/2009. tanév második félévében megfeleljen a pályázati kiírásnak. Amennyiben a támogatott pályázó hallgatói jogviszonya nem felel meg a pályázati kiírásnak, a támogatott az ösztöndíjra való jogosultságát elveszíti.


Az ösztöndíjat minden pályázati fordulóban újra kell pályázni.

Az ösztöndíj csak azokban a hónapokban kerül folyósításra, amelyekben a pályázó beiratkozott, államilag támogatott hallgatója a felsõoktatási intézménynek.

Azokban a hónapokban, amelyekben a hallgató hallgatói jogviszonya szünetel, az ösztöndíj folyósítása - a folyósítás véghatáridejének módosítása nélkül - teljes egészében szünetel.

Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelõ jövedelemnek számít. (Az adóterhet nem viselõ járandóságokról lásd a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 72. s) pontját).

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a felsõoktatási intézmény hallgatói jogviszonyáról az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatóságának, illetve a támogató önkormányzatnak tájékoztatást nyújtson.

A pályázó pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a pályázati ûrlapon rögzített személyes adatait a pályázatot kiíró települési önkormányzat nyilvántartásba vegye és azokat a megyei önkormányzat, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatósága részére – kizárólag az ösztöndíjpályázat lebonyolítása és a támogatás jogosultság ellenõrzése céljából – átadja illetõleg az ösztöndíj idõtartama alatt maga kezelje.

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatósága személyes adatait az ösztöndíjpályázat lebonyolítása és a támogatás jogosultság ellenõrzése céljából – az ösztöndíj idõtartama alatt kezelje.

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul a pályázáskor rendelkezésre bocsátott személyes adatainak az azonosítás célja érdekében szükséges mértékben történõ kezeléséhez és az ösztöndíjpályázat lebonyolítása valamint a támogatási jogosultság ellenõrzése céljából történõ továbbításához.

A pályázatot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a hivatalban hozzáférhetõ pályázati ûrlapon, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani.

A pályázat benyújtási határideje: 2008. október 31.


A pályázat kötelezõ mellékletei:


1. A felsõoktatási intézmény által kitöltött eredeti Jogviszony-igazolás.

Amennyiben a pályázó egy idõben több felsõoktatási intézménnyel is hallgatói jogviszonyban áll, pályázatában csak azt a felsõoktatási intézményt kell megneveznie, amellyel elsõként létesített államilag támogatott hallgatói jogviszonyt. A felsõoktatási intézmények szerzõdése alapján folyó, közösen meghirdetett – egyik szakon nem hitéleti, a másik szakon hitoktató, illetve hittanár – két szakos képzés esetében a hallgató az állami felsõoktatási intézményt köteles megnevezni.

2. Igazolás a pályázó és a vele egy háztartásban élõk egy fõre jutó havi nettó jövedelmérõl.

3. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi okiratok:
Nyilatkozat a szociális rászorultságról
A tartós betegség, vagy rokkantság (a családban, vagy a pályázóra vonatkozóan) igazolása
A munkanélküliség (a családban) igazolása

A pályázati ûrlap csak a fent meghatározott kötelezõ mellékletekkel együttesen érvényes, valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minõsül.

A települési önkormányzat 2008. november 24-ig saját maga bírálja el a beérkezett pályázatokat:
a települési önkormányzat a határidõn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelõ pályázatokat a bírálatból kizárja;
az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétõl függetlenül történik.

A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

A települési önkormányzat döntésérõl és annak indokáról 2008. december 5-ig írásban értesíti a pályázókat.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatósága 2009. március 16-ig írásban értesíti a települési önkormányzat által támogatásban részesített pályázókat a Bursa Hungarica ösztöndíj teljes összegérõl és az ösztöndíj-folyósítás módjáról.

Az ösztöndíjban részesülõ hallgató köteles az ösztöndíj folyósításának idõszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintõ változásról haladéktalanul (de legkésõbb 15 napon belül) írásban értesíteni a folyósító felsõoktatási intézményt, és az OKM Támogatáskezelõt (1244 Budapest, Pf. 920). Az értesítési kötelezettséget a hallgató 5 munkanapon belül köteles teljesíteni az alábbi adatok változásakor:
tanulmányok halasztása;
tanulmányok helyének megváltozása (az új felsõoktatási intézmény, kar, szak, munkarend, finanszírozási forma megadásával);
tanulmányi státusz (munkarend, képzési forma) változása;
személyes adatainak (születési név, anyja neve, állampolgársága, állandó lakásának és tartózkodási helyének címe) változása.

Az ösztöndíjas 30 napon belül köteles a jogosulatlanul felvett ösztöndíjat a folyósító felsõoktatási intézmény részére visszafizetni
A felsõoktatási hallgatók számára megítélt támogatást az önkormányzat visszavonhatja, ha az ösztöndíjas elköltözik a települési önkormányzat illetékességi területérõl. A települési önkormányzat ebben az esetben határozatban rendelkezhet a támogatás visszavonásáról. A határozat csak a meghozatalát követõ tanulmányi félévtõl ható hatállyal hozható meg.

Amennyiben megállapítást nyer, hogy a pályázó a pályázatban nem a valóságnak megfelelõ adatokat szolgáltatta vagy a pályázati feltételeknek egyébként nem felel meg, támogatásban nem részesülhet még abban az esetben sem, ha az ösztöndíj elnyerésérõl szóló tájékoztatást már kézhez vette.

A Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer jogszabályi hátteréül a felsõoktatásban részt vevõ hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendõ egyes térítésekrõl szóló 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet szolgál.

Körmend, 2008. október 15.


Bebes István sk.
polgármester



„B” TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS


Körmend Város Önkormányzata az Oktatási Minisztériummal együttmûködve
ezennel kiírja a 2009. évre
Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot
felsõoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára


A pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkezõ, hátrányos szociális helyzetû fiatalok jelentkezhetnek, akik:
a) a 2008/2009. tanévben utolsó éves, érettségi elõtt álló középiskolások;
vagy
b) felsõfokú diplomával nem rendelkezõ, felsõoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek;
és a 2009/2010. tanévtõl kezdõdõen felsõoktatási intézmény keretében teljes idejû (nappali tagozatos) felsõfokú alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsõfokú szakképzésben kívánnak részt venni.

A pályázók közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik 2009-ban elõször nyernek felvételt felsõoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2009/2010. tanévben ténylegesen megkezdik.

Figyelem!
Az 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet a felsõoktatásban részt vevõ hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendõ egyes térítésekrõl 1. § (2) bekezdése értelmében nem részesülhetnek Bursa támogatásban a rendvédelmi és katonai felsõoktatási intézmények hallgatói.
A középiskolai akkreditált iskolarendszerû felsõfokú szakképzésben résztvevõ tanulók nem jogosultak a Bursa Hungarica ösztöndíjra.

Az ösztöndíj idõtartama 3 x 10 hónap, azaz hat egymást követõ tanulmányi félév.


Az ösztöndíj folyósításának kezdete a 2009/2010. tanév elsõ féléve.

Az ösztöndíj-folyósítás feltétele, hogy a támogatott pályázó hallgatói jogviszonya a 2009/2010. tanév elsõ félévében megfeleljen a pályázati kiírásnak. Amennyiben a támogatott pályázó hallgatói jogviszonya nem felel meg a pályázati kiírásnak, a támogatott az ösztöndíjra való jogosultságát elveszíti.

Az ösztöndíj csak azokban a hónapokban kerül folyósításra, amelyekben a pályázó beiratkozott, államilag támogatott hallgatója a felsõoktatási intézménynek.

Azokban a hónapokban, amelyekben a hallgató hallgatói jogviszonya szünetel, az ösztöndíj folyósítása - a folyósítás véghatáridejének módosítása nélkül - teljes egészében szünetel.

Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelõ jövedelemnek számít. (Az adóterhet nem viselõ járandóságokról lásd a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 72. s) pontját).

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a felsõoktatási intézménybe történõ felvételi vizsgája eredményérõl az Országos Felsõoktatási Információs Központ az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatóságának, illetve a támogató önkormányzatnak tájékoztatást nyújtson.

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a felsõoktatási intézmény hallgatói jogviszonyáról az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatóságának, illetve a támogató önkormányzatnak tájékoztatást nyújtson.

A pályázó pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a pályázati ûrlapon rögzített személyes adatait a pályázatot kiíró települési önkormányzat nyilvántartásba vegye és azokat a megyei önkormányzat, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatósága részére – kizárólag az ösztöndíjpályázat lebonyolítása és a támogatás jogosultság ellenõrzése céljából – átadja illetõleg az ösztöndíj idõtartama alatt maga kezelje.

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatósága személyes adatait az ösztöndíjpályázat lebonyolítása és a támogatás jogosultság ellenõrzése céljából – az ösztöndíj idõtartama alatt kezelje.

A pályázó pályázata benyújtásával hozzájárul a pályázáskor rendelkezésre bocsátott személyes adatainak az azonosítás célja érdekében szükséges mértékben történõ kezeléséhez és az ösztöndíjpályázat lebonyolítása valamint a támogatási jogosultság ellenõrzése céljából történõ továbbításához.

A pályázatot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a hivatalban hozzáférhetõ pályázati ûrlapon, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani.

A pályázat benyújtási határideje: 2008. október 31.

A pályázat kötelezõ mellékletei:


1. Igazolás a pályázó és a vele egy háztartásban élõk egy fõre jutó havi nettó jövedelmérõl.

2. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi okiratok:
Nyilatkozat a szociális rászorultságról
A tartós betegség, vagy rokkantság (a családban, vagy a pályázóra vonatkozóan) igazolása
A munkanélküliség (a családban) igazolása

A pályázati ûrlap csak a fent meghatározott kötelezõ mellékletekkel együttesen érvényes, valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minõsül.

A települési önkormányzat 2008. november 24-ig saját maga bírálja el a beérkezett pályázatokat:
a települési önkormányzat a határidõn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelõ pályázatokat a bírálatból kizárja;
az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétõl függetlenül történik.

A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

A települési önkormányzat döntésérõl és annak indokáról 2008. december 5-ig írásban értesíti a pályázókat.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatósága 2009. március 16-ig írásban értesíti a települési önkormányzat által támogatásban részesített pályázókat a Bursa Hungarica ösztöndíj teljes összegérõl és az ösztöndíj-folyósítás módjáról.

A pályázó a felvételi értesítõ másolatának megküldésével köteles írásban 2009. szeptember 1-ig az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelõ Igazgatósága részére bejelenteni, hogy a 2009/2010. tanévben melyik felsõoktatási intézményben kezdi meg tanulmányait. Továbbá a pályázó köteles írásban nyilatkozni arról, hogy a 2009-as felvételi évet megelõzõen nyert-e felvételt felsõoktatási intézménybe. Az a pályázó, aki értesítési kötelezettségének nem tesz eleget, az ösztöndíj folyósításából és az ösztöndíjrendszer következõ évi fordulójából kizárható.

Amennyiben a "B" típusú pályázat során támogatásban részesülõ ösztöndíjas a támogatás idõtartama alatt sikeresen pályázik "A" típusú ösztöndíjra, "B" típusú ösztöndíját automatikusan elveszti.

Az ösztöndíjban részesülõ hallgató köteles az ösztöndíj folyósításának idõszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintõ változásról haladéktalanul (de legkésõbb 15 napon belül) írásban értesíteni a folyósító felsõoktatási intézményt, és az OKM Támogatáskezelõt (1244 Budapest, Pf. 920). Az értesítési kötelezettséget a hallgató 5 munkanapon belül köteles teljesíteni az alábbi adatok változásakor:
tanulmányok halasztása;
tanulmányok helyének megváltozása (az új felsõoktatási intézmény, kar, szak, munkarend, finanszírozási forma megadásával);
tanulmányi státusz (munkarend, képzési forma) változása;
személyes adatainak (születési név, anyja neve, állampolgársága, állandó lakásának és tartózkodási helyének címe) változása.

Az ösztöndíjas 30 napon belül köteles a jogosulatlanul felvett ösztöndíjat a folyósító felsõoktatási intézmény részére visszafizetni

A „B” típusú ösztöndíjasok szociális rászorultságát az önkormányzat évente egyszer jogosult és köteles felülvizsgálni. Amennyiben az ösztöndíjas a szociális rászorultság vizsgálata során az önkormányzat által kért igazolásokat nem bocsátja rendelkezésre, vagy az önkormányzattal a vizsgálat során az együttmûködést egyéb módon kifejezetten megtagadja, az önkormányzat az ösztöndíjas szociális rászorultságának megszûntét vélelmezi, azaz az ösztöndíjas ösztöndíját elveszíti. A települési önkormányzat ebben az esetben határozatban rendelkezhet a támogatás visszavonásáról. A határozat csak a meghozatalát követõ tanulmányi félévtõl ható hatállyal hozható meg

A felsõoktatási intézménybe jelentkezõk számára megítélt támogatást az önkormányzat visszavonhatja abban az esetben is, ha az ösztöndíjas elköltözik a települési önkormányzat illetékességi területérõl. A települési önkormányzat ebben az esetben határozatban rendelkezhet a támogatás visszavonásáról. A határozat csak a meghozatalát követõ tanulmányi félévtõl ható hatállyal hozható meg

Amennyiben megállapítást nyer, hogy a pályázó a pályázatban nem a valóságnak megfelelõ adatokat szolgáltatta vagy a pályázati feltételeknek egyébként nem felel meg, támogatásban nem részesülhet még abban az esetben sem, ha az ösztöndíj elnyerésérõl szóló tájékoztatást már kézhez vette.

A Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer jogszabályi hátteréül a felsõoktatásban részt vevõ hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendõ egyes térítésekrõl szóló 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet szolgál.

Körmend, 2008. október 15.


Bebes István s.k.
polgármester


Pályázati dokumentumok:
"A " pályázati ûrlap 2009
"B " pályázati ûrlap 2009
Szociális rászorultság nyilatkozata


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.