Simó József és az Ismerős Arcok zenekar '56-os emlékestje

droszler | 2008. október 09 19:53:29 | kultúra |
Kattintson a képere !2008 október havát írjuk,az õsz derekán járva, érezteti magát a vénasszonyok nyara, amelyet néha hirtelen beköszöntõ hideg idõ vált fel, mint általában ilyenkor lenni szokott. Rozsdaszínekben pompázik a táj, s a hervadó levelek hullása nem csak szép látványt nyújt, hanem régi emlékeket is elõhoz belõlünk, mintha a levelekkel együtt tovahullanának tõlünk azok is.De nem csak a magunk életébõl gondolunk a múltra, hanem régi idõkrõl, régi korokról is megemlékezünk, amelyek közül néhány talán nem is volt olyan régen, sõt , sokaknak az élete részét is képezte az az idõszak is, aminek az ünnepnapja közeleg, Nemzeti Ünnepünk dátuma, az '56-os forradalom kitörésének dátuma : OKTÓBER 23.
Sokan vagyuk, akik ezt nem éltük át személyesen, s nem is fogjuk annyira megérteni soha, mint akik ezt személyesen átélték, ám szülõk, nagyszülõk és idõsebb emberek elmondásai alapján, valamint a megemlékezések során átérezhetjük azt, amit az akkori hõsök tettek értünk.

Kattintson a képere !

"Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Õk, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság? "

/Márai Sándor : Mennybõl az angyal -részlet- /



Országszerte megemlékezések zajlanak ezen a napon,s az ezt megelõzõ és követõ napokon is. Én egy zenés-prózai megemlékezésre hívnám fel a figyelemet.

Október 22-tõl 25-ig 5 helyszínen keresztûl tartja '56-os emlékmûsorát Simó József és az Ismerõs Arcok zenekar.
Az öt helyszín:
-október 22. Tata -Magyary Zoltán Mûv.Ház. 19 óra
-október 23. Kenderes -Móricz Zsigmond Mûv. Kp. 19 óra
-október 24. Soroksár -Szt. István Király Templom 17 óra
-október 24. Hajós -Albrecht Dürer Mûv. Ház 21 óra
-OKTÓBER 25 RÉPCELAK -Mûvelõdési Ház 20 óra

RÉPCELAKON már 19 órakor kezdetét veszi a színpadi mûsor, legelõször a Konkoly együttes csap a húrok közé ( http://www.konkolyegyuttes.hu ) , magyar költõk verseinek megzenésítésével, s mûsorukkal arra törekednek majd ezen az esten is, hogy jobban átérezze a közönség a megemlékezéshez méltó verseket.
20 órától pedig kezdetét veszi a megemlékezés fõ mûsorszáma, az egyre több rajongót maga köré gyûjtõ ,s ezáltal egyre több 'ismerõs arcot' szerzõ Ismerõs Arcok zenekarnak ( www.ismerosarcok.hu ) , valamint a Czegei Wass Albert Alapítvány magyarországi elnökének, Simó Józsefnek a mûsora.

Kattintson a képere !


Már a látvány is a megemlékezés méltó hangulatát kelti majd, erre szolgálnak a színpad két végén elhelyezett és a hõsõkért meggyújtott gyeryák, s a háttérben elhelyezkedõ lyukas nemzeti lobogónk.
A tarttalomról pedig röviden:
Simó Józsefet nagyon nem is kell bemutatni, már több, mint 500 prózai és zenés estet tartott országszerte, ám a mostani emlékmûsor során Wass Albert gondolatai mellett több magyar író és költõ gondolata is elhangzik majd általa (Sinka István,Csoóri Sándor,Márai Sándor és sokan mások....) ,belefonódva az Ismerõs Arcok zenekar lélkemelõ dalai közé.De amikor õ prózát vagy verset mond,akkor a színpadon csak õt világítja meg a reflektor,s emelett a gyertyák fénye tükrözõdik majd
a lyukas zászlón. S amikor elhangzik valami általa, akkor halk ismerõs akkordok csúsznak szavai alá a zenekar által, felvezetve ezzel egy-egy dalt.
De még elõfordulhat az is, hogy eredeti 56-os idõkbõl való hangfelvételekre is felfülelhetünk.
Az Ismerõs Arcok zenekart pedig szinén nem kell már bemutatni, hiszen egyre többünknek 'ismerõs'. Egyre többen szembesülünk azzal, hogy dalai olyanok, mintha a mi lelkünkbõl szólna, ezáltal tükröt állítva elénk.Az Éberálom lemezrõl és a régebbi lemezekrõl is hangzanak el majd természetesen dalok, nem maradhat ki a régi dalok közül pl. a Ruszkik haza, vagy a Szélbe kiáltok,de az olyan nemzetépítõ dal sem, mint az Építsünk hidat, s nem maradhat ki pl. az új dalok közül a Nélküled címû szám, s még sorolhatnék nagyon sok dalt, ami belefér egy bõ két órás irodalmi-zenés koncertbe.

Kattintson a képere !


Összefoglalva egy mondatba a fent írtakat,egy ilyen emlékesten nem csak emlékezhtünk majd, hanem feltöltõdhetünk és erõt meríthetünk belõle.

A répcelaki koncerten ülõ és állóhelyek egyaránt lesznek a mûvházban, helyfoglalás viszont nincs, hanem érkezési sorrend van.
A jegyek elõvételben 1956 Ft-ba kerülnek (Korona sörözõ Répclak)
Helyszínen: 2200 Ft

-írta: Sztamassz
További információ: 70/576-0440


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.