Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2008. október 21 15:03:54 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának 2008. október 20-ai rendkívüli ülésérõl.


A Képviselõ-testület rendkívüli ülés keretében tárgyalta a Batthyány-kastély várkertjének felújítását célzó, a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Program 2007-2013 keretében benyújtandó pályázatot.
A Képviselõ-testület több ízben foglalkozott a Várkert állapotával, és elkötelezte magát kezelõi jogának megszerzése mellett - melyhez a szakmai szervezetek (Minisztérium, Nemzeti Park Igazgatóság) támogatását követõen már csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ ZRt. jóváhagyása szükséges – és tanulmánytervet készíttetett a Várkertben elvégzendõ feladatokról. A legfontosabb feladat a Várkert vízutánpótlásának biztosítása, mert a Rába melletti védõgát megépítése megszüntette a holtág rendszeres természetes vízutánpótlását, így a Várkertben jelentõs mértékben csökkent a talajvíz szintje. Ennek következményeként már megfigyelhetõ a fák egy részénél jelentkezõ csúcsszáradás. A kastélypark gondozását felvállaló civil szervezet jelentõs munkálatokat végez el, ám ennek ellenére nagyon sok teendõ még ahhoz, hogy a Várkert természeti értékéhez és múltjához méltó képet mutathasson a látogatók számára.
A projektben Muraszombat és Gornja Radgona településekkel összefogva kívánja a város a feladatok jelentõs részét megoldani. Az együttmûködés vezetõ partnere Muraszombat Önkormányzata, ahol biztosítják a projekt koordinálását és technikai hátterét is. A projekt címe (magyar fordításban) „Ébreszd fel a természetet a városodban”. Az általános határon átnyúló célkitûzések között megjelenik a parkok építészeti-kulturális-történelmi-szakrális értékéhez méltó hely biztosítása a város, a megye és a határtérség életében, a határon átnyúló együttmûködési hálózat kialakítása, és együttmûködés a feladatok megvalósításában. Ennek eredményeként válik láthatóvá és látogathatóvá a Várkert is a hazai és külföldi turisták számára, mely a magyarországi barokk kastélyépítészet egyik gyöngyszeme. A specifikus határon átnyúló célkitûzések között szerepel a tanulmánytervben megfogalmazott hasznosítási, parkrehabilitációs lépéseket megalapozó tervdokumentációk elkészítése, melynek segítségével a további feladatok elvégezhetõk.
A pályázatban többrétû tervezési feladatok jelennek meg:
1. vízrendszer rehabilitációja – revitalizációja, vízutánpótlás biztosítása (elõkészítési költségek, 2,3 mFt, vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció 5 mFt);
2. park helyreállítási tervei (geodéziai felmérés és közmûhelyszínrajz 2,8 mFt; kertépítészeti engedélyezési terv a vízrendezéssel érintett területen 4,5 mFt);
3. beteg fák gyógyítása, egyéb, a park energetikai rendszerére káros hatások feloldása, 1,4 mFt;
4. Ökológiai egység kialakítása (erdészeti és botanikai terv készítése, 672 eFt
5. Botanikai fejlesztés (Clusius tanösvény kialakítása) 1,5 mFt

A megvalósítás ugyancsak több összetevõbõl áll:
1. A vízutánpótlást szolgáló mûszaki létesítmények kivitelezése a parkon kívül,13,5 mFt
2. Vízutánpótláshoz kötõdõ vízrendezés a parkban (a kertépítészeti tervvel összehangolt építés, kert kialakítás, a vízátemelõ kerék megépítése, a tó /régi holtág/ helyreállítása) 104,5 mFt.
3. A park energetikai rendszerének helyreállítása (akupunktúrás kövek állítása, kozmogrammok elhelyezése) 3,6 mFt.
4. Beteg fák gyógyítása (gallyazás, sebkezelés, gyógy-tápanyagozás, egyéb gyógymódok) 6 mFt.
5. Clusius tanösvény kiépítés, 3,6 mFt.
6. Az „erdõ” helyreállítása, 7,2 mFt.
7. Projekt menedzsment (kommunikáció, tájékoztató anyagok) 7,2 mFt
Összességében a tervezési feladatok 18,2 mFt-ot, a kivitelezési feladatok pedig 146,1 mFt-ot igényelnek. A pályázatban az elõkészítési költségek (2,3 mFt ) 100 %-os önrészt, míg a további tervezési és megvalósítási munkálatok 5 %-os önrészt igényelnek, így a testületnek összességében 10,4 mFt önrész biztosításáról kellett döntést hoznia. A projekt költségvetése Euroban kerül benyújtásra, ami 657.272 Euro, a költségek 250 Ft/Euro árfolyamon lettek kalkulálva. A pályázat a maximális kihasználtság jegyében lett kidolgozva, ugyanakkor ütemezetten végrehajtható, alacsonyabb támogatás esetén a mûszaki tartalom csökkenthetõ.
Bebes István polgármester tájékoztatta a testületet, hogy sem a regionális, sem pedig az ágazati programok között nem volt olyan pályázati kiírás, amin jó eséllyel támogatást lehetett volna nyerni a Várkertben elvégzendõ feladatokra. Muraszombat Önkormányzatával már korábban a Phare CBC program keretében történt próbálkozás e területen, akkor sikertelenül. Jelenleg azonban kidolgozott alapokon álló - a Kastély megvalósíthatósági tanulmányban is szereplõ szakmai útmutatásokkal összhangban levõ – pályázat kerül benyújtásra, melynek határideje 2008. október 30. Kihangsúlyozta, hogy a testület korábban elkötelezte magát a Várkert fejlesztése mellett, s emlékeztetett arra is, hogy jelenleg a városban mûködõ civil összefogás próbálja elvégezni azokat a feladatokat, mely az Õrségi Nemzeti Park feladata lenne.
Szabadi István képviselõ az elõterjesztésben közremûködõk, míg Köbli József testületi tag az Euro árfolyam növekedésének következménye iránt érdeklõdött. Bebes István elmondta, hogy a szakmai anyagot a Pagony Kft. készítette el, akárcsak a kastély megvalósíthatósági tanulmányban szereplõ e területre vonatkozó részeket. Az euro árfolyamának növekedésével kapcsolatban megjegyezte, hogy árfolyam növekedéssel bizonyos mértékben nõ az önrész, ugyanakkor a támogatás mértéke is emelkedik. Ugyanakkor az árfolyamok alakulását elõre meghatározni nagyon nehéz.
Czitkovics Gyula alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a park jelenlegi állapota tarthatatlan, a sportpálya környékén egyenesen balesetveszélyes, melynek jelzése megtörtént a fenntartó felé (a mûfüves pályán már okozott is kárt egy kidõlt fa). A pályázat illeszkedik a Batthyány-kastély hasznosítási tervéhez, s jelentõs forrást biztosítana az önkormányzat által a kastélyprogramban megfogalmazott feladatok megvalósításához.
Csák Tamás bizottsági elnök a Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság, míg Faragó Gábor bizottsági elnök a Pénzügyi Bizottság támogató döntését ismertette.
A hozzászólások keretében Szabadi István képviselõ a park energetikai rendszerére káros hatások feloldására, akupunktúrás kövek elhelyezésére vonatkozó pályázati rész kihagyását kezdeményezte, hivatkozva arra, hogy ezzel a lépéssel a pogány és okkult természetgyógyászatnak ad teret a testület, holott a város ezidáig keresztény értékrendet mutatott fel.
Bebes István zárszóként elmondta, hogy a szavazatok megmutatják, hogy a Képviselõ-testület tagjai elkötelezettek a park felújítása mellett, s megragadják az alkalmat annak érdekében, hogy a Várkert ismét dísze lehessen a városnak.
A képviselõk 14 igen és 2 nem szavazat mellett elfogadták a pályázat benyújtását, s biztosították fedezetként a szükséges önrészt.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.