Soproni egyetemista alkotása is lehet a csoportos EU elnökség közös logója

droszler | 2008. november 25 11:12:43 | közérdekü |
Soproni egyetemista alkotása is lehet a csoportos EU elnökség közös logója

Spanyolország, Belgium és Magyarország közös pályázatot írt ki a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség közös logójának kialakítására.

Magyarországon 2009. január 19-ig három hazai mûvészeti egyetem hallgatói nyújthatják be logóterveiket, közöttük a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Formatervezõ Szakán tanuló egyetemisták.



A csoportos elnökség szellemiségét, valamint az európai értékeket megjelenítõ logótervet vár Magyarország, Spanyolország és Belgium mûvészeti és kreatív felsõoktatási intézményeinek hallgatóitól az Európai Unió 2010. január 1-jétõl 2011. június 30-ig tartó csoportos elnökségének három tagállama. A pályázati kiírás értelmében minden pályázatnak három logót kell tartalmaznia, amely a közös motívum mellett a csoportos elnökséget alkotó országokra vonatkozó egyedi motívumokat is megjeleníti.



Az Európai Unió soros elnöklésében 2007 óta alkalmazzák a csoportos elnökség intézményét, melyben a feladatokat a tagállamok hármasával látják el, 18 hónapos periódusokban. A másfél év alatt a három tagállam 6-6 hónapig tölti be az elnöki tisztséget. Magyarország így elsõként a 2010-ben kezdõdõ csoportos elnökség keretében látja el az EU elnöki feladatait.



A logópályázaton a három ország mûvészeti felsõoktatási intézményeinek hallgatói vehetnek részt, így a magyarországi kiíró, a Miniszterelnöki Hivatal a Magyar Képzõmûvészeti Egyetem Grafikus Szakáról, a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem Formatervezõ és Vizuális Kommunikáció Szakáról valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Formatervezõ, és a Mûvészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar Képi Ábrázolás és Kézmûves Szakáról várja a nappali tagozatos hallgatók jelentkezését.



A pályamûveket héttagú – az uniós kiírók elvárásainak megfelelõen szakértõkbõl, valamint a civil és állami szféra szakembereibõl álló – zsûri véleményezi, kiválasztva azt a 9 magyar logótervet, amelyek részt vehetnek a nemzetközi versenyen. A zsûri határozza meg azoknak a pályamûveknek a körét is, amelyekbõl a nagyközönség online szavazással választhatja ki a spanyol-belga-magyar megmérettetésben szintén résztvevõ tizedik mûvet .



A tagállamonkénti 10-10 pályázatból végül 2009 februárjában a spanyol-magyar-belga zsûri választja ki a csoportos EU-elnökség jelképét.



A pályázat magyarországi tíz nyertese 500 eurónak megfelelõ pénzjutalomban részesül, míg a nemzetközi gyõztes díja 10 000 euró.



A magyarországi zsûri tagjai formatervezõk, grafikus mûvészek, elismert szakemberek. A bíráló bizottság elnöke Stefan Lengyel, akit 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Jelenleg a Magyar Formatervezési Tanács tagja és a Német Formatervezési Tanács alelnöke. A zsûri tagja továbbá Dr. Baán László, a Szépmûvészeti Múzeum fõigazgatója, Bakos Katalin mûvészettörténész, Pohárnok Mihály, a Design Center Kft. ügyvezetõje, Vargha Balázs tervezõgrafikus, Baráth Péter, a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs szakállamtitkára, valamint Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára.



A részletes pályázati kiírás megtalálható a www.magyarorszag.hu/eulogo honlapon.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.