1 éves a SPIRITUSZ GALÉRIA

droszler | 2008. november 30 17:51:00 | kultúra |
1 éves a SPIRITUSZ GALÉRIA

TTT – Tábla Tologató Tárlat

Sara Berti




A SPIRITUSZ Galéria decemberben tölti be 1. életévét, amely évfordulót, rövid fennállásának ideje alatt hagyománnyá váló Tábla Tologató Tárlattal - TTT ünnepli. A „TTT” sorozat villámtárlatai rendszeres jelleggel, minden hónap elsõ hétfõjén nyílnak, azonban a jubileum alkalmából bemutatkozó változatos mûfajban dolgozó olasz mûvésznõ munkái, a megszokottól eltérõen nem egy, hanem két héten keresztül tekinthetõk meg.



A havi rendszerességgel jelentkezõ esemény, a TTT rendhagyó módon mutat be fiatal alkotókat és azok mûveit. A Várfok Galéria idén jubileumi kiállítás-sorozattal ünnepli nagykorúságát, azaz 18 éves mûködését, és ennek része a Várfok gyermekeként felcseperedett SPIRITUSZ Galéria elsõ évének köszöntése is.

A SPIRITUSZ az igényes mûtárgybolt és a galéria funkcióit kombinálva ad lehetõséget a bemutatkozásra fiatal, mûvészi pályájuk elején álló festõk, szobrászok, fotósok és ékszertervezõk számára. A mûvészetbarátok, alkalmi vásárlók és kezdõ vagy már gyakorló gyûjtõk számára a felfedezés örömét nyújtja a képzett, tehetséges mûvészek alkotásai között való böngészés.

A TTT havonta egyszer biztosít néhány nap erejéig egy egyedi szerkesztésû, mozgatható felületû táblát egy mûvész számára: a villámtárlat alkalmával együtt látható számos mû tömör, de széles spektrumú képet ad az adott mûvész tevékenységérõl. A tárlat lényege mégis a megnyitóban rejlik, hiszen rendhagyó módon a mûvész áll ki alkotásai elé és beszélget „feleltetõjével”, „opponensével”. A Kádár-korszakbeli „Három T” gyakorlatára (Tiltjuk, Tûrjük, Támogatjuk) utal az a tény, hogy a mûvésznek meg kell „védenie” a képeit a közönség elõtt, természetesen mindezt egy kellemes légkörben. A beszélgetés alatt alkalom nyílik bepillantani egy kortárs mûvész mûhelytitkaiba és mûvészi világába.


A SPIRITUSZ Galéria 1 éves évfordulója alkalmából egy rendkívül sokoldalú, fiatal olasz mûvésznõ mutatkozik be, aki szobrász és grafikus, miközben felhasználja az installáció nyújtotta lehetõségeket is. A december 1-én nyíló villámtárlat alkalmával Sara Bertivel ismerkedhetünk meg, akinek köztéri szobrát egyébként Ferrarában járva tekinthetjük meg.



Sara Berti a hagyományos technikákat részesíti elõnyben. Érdeklõdésének középpontjában az ember, az emberi testben rejlõ lehetõség áll. Egyedi, öntött bronz szobrai és grafikái az energiaáramok folyását öntik formába. A szobortorzók nyalábokba rendezõdött erõvonalakból épülnek fel, amelyek kinyílva áramolnak szét az éterben. Hasonló érzéseink támadnak egy-egy grafikai munkája láttán is, amelyeken az emberi alak, az absztrakt formákkal, a fény által kovácsolódik össze harmonikus egységgé. Az erõvonalak a rajzokon színes gesztusokként körvonalazódnak, ezzel energiamezõket hoznak létre a képen belül is. A fiatal mûvésznõ munkáin a pozitív, alkotásra ösztönzõ feszültség kifejezése jelenik meg, tárgyiasult formában, melynek kifejezõje a test, szubsztanciája pedig a testben zúduló energia.



Sara Berti 2006-ban szerzett szobrász diplomát a bolognai Accademia di Belle Artin, ahol tanári végzettségre is szert tett. Olaszországban több templom számára is készített köztéri szobrokat, valamint Ferrarában járva látható „Az ember és a Fõnix” (Újjászületés) címû öt méteres bronz mûve. A magyar közönség 2008 nyarán már láthatta az olasz szobrásznõ két önálló budapesti tárlatát, most pedig legújabb bronz kisplasztikáit és grafikai alkotásait tekintheti meg a SPIRITUSZ tábláin december 13-ig. A TTT-n Sara Berti beszélgetõpartnere Dr. Drimál István filozófus.





TTT - Tábla Tologató Tárlat

Sara Berti

Megnyitó: 2008. december 1., hétfõ, 18 óra

Aki Sara Bertit felelteti: Dr. Drimál István filozófus

A beszélgetés magyar és olasz nyelven folyik, tolmácsolással.

A villámtárlat 2008.12.13-án zár.



SPIRITUSZ Galéria

1075 Budapest, Madách I. út 3.

Tel.: 06 30 846 2998

galeria@spiritusz-galeria.hu

www.spiritusz-galeria.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.