Az élőzene varázsa, avagy SEAR BLISS 15 éves jubileumi koncert!

droszler | 2008. december 05 19:28:48 | kultúra |
Az élõzene varázsa, avagy SEAR BLISS 15 éves jubileumi koncert!


November 29-én szombaton este 22-órától került megrendezésre Budapesten az Avalonban a koncertezés terén európát bejárt, lemezeladás során pedig a világ minden táján ismert szombathelyi SEAR BLISS zenekar 15 éves jubieumi koncertje.
Még kimondani is hosszú idõ a 15 évet,nem minden zenekarnak adatik meg, hogy ezt ünnepelhesse, pedig igazából úgy elrepült ez a 15 év, hogy szinte feltehetjük magunkban a kérdést,hogy már ennyi idõ eltelt? S e szombathelyi zenekar életében tartalmasan telt ez az idõszak, hiszen már az elsõ '95-ös demójuk után felfigyeltek rájuk külföldön,s ezután jobbnál jobb lemezek, nagysikerû koncertek,
de még színházi elõadások is következtek, sõt, még a filmes életbe is belekóstolhattak. S ha egy külföldi metal-black metal rajongónak megemlítenénk országunkat-akár kontinensünkön túl is-, s az ahhoz kapcsolódó zenekarokat, szinte biztosan a Sear Bliss nevét említené. Azért ez nem kis eredmény,s a zenekart régebb óta követõ rajongók a zenakartagokkal együtt az izgalomtól gombóccal a torkukban várták ezt az ünnepi eseményt!
Persze nyílván hasonlóan érezhettek azok a rajongók is,akik nemrég óta ismerik a bandát,s akik netán most látták elõször õket koncertezni, számukra-no de mindenki számára- pedig egy örökre szóló élmény volt. Aki pedig lemaradt errõl az eseményrõl, az egy jövõre megjelenõ 15 éves jubileumi DVD-vel pótolhatja ezt! A koncert rögzítését az Ösvény Film Produkció végezte több kamerával,többek között kameramozgató daru használatával is,kiegészülve Pákozdi Attila és Zsargó Norbert operatõrök munkájával.

http://www.osvenyfilm.com

Szóval a koncertrõl....
Az Avalonra este 22 órakor már ki lehetett volna tenni a teltház feliratot. A közönség nagyrésze Sear Bliss pólóba öltözött,ki régibe, ki újba. Ez utóbbinak az volt az oka, hogy ez volt a legelsõ lehetõség arra, hogy a zenekartól is venni lehetett az angol import pólókból, hiszen a Sear Bliss-nek angol kiadója mellett http://www.candlelightrecords.co.uk angol terjesztõje is van http://www.plastichead.com/
Nagyjából 22 óra 20 perckor már az Intro szólt a hangfalakból és 22 óra 30 perctõl elfoglalta színpadon a helyét a Sear Bliss zenekar...
Különleges színpadi látványt nyújtott a fémarcú mikrofonállvány, a dob mellett felállított Gong, s az eleinte még letakart hangszerek,mint a bárddal szerelt állványú szintetizátor és az üstdob. S ezek mellé jött még a metalzenében különleges hangszernek számító harsona,s nem utolsósorban a trombita használata a gitárok mellé.
A pirotechnika sem maradt el, egy-egy tûzesõ gyönyörûen díszíttte a dalokat. A legszebb látványelem azonban a hóesés volt a koncert második részének nyitásaként,amikor is a 11 évvel ezelötti felállás lépett színpadra.
Na,de ne siessünk annyira elõre. Szóval a koncert két részbõl állt a következõképpen:

Sear Bliss jubileumi koncertprogram

I.rész (jelenlegi felállással)

-Intro
1,Blood on the milky way
2,Deadly Illusion
3,Birth of Eternity
4,Two Worlds Collide
-intro Last stand-
5,She will return
6,Eternal Battlefields
-intro Grand Destiny-
7,Arx Idolatriae
8,Tunnels of Vision
9,Soulless
-intro Winter Voices-
10, With mournful eyes
11, Far above the trees
12, The Pagan Winter
-intro Ancient-
13,Ancient

II.rész (a 11 évvel ezelötti felállással)

-Intro In the Shadow,színpadi hóeséssel-
14,In the Shadow of Another World
15,Left in the dark (lemezre nem került verzió)
16, Twilight
17,1100 years ago (régi+jelenlegi felállás)

BÓNUSZ( avagy be nem tervezett ráadás közönségkérésre):
18, Twilight (régi+jelenlegi felállás)


Az elsõ rész kb. másfél órás idõutazás volt, ugyanis a zenekar idõrendben visszafelé játszott mindegyik lemezrõl dalokat, még az elsõ demójukról is.
Olyan dalok is elõkerültek,amelyeket ritkán játszanak,pl. a Forsaken Symphony lemez dalai, vagy a The Haunting lemezrõl pl. a Soulless.
Ebben az elsõ részben, azaz a jelenlegi felállásban a doboknál Schönberger Zoltán, harsonán Pál Zoltán, gitároknál Neubrant István és Kovács Attila ( õ nemrég került a zenekarba Kovács Péter helyett, neve a Watch My Dying zenekarból is ismert lehet) ,basszusgitárnál és a mikrofonnál pedig Nagy András játszott és énekelt.
Majd ezután egy 15 perces szünet következett, hogy átadják a helyet a színpadon a 11 évvel elötti felállásnak.
Jött a második rész,s az In the Shadow of Another World szám intrója alatt-ami csak a demó cd-n található meg-elerett a hó a színpadon, hogy szívünket összeszórító érzéssel tudatosodjon bennünk az ünnep hangulata és a régi felállás színpadra kerülése. Szûcs Gergõ a trombita mellett használta a már említett üstdobot valamint a Gong-ot, Winter éteri hangulatot varászolt a szintetizátorával,Barbarics János pedig a gitár mögé került Csejtei Csabával egyetemben, Csejtei Zoltán a dobok mögé,majd pedig a mikrofon elé, s végül de nem utolsósorban Nagy András, mint alapító és egyedüli örökös tag,aki '93-tól a napjainkig a Sear Bliss frontembere, a mikrofonnál és a basszusgitár mögött foglalt helyet, mint ahogy a koncert elsõ részében. Elõkerült egy lemezre soha nem került dal, a Lefi in the Dark
címû. Ezt a dalt a következõ linken meg is tekinthetitek: http://www.youtube.com/watch?v=CkWy0lAz3R8
Természetesen a koncertet a már slágernek számító-ha lehet ilyen szót ebben a mûfajban mondani- 1100 years ago zárta. Ekkor már a zenekar valamennyi tagja, a régi és a jelenlegi felállás is a színpadon volt. Ezzel véget is ért volna a két és fél óra hosszú jubileumi megakoncert, de a fáradni nem akaró közönség nem érte be ennyivel, s következett egy ráadásdal, a Twilight.

A koncertrõl képek:
http://www.pbase.com/sweetanddeadly/searbliss_15yrs

valamint:
http://rockerek.hu/gallery/Koncertek/2008.11.29.Sear.Bliss.15.jubileum.html

és nem utolsósorban:

http://www.kadath.hu/fenykepek/2008_11_sear_bliss/2008_11_sear_bliss_keret.htm


Ünnep volt ez a két és fél óra a javából, ennyire gazdagon hangszerelve ritkán kerül zenekar a színpadra, ezért is mondható el, hogy ez egyben az élõzene ünnepe is volt, ilyennek kell lenni egy metálkoncertnek, s így kell szépen összefoglalni 15 évet. És technikai fejlõdés ide vagy oda, az élõzenének mindig varázsa lesz, sohasem pótolható gépekkel...
További többször 15 évet kívánok a zenekarnak!

Sztamassz

VÁRJUK A DVD-t !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.