RANSYLMANIA zenekar, avagy Erdély szívdobbanása....

droszler | 2008. december 27 10:00:17 | kultúra |
RANSYLMANIA zenekar, avagy Erdély szívdobbanása....


"Transylmania: egy zenekar a forrás vidékérõl,Erdély szívébõl,székelyföldrõl,õrzõk a Kárpátok gerincén, a Hargita hegyei között, ahol még tiszták a folyók, az erdõk, ahol még igazak, õszínték a szavak, s szívbõl jönnek. Apáink-anyáink tudását hozzák magukkal, s elfeledni látszódó múltunk tükörcseppjei villannak szemünk elé, ahogy hallgatjuk zenéjüket,s értjük szövegeik gondolatát. Cseresznyés Szilamér 2002-ben hozta életre az együttest, hogy megmaradjon mindaz, amit gyermekként láttak,hallottak, tanultak szüleiktõl, nagyszüleiktõl,õseiktõl. Kezdetben verseket zenésítettek meg, s az elõdök dalait énekelték, majd saját dalok is születtek. 2004-ben jelenik meg elsõ lemezük "Legyen úgy, mint régen volt" címmel. A szülõföldhöz, a hazához, a múlt örökségéhez való ragaszkodás ez. Ragaszkodás egy tisztáb világhoz, amely mai korunkban elveszni látszik... "
....hangzik el Halász Lajos Õrtüzek címû filmjében.
Részlet ebbõl a filmbõl -Ha folyóvíz volnék- :
http://www.youtube.com/watch?v=De6JmILPIiI

S valójában így van. Nem kell ehhez más, csak zenéjüket hallani.
De nem csak füllel, hanem szívvel és lélekkel, hiszen "...akinek szép a lelkében az ének, az hallja mások énekét is szépnek"...
Hangzik el legújabb lemezük nyítószámában ez az idézett gondolat, hiszen a 2004-es lemezük után még két lemez jelent meg: 2006-ban az "El ne add az õsi házat", s most 2008-ban pedig a "Mert tudnom kell" címû.

Ha behunyt szemmel hallgatjuk zenéjüket, magunk elõtt láthatjuk Erdély mesebeli világát, a hegyeket, völgyeket, patakokat, a székelykaput, amely szeretettel, "Isten hozott, testvér" felirattal nyitva áll elõttünk, s a kapu másik oldalán pedig ott találjuk a székely embereket, magyar testvéreinket, akik számára mindenük az otthonuk, mint ahogy ez el is hangzik a Transylmania Kapufelirat címû számában: "Házad bárhol lehet,de hazád csak itthon".

Transylmania zenéje hallgatása során nem csak azzal szembesülünk, hogy ebben a zenében tûz van, élet van, hanem hogy nekünk és rólunk szól, hiszen zenéjükkel mindig is azon voltak, hogy a régi magyar értékeinket sosem feljetsük el, hanem õrízzük meg, vessük össze mai modern korunkkal, s ápoljuk azt,s gyermekeinknek adjuk tovább. Ebben az elanyagiasodott világban van még valami, ami érték, s nem mérhetõ pénzben, s errõl beszél Cseresznyés Emília a következõ felvételen (részlet az Õrtüzek címû filmbõl ):
http://www.youtube.com/watch?v=TkE2lk6rMh8&feature=related

S ez a felvétel egyben az Ének 2008-ból dal amiben Sajó Sándor 1918-ban papírra vetett gondolatai fogalmazódnak át jelenkorunkba, Szélyes Manyika gyönyörû hangjával karöltve, aki amikor azt énekli:

"Uram, tudd meg, itt akarok élni,
Apáink földjén, magyarul,
Tudd meg, hogy lelket nem fogok cserélni,
Ha nékem millió arany is hull."

akkor ezen sorok, a "magyarul" szó jelentése, szinte visszhangként cseng szívünkben, s lelkünk képzeletben szárnyal ezen felvétel gyönyörû hegyei felett....

Mert tudnom kell lemezükkel (amin a fent említett dalok is megtalálhatók)
azt sugallják, hogy tudjunk múltunkról, a fákról, a hegyekrõl és önmagunkról, hogy kik vagyunk, mert csak így lehet teljes értékû jelenünk és jövõnk.

-írta: Sztamassz


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.