Téli madáretetés

droszler | 2008. december 30 15:10:16 | közérdekü |
Jön a tél, a hideg. A kertbarátok bizonyára nem feledkeznek meg a madarakról, akiket télen etetni kell, akiknek menedéket kell nyújtani a fagy, a ragadozók ellen.
A természet majd gondoskodik róluk -gondolják sokan. Ám a valóság rácáfol erre. Az õszi kerttisztítással számos olyan dolog is "lapátra" kerül, amely a madaraknak és más élõlényeknek is életmentõ lehet a téli idõszakban.

Egyes madarak gyümölcsökkel, magvakkal, mások rovarokkal, vagy gerinctelen állatokkal, illetve kisebb rágcsálókkal táplálkoznak. Télen kevés a táplálék, és a megszerzésére fordítható idõ is rövidebb. A kisállatok többnyire téli álmot alszanak, a rovarok egy része elpusztul a vegetációs idõszak végére. A magvak csonttá fagynak a hidegben, a gyümölcsök elenyésznek. A hosszú, dermesztõ éjszakákon megfagyhatnak a madarak. Mindebbõl kiderül, hogy ezt az idõszakot a legnehezebb átvészelniük. Ekkor léphet közbe az ember.

Ha téli menedéket készítünk a madaraknak, olyan növényeket ültessünk a kertünkbe, amelyek élelmet és búvóhelyet biztosítanak. A fekete napraforgómagvak sok madarat - a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, a harkályt is - életben tartják. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele. Tanácsos a magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.
A rovarevõ madarak számára a legmegfelelõbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerû az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek legkedveltebb téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földrõl szeretnek felcsipegetni.

Az elhelyezésnél vigyázzunk arra, hogy a madarak ne váljanak könnyen macskák prédájává. A lehetõ legszárazabb helyekre kerüljön az eledel. Az etetõt rendszeresen tisztítsuk és lehetõleg ne készítsünk furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót!
Ha egyszer már belekezdtünk a madarak etetésébe, felelõsséggel tartozunk irántuk. Nem szabad még néhány napra sem téli eleség nélkül hagynunk õket, mivel ha már odaszoktak etetõnkhöz, jórészt onnan is szerzik be táplálékukat. Ha az éléskamrájuk pár napra üresen marad, a táplálékra várakozó madarak könnyen belepusztulhatnak feledékenységünkbe. Amikor õsszel kertünket rendezzük, hagyjunk a földön virágmagvakat, néhány gyümölcsöt, bogyót, diót. Így a téli napokon is gazdag marad környezetünk madárvilága.

Forrás: www.kertpont.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.