Kölcseysek felejthetetlen öt napja Csehországban

droszler | 2009. január 01 14:41:05 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Kölcseysek felejthetetlen öt napja Csehországban

Immár 20 éve, hogy a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tanulóinak a téli szünetben /december 27-31. / a csehországi Roznov pod Radhostem városába szervez az iskola téli csereüdülést. A kétoldalú kapcsolat újabb állomása volt az idei út is.


December 27-én reggel hat órakor indult az autóbusz megrakodva gyerekekkel, csomagokkal, és a téli sportolásra alkalmas eszközökkel ( síléc, korcsolya, szánkó, stb. ) A nyolc órás kimerítõ utazás állomásai voltak többek között a szlovák fõváros Pozsony, a Vág folyó mellett található évszázados történelmi ékszerdoboz Trencsény is. Az út során érintették a történelmi Magyarország néhány kiemelkedõ városát, vármûemlékét is. Így látták Csejtét, Beckó várát, Nagyszombatot, Pöstyént. Érdekes és izgalmas volt látni a magyar határtól több száz kilométerre található régi magyar emlékeket. Ráadásul most elõször éreztük, hogy határtalan lett Európa, hisz megállni nem kellett a határokon és az útleveleket sem kellett elõvenni az út során.

Délután érkezet meg a csoport a morvaországi, a Nyugat - Beszkidekben található közel húszezer lakosú Roznov pod Radhostem városába. A szállás elfoglalása után az utat immár 20 éve szervezõ és vezetõ Kutasi Tibor ismertette az öt nap csoportra váró programjait, majd a magyar gyerekek megismerkedtek a házigazdákkal. Másnap irány a hegy! A hegyen sok hó, és még több ember fogadta a körmendieket. Olyan volt az egész táj, mint egy mesebeli téli csoda. A színes faházak, a hóval födött hegycsúcsok percekig megállásra és csodálkozásra kényszeríttette a csoportot. A hó mennyisége kiválóan alkalmas volt a téli sportok ûzésére a Radhost hegyen. A hideg ellenére(-12-13 fok) a hegyen verõfényes napsütés volt Ez még jobban kiszínezte az amúgy is mesebeli tájat. A társaság sízni tudó és szeretõ tagjai minden igényt kielégítõ sípályákon gyakorolhattak ideális feltételek mellett. Sokan éltek ezzel a lehetõséggel. Néhányan a szánkózást és a hóvár építést választották szintén nagy sikerrel.

A kimerülésig kihasznált lehetõségek után az egyik napot korcsolyázással fejeztük be a most felújított és átadott csodálatos jégcsarnokban, ahol a helyi elsõ osztályú jégkorongcsapat játssza a mérkõzéseit. A többi napon is a fõszerep a télisportoké volt. Késõ délután, kora este viszont jutott idõ arra, hogy élveztük például a helyi uszoda kényelmét és szolgáltatásait. (csúszda, szauna) Megismerkedhettek a helyi nevezetességekkel, a várossal.

Jutott idõ a bevásárlásra, városnézésre és egy jól sikerült búcsúestre is az utolsó napon. Itt a cseh és a magyar vezetõk megállapodtak a következõ év közös programjaiban. A körmendi vendégek hivatalosan is meghívták vendéglátóikat 2009 nyarán Körmendre, amit nagy örömmel fogadtak cseh vendéglátóik.

A feledhetetlen napok fáradságával ült a körmendi csoport a visszaút reggelén buszra. Az új évet már itthon köszönthette a társaság, de az emlékeket, élményeket még nagyon sokáig emlegetni fogják az úton résztvevõk. Természetesen sokan már most bejelentkeztek a 2009-as téli csereüdülésre.

További képek a >>>Képgalériában<<<

Korábbi képgalériák:

Kölcseysek Roznov pod Radhostemben 2005 (29 kép)

Kölcseysek Roznov pod Radhostemben 2006 (18 kép)

Kölcseysek Roznov pod Radhostemben 2007 (40 kép)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.