Kerül-e só a Rábába a fürstenfeldi geotermikus erőműből?

droszler | 2009. január 05 22:33:38 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Kerül-e só a Rábába a fürstenfeldi geotermikus erõmûbõl?

A Pro Natura St.Gotthard még 2008. decemberében olyan információhoz jutott, miszerint újra üzemel Fürstenfeldben az a geotermikus erõmû, amely a téli fûtési szezonban korábban akár napi 70 tonna sót is beleengedett a Rába vízgyûjtõjéhez tartozó egyik patakba. Korábban úgy tudtuk, hogy 2008. május 1-ével az erõmû végleg beszüntette mûködését.

A PRONAS tájékoztatást kért a Geothermie igazgatójától, Edelsbrunner úrtól, aki elmondta: valóban üzemel az erõmû, de csak 15%-os hatásfokkal. Ez lehetõvé teszi azt, hogy az 1.950 m mélységbõl felszínre hozott 81-86 °C-os termálvízet, miután az egy titán hõcserélõben átadja a hõmennyiséget a távfûtés rendszerébe, még vissza tudják pumpálni 1800 méteres mélységbe. Teljes kapacitásnál ez nem mûködött, kis mennyiségnél (2 liter/másodperc) viszont igen.
A hiányzó energiát jelenleg földgázzal pótolják mindaddig, amíg 2009-ben fel nem épül Fürstenfeldben egy biomassza erõmû.

A PRONAS aktivistái több alkalommal kimentek az osztrák településre, hogy megnézzék azt a helyet, ahol korábban a Feistritz patakba engedték az 50 °C-os, magas sótartalmú vizet. Ott még a legnagyobb hidegben sem fagyott be a víz. Most viszont vastag jég borítja. Az osztrák fél tartja magát a megállapodáshoz.

A PRONAS támogat minden olyan alternatív energiaforrást, amely nem növeli a légkör szén-dioxid mennyiségét, illetve nem szennyezi a környezetét. A geotermikus energia is ebbe a körbe tartozik, amennyiben képesek kezelni a visszamaradó magas sótartalmú vizzel járó problémákat.

Pro Natura St.Gotthard
2009.01.04.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.