Megdöbbentően egyszerű megoldás influenza ellen

droszler | 2009. január 09 11:18:50 | közérdekü |
Bármilyen hihetetlen, de van egy egyszerû módja annak, hogy megúszd az összes betegséget, melytõl tömegek esnek ágynak.


– A baktériumok jelen vannak azokon a felületeken, amelyeket egy átlagos napunk során megérintünk: a bevásárlókocsi tolókarján, a lift nyomógombjain, a számítógép billentyûzetén, a telefonokon – mondja Marcia Patrick, az amerikai Egészségügyi Dolgozók Közegészségügyi és Járványügyi Szövetségének szóvivõje. Ezek a baktériumok rákerülnek a kezünkre, majd a szemünkön, orrunkon vagy szánkon keresztül a bejutnak a szervezetünkbe – olvasható a Medipress oldalán.

Igen, az esetek nagy részében nincs szükség arra, hogy közvetlenül érintkezz valakivel, aki beteg. Elegendõ az is, ha a metrón egy baktériumhordozó fogja meg elõtted a kapaszkodót.

Mivel az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kikerülhetetlenek – hacsak nem költözöl be egy steril szobába az egész náthaszezon idejére –, a legjobb megelõzés a védekezés. Ez pedig a fent említett okok miatt nem más, mint a kézmosás.

Univerzális megoldás

Az influenza, a megfázás vagy más fertõzõ betegségek elkerülésének legegyszerûbb és leghatékonyabb módja a kéz tisztán tartása, mondja dr. Thomas Weida, a Penn Állami Egyetem Hershey Egészségügyi Központjának családorvos-professzora, de a módszer hatékonyságát az Egyesült Államok Járványügyi és Prevenciós Központja (CDC) is megerõsíti. A kézmosás továbbá abban is segíthet, hogy elkerüljük például az E. colival vagy a szalmonellával való fertõzõdést (Amerikában évente 76 millióan fertõzõdnek étel útján, és 5 ezren bele is halnak a fertõzésbe).

Nem mindegy, hogyan mosol kezet!

Attól, hogy rendszeresen mosol kezet, még egyáltalán nem biztos, hogy védettséget élvezel a fertõzõ betegségekkel szemben. A legtöbben ugyanis helytelenül használják a mosdót, és téves elképzeléseik vannak az alapos kézmosás menetérõl. A helyes kézmosás 4 fontos részbõl áll:

- Elõször is nedvesítsd be a kezed! Tévedés, hogy a száraz kézre tett szappan ugyanolyan hatékony, mint a nedvesre.
- Utána legalább 15-30 másodpercen keresztül dörzsöld a szappant az egész kézfejeden, az ujjaid közötti területeket és a körmöket is beleértve. Ennyi idõ szükséges ahhoz, hogy a bõrre tapadt baktériumokat fellazítsd.
- Folyó víz alatt távolítsd el a szappant a kezedrõl, hogy ne szárítsa ki, ne irritálja a bõrt.
- Lehetõleg papírtörlõt használj, melyet használat után dobj is ki. A nedves textiltörölközõkben örömmel tanyáznak további baktériumok, melyek kézmosás után azonnal visszakerülnek a kezedre. Ha nyilvános helyen mosol kezet, a csapot is a papír segítségével zárd el, és a kilincset se fogd meg puszta kézzel, ha lehetséges.

Weida és Patrick szerint az alapos kézmosáshoz megfelel a normál szappan, mivel az antibakteriális változat gyakori kézmosás esetén nagyon kiszárítja a bõrt. Ha attól félsz, maradt még kórokozó baktérium a bõrödön, használj alkoholos alapú kézfertõtlenítõt.

A CDC javaslata szerint nemcsak evés elõtt és a toalett használata után kell kezet mosni, hanem például pelenkacsere, betegápolás, állatokkal vagy ürülékükkel, szeméttel való foglalkozás, sebkezelés, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után is.

www.otvenentul.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.