Ki szennyezi a Rábát?

droszler | 2003. április 16 18:45:34 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Nyugaton a helyzet...

Kattintson a képere !Lassan egy év telt el azóta, hogy cikkünk nyomán nem csak a hab kavargott a Rábában és körülötte, melyet megcsodáltak helyiek és külföldiek Szentgotthárdnál. Az akkori illetékesek "lakossági fórumot" hívtak össze, vizsgálódott környezetvédelmi felügyelõség, de "nem találtak" semmit. Minden az elõírt határértéken belül volt. Igaz errõl csak a "HAB" nem tudott, meg a folyó, meg halak, amelyek ízesített elkészítés után is vegyszerízûnek bizonyultak. Foglalkozott az "üggyel" a Magyar Rádió is.

A gyanú akkor a Lurotexre terelõdött, mivel a "hab" a gyári szennyvízkifolyó utáni területen jelent meg. A gyár akkor ígéretet tett helyzet megváltoztatására, melyet a várossal kötött szerzõdésben garantált.
Az akkori "amatõr" környezetvédõ horgász Labritz Béla azóta a város önkormányzati képviselõjeként (a gazdasági-városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke is egyben) küzd a folyó tisztaságáért. Elmondása szerint az a gyanú merült fel, hogy a határ osztrák oldaláról érkezhet a szennyezõdés, ahol egy bõr- és egy textilgyár is mûködik. Így a közeljövõben fel fogja keresni sz osztrák környezetvédelmi hivatalt és az érintett települések polgármesteri hivatalait. Ha nem változik a helyzet a Greenpeace és a minisztérium segítségét is igénybe fogjuk venni. Nem hagyjuk, hogy tönkretegyék a Rábát.
Az ügyrõl beszámolt a Vas Népe napilap is, ahol megszólalt a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelõség laboratóriumának vezetõje, Kovács Zsuzsanna, aki elmondta: "minden héten végeznek vizsgálatot a Rábán Szentgotthárdnál, legutóbb tegnap jártak a helyszínen, de az azt megelõzõ eredmények sem mutattak ki szennyezõ anyagot a vízben. A habzás valószínûleg a gátnál alázuhogó vízben keletkezik".
Én meg vegyészként nézegetem ezt a hatalmas szentgotthárdi zuhatagot és arra gondolok, hogy a hatóság képviselõje vagy nem ért szakmájához, rosszul vizsgál valamit vagy mellébeszél. Mert magam elé képzeltem a Niagara vízesést amint lezudulva habképzésbe kezd és a japán turisták meg szájtátva figyelik a méteresre duzzadt habkötegeket, amint mindent beterítettek.
Majd jött az amerikai környezetvédelmi felügyelõség szakembere és elmesélte hogy...

Abba meg nem is merek belegondolni, hogy itt a Rába mellett Szentgotthárd élményfürdõ építését tervezi. Bár ha jobban megnézem ezt a habot élménynek ez is élmény




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Aláírásgyűjtés a RÁBA védelmében  2002. augusztus 27 19:35:42



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.