Ausztriában már influenza járvány van - még nem késő beadatni a védőoltást

droszler | 2009. január 22 13:04:18 | közérdekü |
Január második hetében Európa nagyobbik részét elérte az influenzajárvány. Nyugat-Európában magas és közepes erõsségû országos járványok alakultak ki, Portugáliában, Spanyolországban, Írországban a legsúlyosabb a helyzet. Ausztriában is országos méretû az influenzajárvány.


Mivel sokan dolgoznak a határmenti osztrák régiókban, várható, hogy egy-két héten belül átkerül a vírus hazánkba is. Magyarországon, Csehországban és a Balti Államokban még alacsony az influenza aktivitása.

Európa szerte az idei szezonban eddig 5693 esetben mutatták ki az influenza vírusát. A vizsgálatok eredménye szerint a vírusok 97 százaléka azokhoz az új variánsokhoz tartozik, melyek elterjedését a tudósok elõre jelezték, és ezért az Egészségügyi Világszervezet az idei oltóanyag összeállításához már e vírusok felhasználását írta elõ. Közülük a domináns vírus az
A/Brisbane/10/2007 (H3N2), korábban nem járt Európában, viszont Ausztráliában már súlyos
járványt okozott.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) az elmúlt héten felhívta a figyelmet arra, hogy a védõoltások beadását nem szabad abbahagyni, sõt tovább kell erõsíteni a kockázati
csoportokban és az egészségügyi dolgozók körében, a járvány terjedésének idején is.

Az oltóanyag hatékonyan véd az új veszélyes variáns ellen. A korábbi években oltással, vagy a betegség természetes átvészelésével szerzett immunitás az idei új variánsok ellen nem nyújt megfelelõ védelmet.

Várható, hogy Magyarországra egy-két héten belül szintén megérkezik a járvány.
Erre utal, hogy az év második hetében a háziorvosok által jelentett influenzaszerû esetek száma országosan ismét meghaladta a 10 ezret, bár még nem érte el az ünnepek elõtt mért legmagasabb értéket. Az elmúlt héten közösségi járványt sehonnan nem jelentettek. Itthon a megbetegedések többségét még nem az influenza vírus okozza. Az Országos Epidemiológiai Központba október óta beküldött 191minta közül eddig mindössze 6-ból mutattak ki influenza „A" vírust, ennél gyakrabban találtak bakteriális kórokozókat (például Chlamydia pneumoniae-t, Mycoplasma pneumoniae-t) és külünbözõ egyéb vírusokat.

Még most sem késõ beadatni a védõoltást, hiszen a védettség 7-10 nap alatt kialakulhat, a járványos idõszak pedig még másfél-két hónapig is eltart. A most beadásra kerülõ oltás megvéd a fertõzéstõl, illetve ha az influenza kialakul, akkor enyhíti annak súlyosságát. A kockázati csoportokba tartozók számára biztosított térítésmentes oltóanyag a legtöbb háziorvosnál már elfogyott, de receptre felíratva még bárki beszerezheti a gyógyszertárakban OEP támogatással 1000-1200 forintért kapható oltóanyagot.

Forrás: ÁNTSZ Kommunikációs Fõosztály, Hasznos Hírek


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.