Megalakult Nagy Gáspár Alapítvány

droszler | 2009. január 24 17:49:27 | kultúra |
A két éve elhunyt Nagy Gáspár költõ felesége és gyermekei 2009. január 20-án létrehozták a Nagy Gáspár Alapítványt. Az Alapítvány emlékház kialakítását tervezi Nagy Gáspár szülõházában, amelyben emléket állít szerkesztõi (HITEL folyóirat) és közéleti (Bethlen Gábor Alapítvány) munkásságának. Az emlékházat kulturális központként, alkotótáborok színhelyeként kívánja mûködtetni.


Az Alapítvány emléket állít Nagy Gáspár költõ, író, folyóirat- és rádiós-szerkesztõnek, a magyarság hagyományaihoz, a kereszténység örök értékeihez szorosan kötõdõ életmûvének, annak érdekében, hogy az életmû a nemzeti kultúra szerves részévé, annak eleven hagyományává váljék.
Az Alapítvány e célokkal segíti a magyar irodalom és a hozzá kapcsolódó társmûvészetek (képzõ- és zenemûvészet) értékeinek bemutatását, különös tekintettel a XX. század második felétõl kezdõdõen létrejött alkotásokra. Támogatni és ösztönözni kívánja azokat a törekvéseket -határainkon belül és túl- melyek a magyar nép történelem során felhalmozott értékeit tudatosítják, õrzik és gyarapítják.


Nagy Gáspár tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd Szombathelyen népmûvelés és könyvtár szakon végezte. 1976-80 a Móra Kiadó szerkesztõje. 1981-tõl 1985-ig a Magyar Írószövetség titkára, 1985-tõl a Bethlen Gábor Alapítvány titkára, 1988-tól a Hitel címû irodalmi folyóirat szerkesztõje, 2004-tõl a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztõségének vezetõje volt. 2000-ben tagjai közé választotta a Magyar Mûvészeti Akadémia. József Attila -, Kossuth-, Magyar Örökség-, Prima-díjjal és számos más elismeréssel méltatott költõ. Életmûvének fontos része volt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének õrzése és eszméinek képviselete. Nagy Gáspár mûvészete és emberi tartása a tisztesség, bátorság, tehetség egymást erõsítõ példája a magyar irodalomban. Több mûve, köztük A Fiú naplójából (1 981) és az Öröknyár: elmúltam 9 éves (1983) címû verse az 1989-es politikai rendszerváltás szellemi elõkészítõje. Versei miatt több folyóiratot, így az Új Forrást, Tiszatájat bezúzatták, szerkesztõit leváltották, Nagy Gáspár pedig kénytelen volt lemondani írószövetségi tisztségérõl. Lenyûgözõ erkölcsi nyugalommal és biztonsággal fogalmazta meg küldetését, mely szerint a költõnek emlékeznie és látnia "esküdt kötelesség". A hazugság, cinizmus, árulás, nemzeti felelõtlenség, történelmi tudatzavar, erkölcsi nihilizmus ellen küzdve adott és ad ma is példát arra, hogy modernség és közösségi felelõsség, hagyományok gazdag sokféleségéhez való kötõdés és újítás, erkölcs és esztétikum nem kizárják, hanem hitelesítik egymást a mûvészetben. Nemcsak néhány történelmi jelentõségûvé vált "rendszerváltó" versével járt ösztönzõn, eszméltetõn elõtte a magyarországi és kelet-közép-európai változásoknak, hanem a legújabb idõknek is félelem nélküli megítélõje. Egész személyisége, mûvészete tiszt aságot sugároz és követel.


Budapest, 2009. január 20.


Dr. Görömbei András (elnök), Pécsi Györgyi (alelnök), Szabó Márta (alapító), dr.Petrik Béla (titkár), Monostori Imre, Ablonczy László, dr. Korzenszky Richárd, Dr. Jánosi Zoltán, Dr. Nagy Gábor, Orosz István, Papp Endre (kurátorok)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.