Társultak az önkormányzatok

droszler | 2009. január 28 17:12:59 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Szombathelyen ma délelõtt ünnepélyes keretek között írták alá az érintett települések polgármesterei a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodását

A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által, 2006-ban készíttetett tanulmány vizsgálta a Nyugat-dunántúli Régió települési szilárd hulladék gazdálkodási helyzetét és megállapította, hogy Vas megye területén a hulladékgazdálkodási közfeladatok emeltszintû ellátására addig még nem pályáztak az Európai Unió által nyújtott támogatási forrásokra.
A megállapításra válaszul és a korszerû hulladékgazdálkodás megteremtése érdekében Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata felvállalta a program megvalósításához szükséges önkormányzati társulás megszervezésének elõkészítõ feladatait. Ennek keretében közbeszerzési eljárást követõen megbízta a Technoplus Kft-t a társulás megalakításának szakmai elõkészítésével és lebonyolításával.
A sikeres elõkészítõ munka és az érintett települések között létrejött kooperációs szándék eredményeként, a mai ünnepélyes aláírási aktussal jogilag is megalakul a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, amelyhez közel 130 település csatlakozik, ezzel a lefedett területen élõ lakosság száma meghaladja a 180 ezer fõt. A hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás tagjai mindazok a települési önkormányzatok, amelyek egyetértenek az alakuló társulás célkitûzésével, vállalják a társulási megállapodásba foglalt kötelezettségeket.
A Társuláshoz csatlakozó városok: Bük, Kõszeg, Körmend, Õriszentpéter, Répcelak, Szentgotthárd, Szombathely. A megkeresett városok közül csak Sárvár és Csepreg nem csatlakozik. A megye minden kistérségébõl csatlakoznak települések.
Vasvár és Celldömölk már a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás tagja volt a jelen projekt indításkor is.

A Társulási Megállapodás aláírásával a térségben az önkormányzatok hulladékgazdálkodási közfeladataik emeltszintû teljesítésére a következõ célkitûzéseket irányozták elõ:

1. Projekt
RÉGI, MÁR BEZÁRT, ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVÕ TELEPÜLÉSI HULLADÉKLERAKÓK, SZEMÉTTELEPEK TÉRSÉGI SZINTÛ REKULTIVÁCIÓJA az Új Magyarország Fejlesztési Terv Keretében a KEOP –2.3.0 konstrukcióban.
A rendelkezésre álló információk szerint a projekt területén a rekultiválandó hulladéklerakók kb. 1.000.000 m2 rekultiválandó felületet jelentenek.
A projektben csak a 100%-ban önkormányzati tulajdonú lerakók rekultivációját lehet végrehajtani.

2. Projekt
A LAKOSSÁGNÁL KELETKEZÕ, SZELEKTÍVEN GYÛJTHETÕ HULLADÉKOK TÉRSÉGI GYÛJTÉSI FELTÉTELEINEK BIZTOSÍTÁSA az Új Magyarország Fejlesztési Terv Keretében a KEOP-1.1.1 konstrukcióban
A lakosságnál keletkezõ, szelektíven begyûjthetõ, hasznosításra átadható hulladék frakciók – papír, mûanyag, fém, üveg térségi begyûjtésével növelhetõ a települési szilárd hulladék hasznosítási aránya és csökkenthetõ a lerakásra kerülõ hányad.
134 gyûjtõsziget – a társult települések mindegyikén, a meglévõket területileg kiegészítve, illetve az edényzetet felújítva szükséges hulladék gyûjtõszigetek kialakítása valamint a meglévõ gyûjtõszigetek, edényzet cseréje.
A társult településeken a házhozmenõ szelektív gyûjtés feltételeinek kialakítása - logisztikai fejlesztéssel.
10 hulladékudvar kialakítása Vas megye területén, a társult települések térségi központjaiban, a térség önkormányzataival egyeztetett, mûszakilag alkalmas helyszíneken.
A szelektív gyûjtéshez új gyûjtõautók és rakodógépek beszerzése.
Regionális válogatómû kiépítése Szombathelyen 15-20 ezer t/év kapacitással.
A hulladék képzõdés megelõzése érdekében a falusi környezetben és a városok családi házas övezeteiben a házi komposztálás elterjesztése és segítése, komposzt ládák telepítésével.
A projekteket a támogatásra pályázó Társulás valósítja meg, a létesítmények tulajdonosa is a Társulás lesz. A tag települések mindegyike érintett a projektek megvalósításában. A hozzájárulási és tulajdoni arányokat a lakosszám alapján a Társulási Megállapodás szerint állapították meg. A projektek végrehajtásáról és a pályázatokon való részvételrõl a Társulási Tanács határozatban dönt.
A Társulás önállóan gazdálkodó, jogi személyiségû szervezet, legfõbb döntéshozó szerve a tagok által választott Társulási Tanács, vezetõje a Tanács által választott elnök. A Tanács munkáját a mûszaki, pénzügyi, jogi szakértõkbõl álló Projekt Irányító Szervezet (PIU) segíti.
A kialakítható regionális hulladékgazdálkodási rendszer elõkészítéséhez és megvalósításához szükséges támogatás az ÚMFT KEOP konstrukcióban pályázható meg. A támogatás elnyerésére az Irányító Hatóság kétfordulós pályázatokat írt ki.
A pályázaton az érintett területen lévõ települések önkormányzati társulása vehet részt, így a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás létrehozása elengedhetetlen feladat volt.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.