Megkezdődhet a Szabadság tér felújítása

droszler | 2009. január 30 22:38:33 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Megkezdõdhet a Szabadság tér felújítása


Sajtótájékoztató keretében számolt be a város sikeres pályázatáról Bebes István polgármester

Örömteli esemény érte a várost, mely jelentõs fejlõdést eredményez Körmend életében. Az önkormányzat hosszútávú elképzeléssel és világos jövõképpel rendelkezik a város fejlesztésével kapcsolatban, melyeket a meglevõ értékeire, és a rendelkezésre álló (pályázati) lehetõségekre alapozott. Ezzel összefüggésben elkészítettük a fejlesztésekkel kapcsolatos alapvetõ dokumentumokat ( pl. Körmend Integrált Városfejlesztési Stratégiája), melyek megvalósításának egyik fontos eleméhez érkeztünk – nyilatkozta a polgármester.
Pályázatot nyújtott be a város a NYDOP 2007-3.1.1/A „A Városközpontok funkcióbõvítõ megújítása a nem megyei jogú városokban” elnevezésû pályázati kiírásra „Körmend belvárosának komplex funkcióbõvítõ megújítása” címmel. A Regionális Fejlesztési Tanács támogatta a fejlesztési elképzeléseket, s a projekt kivitelezéséhez 540 millió Ft támogatást nyújt a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, mely a maximális támogatási összeget jelenti. A projektben nemcsak az önkormányzat, hanem kis és közép vállalkozások is részt vesznek, a támogatási összegbõl 3,72 mFttal részesednek, míg az önkormányzati támogatás összege 536, 3 m Ft. Fontos megemlíteni, hogy amíg a kiíró az önkormányzatok számára 85 %-os támogatást tesz lehetõvé, addig a gazdasági vállalkozások számára csak 30 %-os támogatás lehetséges. Mindezt figyelembe véve a projekt támogatási intenzitása 67,1 %-nak felel meg.
A beruházás teljes költsége 804,8 mFt. Az önkormányzat 256,1 mFt önrészt vállal a projekt megvalósításában ( a beruházás mérete miatt az önkormányzatnak %-os arányban magasabb összeget kellett vállalni a 15 %-os önrésznél). A kis és középvállalkozások önrésze 8,67 mFt. Együttesen a projekt összköltségének 32,9 %-át kellett önrészként biztosítani.
A projekt megvalósítása a szükséges elõkészületekkel 2009-ben indul, befejezése 2010-ben várható – mondta el Bebes István.



A támogatás keretében Körmend belvárosának komplex funkcióbõvítõ megújítására kerül sor, mely a közintézmények jelentõs részét érinti. Felújításra kerül a Polgármesteri Hivatal, a Polgárõrség épülete és a Régi Városháza. Nemcsak az épületek külseje újul meg, hanem ezek teljes akadálymentesítésre is sor kerül. A Szabadság tér rekonstrukciójával a csapadékvíz elvezetése mellett annak funkcionális felújítására is sor kerül. Színvonalas közterület, pihenõpark, rendezvényhelyszín kerül kialakításra, melyre Körmend kistérségi központi szerepe miatt is nagy szükség van. A területen szökõkút, utcabútorok, mûalkotások, energiatakarékos közvilágítás, térfigyelõ rendszer kapnak helyet, melyek a megújításra kerülõ térkõ burkolattal és látványos zöldnövényzettel igazi szabadidõs, pihenõ célponttá válnak. A kivitelezés magyar és az európai szabványoknak megfelelõen fog teljesülni. A beépített faanyagok védelmét természetbarát, mérgezõ anyagokat nem tartalmazó szerek biztosítják. A helyszínen a parkolók között 4 akadálymentesített megállóhely kerül kiépítésre. A projekthelyszínrõl a tér körül található 20 épület akadálymentes megközelíthetõsége biztosítva lesz.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.