Heiligenkreuz: a magyar fél fellebbezést nyújt be az engedély ellen

droszler | 2009. február 10 13:20:36 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Fellebbezést nyújt be az osztrák engedélyezési eljárásban ügyfélként részt vevõ Õrségi Nemzeti Park a burgenlandi tartományi döntés ellen, amellyel elsõ fokon engedélyezték a hulladékégetõ megépítését. Erre lehetõsége van az eljárásban érintett ügyfélként résztvevõ Szentgotthárd önkormányzatának és civil szervezeteknek is. A környezetvédelmi tárca továbbra is minden segítséget megad annak érdekében, hogy a szentgotthárdiak érvényt szerezhessenek érdekeiknek.

A zöldtárcához tartozó Õrségi Nemzeti Park – amely érintett ügyfélként fellebbezési joggal rendelkezik az osztrák engedélyezési eljárásban – fellebbezést nyújt be a Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz, az ügyben másodfokú döntési jogkörrel rendelkezõ hatósághoz. Az építési engedély ellen negyven napig lehet fellebbezést benyújtani, melyet szövetségi szinten bírálnak majd el.

Mint ismeretes, a hivatalos magyar álláspontot és a konzultatív csoport felállítását tavaly szeptemberben a magyar kormány is határozatba foglalta. A magyar álláspont szerint a hulladékhasznosító mûvet az országhatártól lényegesen távolabbi helyen kell felépíteni, és a közös konzultatív csoport feladata a mindkét fél számára elfogadható alternatív helyszín kiválasztása. Az õsszel két alkalommal tárgyaló konzultatív csoportban Szentgotthárd polgármestere és Burgenland tartomány vezetõi is részt vettek.

A határon átnyúló környezeti hatásokról szóló Espoo-i Egyezmény nyújtotta keretek között hazánk hatásviselõ félként már korábban bekapcsolódott a hulladékégetõ engedélyezési eljárásába. A magyar fél azt javasolta az engedélyezõ hatóságnak, hogy a tervezett formában ne fogadja el a beruházást. A magyar álláspontot az Espoo-i Egyezmény szerint mérlegelnie kell a burgenlandi hatóságnak, hazánknak vétójoga azonban nincs az eljárásban.

Ezzel párhuzamosan a zöldtárcához tartozó Õrségi Nemzeti Park – továbbá az önkormányzat, számos szentgotthárdi lakos és szervezet - helyi érintett félként is bejelentkezett az osztrák engedélyezési eljárásba, jogorvoslati lehetõséget is biztosító ügyféli jogosítványokkal. Ennek nyomán van most lehetõség az engedély megtámadására.

Forrás: http://www.ktm.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.