Drog A(’)RT

droszler | 2009. február 11 17:42:19 | kultúra |
Az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata 2007-ben hívta létre a Drog ART programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázati támogatásával. A program keretében alakult meg az önkéntes fiatalokból álló Drog ART színpad, ami 2009. február 12-én 15.00 órakor Csengettyû - avagy az ember, aki javítani kívánt a teremtésen címmel az érdeklõdésre való tekintettel újra bemutatja új darabját.

A program célja: a fiatalok társadalmi aktivitásának növelésével, közösségi élményekkel, prevenciós és esetkezelõ jellegû tanácsadásokkal, segítõ beszélgetésekkel, képzéssel és információszolgáltatással a felnövekvõ nemzedéket olyan társadalom aktív tagjává tenni, mely az emberi méltóságot, a testi, lelki, és szociális jóllétet, illetve az alkotóképességet kiemelt fontosságúnak tartja.
A program prioritásának tekintjük a Nemzeti Stratégia fõ céljaihoz illeszkedõen az 1. „A társadalom váljon érzékennyé a drogkérdések hatékony kezelése iránt, a helyi közösségek pedig növeljék problémamegoldó készségüket a kábítószer-probléma visszaszorításában (közösség, együttmûködés)” és a 2. „Esélyt teremteni arra, hogy a fiatalok képessé válhassanak egy produktív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására (megelõzés)” pontok elõsegítését.
Ennek érdekében egy a fiatalok aktivitásán alapuló, széles társadalmi nyilvánosságot és civil együttmûködést megcélzó figyelemfelkeltõ, felvilágosító, minta- és értékteremtõ programcsomagot hoztunk létre. Egyedülálló és újszerû módon a hagyományos prevenciós tevékenységeken kívül társadalmi aktivitáson alapuló ifjúsági-, szórakoztató-, kulturális-, mûvészeti- és sportrendezvényeket, kiállításokat, elõadássorozatokat és klubfoglalkozásokat ötvöz a Nyugat-dunántúli Régió több városának részvételével.

A program elsõdleges célcsoportja a 12-30 éves korosztály. Alacsonyküszöbû intézmény lévén programjainak, anonim tanácsadásainak, mindenki számára ingyenesen, hozzáférhetõek. „A Drog A(’)RT – második évad” – komplex programsorozat a már végzett szakemberek, képzésben résztvevõ védõnõ, általános szociális munkás, egészségtan tanár, ifjúságsegítõ szakos hallgatók, kortárssegítõk, a középiskolás korosztály és a civil szféra bevonásával elsõsorban a célkorosztály, másodsorban a társadalom mind szélesebb bevonását célozza. Interaktív elõadások, drámajátékok segítségével hívja fel a felnövekvõ társadalom figyelmét az egészségre, mint értékre és a drogproblémára.

A Drog A(’)RT programsorozat során 2007. szeptemberében megalakított Drog ART színpad a fiatalokat nem csak megmozgatta, de számukra fejlõdési lehetõséget, közösségi élmény biztosít. Sikerült a „második évad” során még több fiatalnak megadni a lehetõséget, hogy aktívan közremûködjön a drogok elleni felvilágosító munkában, miközben õ maga is ismeretekkel, tudással, kompetenciákkal gazdagodik, értelmes és hasznos szabadidõ eltöltési módokat fedezve fel.

2008. májusában a fiatalok aktivitásának és önkéntes munkájának köszönhetõen már megindultak az új darab olvasópróbái. A nyári szünet alatt próbák szünetelnek, azonban a már a Drog A’RT programban elkészült darabot ifjúsági táborokban mutattuk be.

Szeptembertõl kezdõdõen a Drog ART színpad részére tagtoborzást, valamint az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálatában drámapedagógiai foglalkozásokat indítottunk önkéntes érdeklõdõ fiatalok részére. A foglalkozások során színészek és mentálhigiénés szakemberek készítették fel a fiatalokat. A résztvevõ fiatalok ismeretekkel, tapasztalatokkal, csoport élményekkel gazdagodtak. Ezen ismereteket a drámapedagógia eszközeivel a készségek, képességek szintjére emeltük. A drogok káros hatásainak, a társadalmi és egyéni drog probléma felismerésére alkalmassá téve a fiatalokat.
Az ismeretbõvülésen túl a résztvevõk közösségé kovácsolódtak, pozitív mintákat, értékeket kaptak, melyek nagymértékben hozzájárulnak a felelõsségteljes, egészséges életmód kialakításához. A foglalkozások célja nemcsak az egyének fejlesztése, hanem egy konkrét produkció létrehozása is volt.

Csengettyû - avagy az ember, aki javítani kívánt a teremtésen címmel a fiatalok közös színpadi produkciót hozták létre. Az önmagában is értékes elõadást követõen a közönséget beszélgetésre invitáljuk. A beszélgetést moderáló Kovács Andrea r. alezredes segítségével az ifjú színészek és a nézõk, nem csak a darabról, de az alkotási folyamatról és a drogokról, hatásaikról is elbeszélgethetnek. A közönség ezáltal aktív részesévé válik az eseményeknek, együtt gondolva dolgozza fel a látottakat. Úgy gondoljuk ez az újszerû módszer nagymértékben segít, hogy a társadalom érzékennyé váljon a drogkérdések hatékony kezelése iránt, a helyi közösségek pedig növeljék az egyéni és csoportos problémamegoldó modellek fejlettségét a kábítószer-probléma megoldásában és visszaszorításában.

A fiatalok által létrehozott prevenciós célú darabot a megye több városában kívánjuk bemutatni. A programra várjuk az érdeklõdõ iskolák, ifjúsági klubok, kollégiumok jelentkezését.

A programról további információ kérhetõ az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálatánál: logo@mail.vmmik.hu e-mail címen; valamint a 30/5050860 vagy 94 /324 516 telefonszámon.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.