Hulladékégető: fellebeznek az ellenzők

droszler | 2009. február 13 15:01:50 | közérdekü |
A Tartományi Kormány zöld jelzést adott a rábakeresztúri/heiligenkreuzi hulladékégetõ megépítése elõtt. Az engedélyezési határozat 547 oldalt foglal magába. A projekt ellenzõi fellebezést indítványoznak a határozat ellen.

Taharautó áradattól tartanak
Az ellenzõk attól tartanak, hogy a hulladék nagyrészét teherautókkal szállítják majd Rábakeresztúrra.

Az engedélyezési határozat ugyanis nem írja elõ az üzemeltetõ BEGAS-nak, hogy a hulladék hány százalékát köteles vasúton szállítani, valamint azt sem, hogy a szállításhoz kizárólag csak korszerû és kevés káros anyagtot kibocsátó teherautókat lehet alkalmazni.

Fellebezést nyújtanak be
A projekt ellenzõi fellebezik az engedélyzetetést és a Környezetvédelmi Szenátushoz fordulnak.

Letölthetõ az internetrõl
Az engedélyeztetési határozat az internetrõl is letölthetõ és nyolc héten keresztül a Burgenlandi Tartományi Kormány Hivatalában és Rábakeresztúron is bárki számára megtekinthetõ.

90 teherautó egy nap a legextrémebb esetben
Karl Schnopp a BEGAS képviselõje volt a "Burgenland heute" híradó stúdióvendége szerdán. Schnopp kijelentette, "A projektben mindent úgy terveztünk, hogy a hulladék mintegy 80 százalékát vasúton szállítjuk Rábakeresztúrra. Erre mintegy 3 millió eurót szánunk."

"A legextrémebb esetben legfeljebb 90 teherautó közlekedne egy nap. Mi úgy tervezzük azoban, csak sarat és nyesedéket szállítunk majd teherautókkal. Ebben az esetben tíz teherautó jöhet legfeljebb szóba egy nap." - mondta Schnopp.

Nyáron kezõdnének a munkálatok
A hulladékégetõ alapkõletételére még a 2009-es év közepén sorkerülhet.

Forrás: www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.