Egy jó példa Ausztriából

droszler | 2009. február 16 22:46:46 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Pár évvel ezelõtt Szentgotthárd hallatán a Rába habzása jutott az eszébe a legtöbb embernek szerte az országban. A felelõsnek tartott egyik bõrgyár, a Boxmark megértette, hogy a vállalat számára az a legjobb megoldás, ha a korábbiaktól eltérõ módszerekkel, illetve technikai fejlesztéssel kezeli a problémát. Lecserélték azokat a tisztítószereket, amelyek felelõsek lehettek a habzásért, továbbá hozzákezdtek egy nagyon komoly tisztítórendszer kifejlesztéséhez a már meglévõk mellé. A PRONAS képviselõi többször jártak a cég feldbachi üzemében, illetve személyesen vizsgálták a Rába állapotát a gyár feletti és alatti szakaszon.

2008. szeptemberében kezdõdtek el az új szûrõrendszer csarnokának alapozási munkálatai. Azóta elkészültek már a belsõ berendezések, a szerelési és beüzemelési munkálatokat követõen a nyár közepén üzembe is helyezik azokat. A Boxmark meghívta a PRONAS Elnökségét az eddig elvégzett beruházások bemutatására. Dieter Knoppek, a Boxmark környezetvédelmi mérnöke ismertette a csarnokban helyett kapott technika mûködési elvét, bemutatta az egyes berendezéseket és válaszolt a kérdésekre.
Az új szûrõrendszer szervesen kapcsolódik a meglévõhöz, és az tovább növeli a szennyezések kiszûrésének a hatékonyságát. Teljesen automatizált rendszerben fog mûködni, a Rába mindenkori vízszintjének figyelembe vételével. Aktív szénszûrõk és lebegtetés formájában történõ kicsapatás biztosítja a még több károsanyag kiszûrését.

A PRONAS elismeréssel figyeli a Boxmark tevékenységét, amely nagyságrendekkel eltér e BEGAS üzletpolitikájától. A burgenlandi cég eddigi magatartását az arrogancia, a kompromisszumokra való hajlandóság és párbeszéd teljes hiánya jellemzi. Tanulhatnának a Boxmarktól...

Pro Natura St.Gotthard
2009.02.13.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.