A Kassák-kód; könyvbemutató

droszler | 2009. február 28 08:36:46 | kultúra |
Kattintson a képere !
A Kassák-kód
Összeállította: Juhász R. József , H. Nagy Péter
– szinopszis –



<<< nagyításhoz klikk a képre!




2007. március 22–24. között A Kassák-kód címmel rendezték meg azt a nagyszabású nemzetközi szimpóziumot, mely Kassák Lajos (1887–1967) életmûvével foglalkozott. Az azonos címû kötet a szimpóziumon elhangzott elõadások szerkesztett, illetve bõvített változatát tartalmazza.

Az avantgárd mûvész életmûvének rétegzettségébõl, összetettségébõl következik, hogy lezárhatatlan kérdések sokaságával szembesülhet az, aki – csak részlegesen is – megkísérli felsorakoztatni azokat az inspiratív tényezõket, melyeket Kassák az utókorra hagyott. Ebbõl adódóan a Kassák-jelenség rendkívül sokféle megközelítésre adhat alkalmat, A Kassák-kód tehát a témák és értelmezésmódok sokaságát vonultatja fel. Néhány ezek közül: Kassák költészete, Kassák és a zene kapcsolata, Kassák önéletírásai, Kassák képzõmûvészeti tevékenysége, Kassák szabadkõmûvessége, Kassák intermediális érdeklõdése, Kassák viszonya a fontosabb avantgárd mûhelyekhez és folyóiratokhoz. A kötetbe került írások igen magas színvonalon tárgyalják az említett részterületeket, ugyanis a szerzõk az általuk hozott téma elismert szakértõinek számítanak (Deréky Pál, Csehy Zoltán, Mekis D. János, Papp Tibor, Suhajda Péter, Dárdai Zsuzsa, L. Varga Péter, L. Simon László stb.). A kiadvány anyagát ily módon azok is érdeklõdéssel olvashatják majd, akik átfogó képet szeretnének kapni a mûvész pályafutásának fõbb állomásairól.

A Kassák-kód címû kötet megerõsíti azt a tapasztalatot, hogy Kassák nem tekinthetõ egymûves, egymûfajú, egyoldalú, egyirányzatú stb. mûvésznek. Az életmûvet ugyanis olyan nyitott horizontba állítja, amely alapján végképp kijelenthetõ: Kassák az egyik legélõbb avantgárd klasszikus. A szimpózium jelentõs visszhangot váltott ki a médiákban, s minden bizonnyal a belõle készült könyv is újabb elvárásokat generál majd az életmû iránt. A Kassák-kód ezért is az utóbbi évek egyik legjelentõsebb irodalomtörténeti vállalkozásává nõtte ki magát.

*************************



A Kráter Mûhely Egyesület szeretettel meghívja Önt a
Kráter a tavaszra készül címû

KÖNYVBEMUTATÓ RENDEZVÉNYÉRE

2009. március 3-án, kedden 18 órakor

a Magyar Írószövetség Székházába.

(1062 Budapest, Bajza u. 18.)


Program:
1. Pomogáts Béla: Üdvözlégy, Szabadság! címû antológiájának bemutatása.
A kötet a 2. bécsi döntés kulturális-irodalmi fogadtatásának állít felejthetetlen emléket.
A szerzõvel Kovács Attila Zoltán, a Kráter fõszerkesztõje beszélget.

2. Születésnapi beszélgetés Turcsány Péterrel
Beszélgetõtárs: Ortutay Mária író, újságíró

3. Turcsány Péter eddigi életmûvét és írói munkásságát reprezentáló honlapjának bemutatása.

(elõzetes tájékozódás: http://turcsany-p.krater.hu/ )


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.