Kiállítás megnyitó

droszler | 2009. március 19 04:41:09 | kultúra |
SPIRITUSZ GALÉRIA
TTT – Tábla Tologató Tárlat
„PortfolioPoints 2009” keretében

ANDREAS BERDE | „I'm always lookin' out my own eyes“
”Mindig a saját szememen keresztül figyelek”
Idézet a Benjamin Button különös élete címû filmbõl

A SPIRITUSZ Galéria 2008-ban vezette be sajátos 3T változatát, a TáblaTologatóTárlatot, mellyel felpezsdítette a megnyitók már megszokott menetét. Áprilisban a havi rendszerességgel jelentkezõ esemény a „PortfolioPoint 2009” keretében jelentkezik. A fiatal alkotókat és munkáikat bemutató rendhagyó megnyitón ez alkalommal a magyar származású Andreas Berde festõmûvész, akinek festményeivel a Bázelvidéki Mûvészeti gyüjtemény is gazdagította anyagát, jön el és tologatja a táblát április 2.-án egyenesen Svájcból.


A SPIRITUSZ Galéria egy egészen új koncepcióval állt elõ 2007-ben az által, hogy kizárólag pályakezdõ fiatal mûvészek munkáit mutatja be és értékesíti, mégis mûködésében a galériákat meghatározó módon a mûvészek felépítését tartja szem elõtt. A tehetséges mûvészek itt mûfaji kötöttségek nélkül mutathatják be alkotásaikat. Festõk, szobrászok, fotómûvészek, grafikusok és ékszertervezõk valódi értéket képviselõ mûveit fedezhetik fel az ide látogatók. A SPIRITUSZ Galéria kifejezetten azon mûvészbarátok, alkalmi vásárlók, kezdõ vagy már gyakorló mûgyûjtõk számára jött létre, akik a felfedezés örömének kedvéért szívesen böngésznek mûtárgyak között.

A TTT-TáblaTologatóTárlat a SPIRITUSZ Galéria elsõ kezdeményezése, amely sajátos atmoszférájával, a mai napig nagyszámú látogatót vonz. Az esemény havonta egyszer kerül megrendezésre, amikor egy egyedi szerkesztésû, mozgatható felületû táblát biztosít egy mûvész számára. Az egy hetes villámtárlat alkalmával együtt látható számos mû tömör, de széles spektrumú képet ad az adott mûvész tevékenységérõl.
A tárlat lényege mégis a megnyitóban rejlik, hiszen rendhagyó módon a mûvész áll ki alkotásai elé és beszélget „feleltetõjével”, „opponensével”. Az áthallás a Kádár-korszakbeli „Három T” gyakorlatára (Tiltjuk, Tûrjük, Támogatjuk) nem véletlen, hiszen a mûvésznek ez alkalommal ki kell állnia munkája mellett és meg kell „védenie” képeit a közönség elõtt. Természetesen mindez kellemes légkörben, teátrálisan kifigurázva egy leköszönt rendszer mûvészeti kategórizálását. A beszélgetés alatt alkalom nyílik bepillantani egy kortárs mûvész mûhelytitkaiba és mûvészi világába.



ANDREAS BERDE | „I'm always lookin' out my own eyes“
”Mindig a saját szememen keresztül figyelek”
Idézet a Benjamin Button különös élete címû filmbõl


Andreas Berde: 37 Grad
2007 akril, vászon 140x100 cm



Andreas Berde magyar származású svájci festõmûvész kísérteties hangulatot árasztó festményeit a film világa inspirálta. A képek történeteket, filmekhez kötõdõ hangulatokat ébresztenek a szemlélõben. A festõ egy operatõr szemével közelít az elszigeteltség, a belsõ magány képi megfogalmazása felé, amely mögött egy-egy történet sejlik fel. A kiállítás címévé vált idézet „I'm always lookin' out my own eyes“ („Mindig a saját szememen keresztül figyelek”), amely a több Oscar díjjas Benjamin Button különös élete címû filmben hangzott el, a látott és a látni vélt, az objektív és a szubjektív látás közötti feszültségre utal. Arra a kettõs befogadói szemléletre, amikor a kép a gondolat szabad áramlását indítja el, illetve amikor a látott felületnél mélyebbre nem ereszkedik a szemlélõ. Andreas Berde a kétféle nézõi minõségre vonatkozóan nem kíván állást foglalni, hiszen festményei mindenképpen egészen új élményt kínálnak.

Andreas Berde tanulmányait a bázeli Képzõmûvészeti Fõiskolán kezdte meg 1995-ben, majd 2000-tõl egy évet Németországban a kasseli Mûvészeti Fõiskola festõszakirányán tanult. 2001-ben megkapta a St. Gallen-i kanton mûvészeti díját. Már tanulmányi évei alatt több csoportos kiállításon vett részt, mely szereplés sorozat a késõbbiekben is folytatódott. Munkáit kiállították a bázeli Mûcsarnokban, az Art One Gallériában Zürichben, Németországban és Franciaországban. 2007 óta a Várfok Galéria csoportos kiállításain is találkozhattak már festményeivel. Legutóbb az Olteni Müvészeti Muzeumban, illetve a Solothurni Müvészeti Muzeumban lehetett mûveit megtekinteni, de a Bázelvidéki Mûvészeti gyûjtemény is gyarapította alkotásaival közgyûjteményét.

A filmek világát megidézõ festõmûvészt, Andreas Berdét alkotásairól és képi világáról Laczkovich Borbála, a SPIRITUSZ Galéria mûvészettörténésze kérdezi.


A Tábla Tologató Tárlat április 18.-ig tekinthetõ meg, melyet követõen ismét a SPIRITUSZ Galériában kiállító mûvészek alkotásai mutatkoznak be vegyes felállásban.


TTT - Tábla Tologató Tárlat
ANDREAS BERDE | „I'm always lookin' out my own eyes“
Megnyitó: 2009. április 2., csütörtök, 18 óra
Aki Andreas Berdét felelteti: Laczkovich Borbála, a Spiritusz Galéria mûvészettörténésze
A tárlat 2009. április. 18.-án zár.

SPIRITUSZ Galéria
1075 Budapest, Madách I. út 3.
Tel.: 06 30 846 2998
galeria@spiritusz-galeria.hu
www.spiritusz-galeria.hu
www.portfoliopoints.com


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.