Körmendre került a Rácz István Díj

droszler | 2003. április 23 19:37:55 | körmendi hírek |
Kitüntették Pintér Pált

Pintér Pál, a körmendi Magyar-Finn baráti kör egykori elnöke, jelenlegi titkára nemrégiben első magyar jutalmazottja lett a Rácz István Díjnak.
Hazánkban közel ötven Magyar-Finn baráti kör működik. Feladatuknak tekintik a két nép barátságának, kultúrájának megőrzését és ápolását, új kapcsolatok teremtését. A Rácz István díj a Helsinki Magyar Tudományos és Kulturális Intézet igazgatója, Jelinkó Árpád szorgalmazására a finn és a magyar Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre. Évenként egy finn és egy magyar állampolgár kapja, olyan személy, aki az előző évben kiemelkedő munkát végzett a másik nép kultúrájának megismertetéséért.
A díjat az idén osztották ki először; a finn kuratórium Aarne Laurila professzornak ítélte, a hazai kuratórium pedig Pintér Pált találta a legalkalmasabbnak. A kitüntető elismerést és a vele járó ajándékot a budapesti Finn Nagykövetségen dr. Szíj Enikő, a Magyar-Finn Társaság elnöke - aki a Rácz István Díj kuratóriumának elnöke is egyben -, és Outi Karanko-Papp, a Kalevala Kör elnöke adta át. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pekka Kujasalo, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Kirsi Rantala, a nagykövetség kulturális titkára és Jelinkó Árpád is. A rendezvényen Bereczky András, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének főmunkatársa tartott előadást a következő címmel: Ilmari Krohn finn zenetudós hatása a népzenekutató Kodály Zoltánra és Bartók Bélára. Az előadást könyvbemutató követte, Fehérvári Győző ismertette a "Dalnak új utat mutattam" című könyvét ismertette, ami a Kalevala és a Kalevipoeg összehasonlító elemzése, és a két mű magyarországi fogadtatásáról és hatásáról szól.
A díj nem véletlenül kapta nevét Rácz Istvánról, hiszen a Kalevala és más finn művek fordításával vált híressé. Mi körmendiek, joggal lehetünk büszkék Pali bácsi több évtizedes munkájának ilyen színvonalas és méltó elismerésére, hiszen köszönhető, hogy létrejött Heinavesivel a testvérvárosi kapcsolat, aminek következtében különböző csoportok fordultak meg egymás országában, családok tucatjai között szövődött baráti kapcsolat, vetélkedők, ünnepségek segítették a két nép múltjának, jelenének, kultúrájának kölcsönös megismerését. Gratulálunk!

CsT
Rábavidék
2003. április 25.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.