Kiállítások Rozsda Endre emlékére

droszler | 2009. április 14 19:19:51 | kultúra |
A VÁRFOK GALÉRIA ÁPRILIS - MÁJUSI KIÁLLÍTÁS PROGRAMJA
2009. ÁPRILIS 21 – MÁJUS 23.
ROZSDA ENDRE
(1913, MOHÁCS – 1999, PÁRIZS)
KIÁLLÍTÁSOK ROZSDA ENDRE EMLÉKÉRE


A Várfok Galéria rendhagyó kiállítás-sorozata a tíz éve elhunyt Rozsda Endre festõmûvész emlékére a Várfok Galéria Várfok-, és XO Termeiben, a Várnegyed Galériában, illetve a Várfok utca szabadtéri kiállításán a Galéria19-en.


Megnyitó: 2009. április 21., kedd, 18 órakor a Várfok Galéria - XO Teremében

A kiállítást megnyitja: Pataki Gábor mûvészettörténész




Rozsda Endrérõl
Idén tíz éve, hogy Rozsda Endre (1913-1999) festõmûvész elhunyt. Aba-Novák Vilmos egykori tanítványa 1945-ben részt vett az akkori hazai modern mûvészeti törekvéseket összefogó, egyik legfontosabb XX. századi magyar mûvészeti csoportosulás, az Európai Iskola (1945-48) megalapításában.

1957 után baráti szálak fûzték André Bretonhoz és a szürrealizmus késõi képviselõihez. Több nemzetközi kitûntetésben is részesült, így 1964-ben megkapta az egyik legrangosabb mûvészeti díjat, a Copley-díjat (melynek zsûrijében olyan jeles személyiségek vettek részt, mint Hans Arp, Max Ernst, Man Ray vagy Marcel Duchamp), 1987-ben pedig kitüntették a francia kulturális minisztérium „Arts et des Lettres” rend tiszti fokozatával.

Rozsda hosszú életének nagy részét Párizsban töltötte. Mûvészetének elismeréseként 1979-tõl élete végéig a legendás montmartre-i Bateau-Lavoir mûteremházban alkothatott, mely korábban többek között Picassónak is otthona volt.

Külföldön elért sikerei ellenére, az 1957-es Párizsba történt távozása után Magyarországon neve szinte teljesen feledésbe merült. Csak évtizedekkel késõbb, 1998-ban került vissza a magyar köztudatba a Mûcsarnokban rendezett retrospektív kiállítása révén.

Kapcsolata a Várfok Galériával halála elõtt nem sokkal, 1998-ban jött létre, és az 1999-ben megrendezett elsõ kiállításától kezdve a Galéria egyik célkitûzésévé vált, hogy személyét megfelelõképpen elismertesse hazánkban és külföldön. A rendszeresen bemutatott tárlatok után a mostani kiállítás-sorozattal méltó módon kívánunk megemlékezni a tíz éve elhunyt mûvészrõl.

A Várfok Galéria szervezésében rendezett kiállítás-sorozatról

A Várfok utcában összesen négy helyszín tárja a nagyközönség elé 2009. április 21. és május 23. között Rozsda itthon még be nem mutatott korai és kései festményeit, rajzait és akvarelljeit.

A Várfok Teremben Rozsda Endre 1935 és 1955 között készült korai papírmunkái, az XO Teremben pedig a II. világháború utáni, sajátos szürrealizmusát képviselõ festményei kerülnek bemutatásra. A Rozsda emlék-kiállítások alkalmából a Várnegyed Galéria (a Fõváros elsõ kerületi önkormányzatának galériája) is csatlakozik a Várfok Galéria sorozatához: itt Rozsda (részben nagyon) korai festményeibõl nyílik válogatás, többek között 1935-ös munkákat is felvonultatva. A szabadtéri Galéria 19 üvegfelületein áprilistól több hónapon át egy Rozsda mûvészetérõl átfogóbb képet nyújtó tárlat látható: a korabeli dokumentumokkal is kiegészített szöveges felületek ugyan kevesek ahhoz, hogy Rozsda Endre fordulatokkal teli életét hûen tükrözzék, de talán képet adnak a XX. századi magyar festészet egyik virtuóz mesterének mûvészi pályájáról.

A kiállítások kiegészítéseként, a Várfok Galéria nyitvatartási ideje alatt folyamatosan vetítésre kerülnek Rozsda Endrérõl készült (részben elõször bemutatott) portréfilmek a Várnegyed Galériában. Aki pedig még inkább el szeretne merülni Rozsda különleges szürreális világában, szombat délutánonként tárlatvezetéseken vehet részt (a vetítések és tárlatvezetések idõpontjait a csatolt dokumentumban megtalálják).
Szimpózium Rozsda Endre mûvészetérõl

Ezúton szeretnénk különösen nagy hangsúlyt fektetni a 2009. április 25-én megrendezésre kerülõ nyilvános szimpóziumra. A Várfok Galéria kiállítás-sorozatának célja, hogy ennek a kivételes tehetségû, többet érdemlõ mûvésznek a nevét ismertté és elismertté tegye saját hazájában, és helyét meghatározza a magyar XX. századi mûvészet fejlõdésében. A megnyitót követõ szombaton ezért a Várfok Galéria szervezésében egy szimpózium kerül megrendezésre a Várnegyed Galériában: Pataki Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Mûvészettörténeti Kutatóintézet igazgató-helyettesének elõadását követõen egy nyílt beszélgetésre kerül sor jeles mûvészettörténészek közremûködésével és a jelenlevõk bevonásával: szeretettel várjuk tehát 2009. április 25-én délután 14 órakor a Várnegyed Galériában.



Kapcsolódó programok



A Várfok Galéria program-sorozatához kapcsolódva, két másik kiállításra is szeretnénk felhívni a figyelmüket. 2009 április 20-án (hétfõn) nyílik meg Rozsda Endre álmai címmel a Budapest Galéria Budapest Kiállítótermében egy tematikus kiállítás köz- és magánygyûjteményekbõl válogatott Rozsda festményekbõl, majd április 22-tõl a Budapesti Francia Intézet a mûvész egy másik arcát kívánja bemutatni az ott megrendezett fotókiállítás által (Rozsda Endre, festõ-fotográfus), melyhez az anyagot a Magyar Fotográfiai Múzeumban õrzött fotógyûjteménybõl készült válogatás adja. Mindkét kiállítás Õexcellenciája René Roudaut Úr, Franciaország Nagykövetének védnöksége alatt áll.

Reméljük, hogy a kiállítások sokak számára eljuttatják Rozsda Endre magával ragadó szürrealista világszemléletét, kaleidoszkópszerûen kibontakozó festményeinek varázsát.

Várjuk Önöket szeretettel a Várfok Galéria rendezvényein, valamint a kapcsolódó programokon, melyekrõl bõvebben a mellékelt meghívókból értesülhetnek!


Kiállítások és helyszínek a Várfok utcában:
Várfok Galéria– Várfok Terem
Rozsda korai papírmunkái (1935-1955)
Várnegyed Galéria
Korai festmények – Rozsda a II. világháború elõtt

Várfok Galéria– XO Terem
Rozsda szürrealizmusa – Rozsda a II. világháború után

Galéria19 (Várfok u. emelkedõje)
„Japánban megöltek egy európait”.
Rozsda Endre festõmûvész (1913, Mohács – 1999, Párizs)


Helyszínek és elérhetõségek:
Várfok Galéria – Várfok és XO Terem
1012 Budapest, Várfok u.14. és 11.
galeria@varfok-galeria.hu
www.varfok-galeria.hu
Nyitva tartás: kedd-szombat 11-18
Tel./Fax: (36 1) 213 5155



Várnegyed Galéria
1015 Budapest, Batthyány u. 67. - a Várfok Galériával szemben
Nyitva tartás: keddtõl-szombatig 11-18


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.