A rejtett kincseink jegyében

droszler | 2009. április 14 19:27:07 | kultúra |
A rejtett kincseink jegyében - több mint 30 mûemlék és mûemlékegyüttes ingyenesen a világnapon -

Április 18-án, a Nemzetközi Mûemléki Napon országszerte számos mûemlékbe a belépõdíj elengedésével csábítják a vendégeket.

Hazánk éppen negyedszázada csatlakozott az UNESCO mûemlékvédelemmel foglalkozó szakmai szervezetének, az ICOMOS-nak a felhívásához és nyilvánítottam "mûemléki világnappá" április 18-át.

A jeles nap kapcsán a Mûemlékek Nemzeti Gondnokságának szervezésében számos mûemlék ingyenesen fogadja a látogatókat. A "Rejtett kincseink" mottó jegyében olyan intézményeket, egységeket kértek csatlakozásra, amelyek önmagukban is jelentõs mûemléki értéket képviselnek, õriznek, ugyanakkor kevésbé felkapott turisztikai célpontok. Persze, nem zárják ki a bekapcsolódás lehetõségébõl a népszerû helyeket sem.

Az akciónappal a Mûemlékek Nemzeti Gondnoksága, mint fõszervezõ és ötletgazda hagyományt kíván teremteni, hogy a korábban csak szalmai ünnepként számon tartott Mûemléki Világnap mindenki ünnepévé váljon. Egy olyan napot szeretnének kialakítani a kirándulásra egyébként is csábító tavaszi idõpontban, amikor érdemes útra kelni és megnézni a régmúlt korok akár közvetlen közelünkben lévõ, akár távoli országrészekben található építészeti emlékeit.

Az akcióhoz csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. is, hogy az ingyenes látnivalók mellé kedvezményes akciót szervez az érintett szálláshelyek körében is. A közleményekben megadott internetes címeken azonban nem akadt nyomára errõl szóló listának. Így meg kell elégednünk a mûemlékesek akciójával, ami persze önmagában is nagyszerû dolog.



Az alábbiak olvasható az akcióba bekapcsolódott mûemlékek listája - 2009. április 14-i állapot - a Mûemlékek Nemzeti Gondnokságának anyaga alapján. Az aktuális helyzetrõl és a további részletekrõl a Mûemlékek Nemzeti Gondnokságának honlapján van bõvebb információ

Forrás: (Az Útikalauz - gyá)







Dömös altemplom belsõ 7

Esztergom és Dömös rejtett kincsei

Két igazi, szinte ismeretlen kincs várja a látogatókat a Dunakanyar két településén: Esztergomban a nemrég felújított és helyreállított Özicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi, Dömösön a 12. századi Árpád-kori prépostsági altemplom.



Vasvár Helytörténeti Múzeum

Körmend, Vasvár, Cák

Körmenden a 15. századi castellumból végvárrá, majd a Batthyány család kastélyává épített mûemlék, Vasváron a hajdani domonkos kolostor épületében található múzeum, míg Cákon az évszázadokkal ezelõtti világot idézõ pincesor invitálja a Mûemléki Világnap rejtett kincseit keresõket.



Békéscsaba, Diáktanya

Békéscsabai mûemlékek

Békéscsabán a Munkácsy Mihály Emlékház, és a Diáktanya invitálja a Mûemléki Világnapon díjtalanul a látogatókat.



Szatmárcseke református temetõ

Szabolcs-Szatmár-Bereg mûemlékei - Kisvárda, Lónya, Nyírkarász, Tarpa, Tiszabercel, Tuzsér, Szatmárcseke

Az ország észak-keleti szegletében számos alig ismert, ám igazi kuriózum mûemlék várja a látogatókat. Szabolcsban: a Rétköz Múzeum Kisvárdán, a Lónyai-kastély Tuzséron és a volt szivattyútelep Tiszabercelen. Beregben: a református templom Lónyán és Tapán. Szatmárban: a csónak alakú fejfás temetõ Szatmárcsekén és a szivattyúttelep, múzeum Nagyecseden. A Nyírségben pedig Nyírkarász-Gara halom Árpád-kori földvára kínál látnivalót.



Lengyel, Apponyi-kastély

Tolnai mûemlékek - Hõgyész, Lengyel

Tolna festõi dombjai között két Apponyi-kastély is várja a látogatókat: Lengyelen az 1829-ben, klasszicista stílusban épült kastély, míg Hõgyészen a 18. században épült barokk kastély tekinthetõ meg.



Debreceni Köztemetõ

Debreceni mûemlékek

Debrecen belvárosának jól ismert mûemlékei mellett a Világnapon a centrumtól kissé távolabb esõ, ám annál szebb mûemlékegyütteseket ajánlunk a figyelmükbe.



Mór, Bozóky bormúzeum, pince

Mór, Bormúzeum

Az Ezerjó boráról híres Móron mûemlékpincéket és présházakat tekinthetnek meg április 18-án a rejtett kincseket keresõk.



Tihany, tájház

Veszprémi és Balaton környéki mûemlékek - Tihany, Örvényes, Szigliget

A Tihanyi-félsziget az apáti templomrom, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum épületei, valamint az Óvár-hegyen a bazilita barátok hajdani barlanglakásai, Örvényesen hazánk egyik legõsibb vízimalma, Szigligeten a vár, Veszprémben a Laczkó Dezsõ Múzeum szecessziós épülete, valamint kiállításai és mûemléki séták várják a kincskeresõket.



Tóalmás, Andrássy-kastély

Aszód, Tóalmás, Heves

A M3-as autópálya mentén Aszódon a katolikus templom, Tóalmáson az Andrássy kastély, míg Hevesen egy klasszicista épületben a Hevesi Helytörténeti Gyûjtemény várja a látogatókat.



Ócsa, templom

Ócsa, Dabas, Albertirsa mûemlékei

Ócsán a református templom, Dabason a Kossuth Ház és a hajdani Kasinó épülete, Albertirásán a Ybl-kápolna várja a Mûemléki Világnapon díjmentesen a látogatókat.



Szalkszentmárton, Petõfi Múzeum

Szalkszentmárton

A hajdani mezõváros, Szalkszentmárton központjában áll az 1810-ben, klasszicista stílusban épített beálló vendégfogadó és mészárszék, amelyet egykor Petõfi Sándor édesapja bérelt. Az épületben napjaikban múzeum mûködik.



Aggtelek, Martonyi, pálos kolostor romjai

Mûemlékek az Aggteleki Nemzeti Parkban és környékén - Aggtelek, Gömörszõlõs, Jósvafõ, Hídvégardó, Martonyi, Perkupa, Ragály, Szögliget, Szalonna, Tornaszentandrás,

E vidéken több tucat mûemlék tekinthetõ meg díjmentesen április 18-án, és az Aggteleki Nemzeti Park valamennyi szálláshelyén 10-20 %-os kedvezmények is várják a látogatókat, sõt a szállóvendégek ezen alkalomból, a Baradla-barlangban a kombinált túrát 50%-os kedvezménnyel látogathatják.



Edelény, tájház

Edelénytõl Rudabányáig - Edelény, Putnok, Rudabánya, Szendrõ

A Sajó és a Bódva mentén és a folyók ölelte hegyvidéken különleges mûemlékek és látnivalók várják a kincskeresõket: Edelényben a L'Huillier-Coburg-kastély és a Borsodi Tájház és földvár, Szendrõn a vár romja és a Kékfestõház Múzeum, Rudabányán pedig a Megyei Bányászattörténeti Múzeum.



Boldogkõ vára

Szerencstõl a Zemplén vidékén át - Boldogkõváralja, Füzér, Füzérradvány, Komlóska, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs

Az ország egyik legvarázslatosabb vidékén, a Tokaj-Eperjesi-hegység területén a Tokaji Múzeumot, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumot, a széphalmi Kazinczy Emlékcsarnokot, a Füzéri várat és Tájházat füzérradványi Károlyi-kastélyt, Komlóskán a Ruszin Tájházat és Boldogkõváralján a várat nézhetik meg a rejtett kincseket keresõk.



Komárom Monostori erõd

Komárom és Tata mûemlékei - Komárom, Tata

Komáromban Közép-Európa legnagyobb épen fennmaradt újkori erõdjei tekinthetõk meg, míg Tatán a Vár és az Esterházy-kastély várja a díjmentesen a látogatókat április 18-án. Tata egyik legrégebbi eredetileg fogadónak épült mûemlékében pedig az érdeklõ - nem szállóvendégeket is - körbevezetik a Fellner Jakab által az 1760-as években tervezett épületben.



Vértesszentkereszt

A Vértes lankái között - Majk, Vértesszentkereszt, Oroszlány

A Vértes lankái között Majkpusztán a Kamalduli Remeteség, Oroszlányban a Bányászati Gyûjtemény, Vértesszentkereszten a Bencés apátság romjai várják a különleges látnivalókat keresõket.



Füle, Sárréti Tájház

Székesfehérvár környéki mûemlékek - Várpalota, Füle, Sukoró, Szabadbattyán, Tác, Nádasdladány

Az ország leginkább rejtett kincsei találhatók meg a királyok városa környékén. Várpalotán a gótikus palotaszárny, valamint a Zichy-kastély, Trianon Múzeum, Sukorón és Fülén a népi építészet emlékei, Nádasdladányban egy fõúri rezidencia, Gorsiumban a római kor leglátványosabb települése, Szabadbattyánban pedig egy gótikus lakótorony látható.



Zsámbék totál

Budapest környéki mûemlékek - Érd, Fót, Zsámbék, Gödöllõ, Pécel, Bicske

Budapest környékén, Érden a hajdani Wimpffen-kúria (Magyar Földrajzi Múzeum) és a minaret, Fóton a Szeplõtelen Fogantatás Templom, Zsámbékon a Romtemplom (hajdani Premontrei prépostság) és a Rakétabázis, Pécelen a Ráday-kastély, és Gödöllõn a Kastély felújítás elõtti szárnya, míg Bicskén a Batthyány-kastély várja díjmentesen a látogatókat április 18-án.



Budapest Aquincum romkert

Budapesti mûemlékek

Budapesten a római korszak emlékeit az Aquincumi Múzeumban lehet megtekinteni - ahol elõadással is készülnek. A várban Budavári Palota legrégebbi fennmaradt részét, valamint a Királyi Borház és Pincemúzeumot, Óbudán a Kiscelli Múzeumot - egykori trinitárius templom és kolostort lehet díjmentesen megnézni, Pesten a Néprajzi Múzeum épületét, a Fiumei úti sírkertet szakvezetéssel, valamint a Puskás Ferenc Stadiont és Szoborparkot - ahol szakvezetés és filmvetítés is várja a látogatókat.



Mátraverebély, barátlakások

Nódrádban - a Zagyva mentén

Pásztón Közép-Európa legrégibb üvegolvasztó mûhelyének maradványa, a gótikus Oskolamester ház, a Ciszterci Rendház és a Csohány Galéria, míg Salgótarjánban egy valódi bányában kialakított múzeum és a Nógrádi Történeti Múzeum invitálja a rejtett kincseket keresõket. Ám érdemes felkaptatni a Mátraverebély-Szentkút fölé a hegyoldalba, ahol a középkorban szerzetesek vájtak maguknak barlanglakásokat.



Kunhegyes, szélmalom

Kunhegyesi mûemlékséta

Az Alföld szívében, Kunhegyesen számos, régmúlt korokat idézõ mûemlék várja díjmentesen a látogatókat április 18-án: a Komlósi-féle Szélmalom, a Kunkapitányház, a Gyûjteményes szoba, a Kunsági Kiállítóház, a Szentháromság római katolikus templom, a Református templom és a Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár.



Kiskunfélegyháza, szélmalom

Kiskunfélegyháza mûemlékei

Az Alföld és a Kiskunság szívében, Kiskunfélegyházán igazi látványosságokra számíthatnak a rejtett kincseket keresõk. A Kiskun Múzeum udvarán még tornyos szélmalmot és börtönmúzeumot is láthatunk, ám megkapó a nádtetõs Móra Emlékház és pompás látvány a Hattyúház.



Rendek-tanya ökofarm

Kerekegyháza, Nagykõrös

Kerekegyháza mellett áll egy 19. század végén épített épületegyüttesben mûködõ ökogazdaság, Nagykõrösön egy hajdani huszárkaszárnyában kialakított múzeum várja díjmentesen a látogatókat április 18-án.



Szegvár, fõhomlokzat

Szentes és Szegvár mûemlékei

A mûemlékeben gazdag két alföldi településen igazi kuriózumok várják a látogatókat: Szentesen a Fridrich Fényírda, a Péter Pál Polgárház, és a Csallány Gábor Kiállítóhely, míg Szegváron a régi Vármegyeháza és a Falumúzeum és egy 19. századi szélmalom tekinthetõ meg díjmentesen.



Mezõhegyes, ménesparancsnokság

Mezõhegyes, a Monarchia mintagazdasága

Mezõhegyesen számos mûemlék várja a látogatókat: ezek között van a hajdani Császári Királyi Ménesbirtok hét mûemléképülete a Centrál Étterem, az Emberkóróda-Helytörténeti gyûjtemény, a Szent György római katolikus plébániatemplom és a plébánia, valamint a Fõépítész villája.



Simontornya, várkastély

A Sárvíz, a Sió és a Koppány mentén - Dég, Felsõmocsolád, Simontornya, Ozora, Tamási

A Balaton keleti szegletétõl délre a Dégen a Festetics-kastély, Simontornyán gótikus vár, Ozorán reneszánsz várkastély, Tamásiban Helytörténeti Gyûjtemény és Galéria, Felsõmocsoládon a Bánó-kastély várja a kincsvadászokat.



Szalafõ, Pityeszer, kástu

Õrségi mûemlékek

Szalafõ, az Õrség talán legtöbb népi értékét õrzõ települése. A régi településszerkezet megõrzésére és bemutatására jött létre a pityerszeri népi mûemlékegyüttes, amely napjainkban múzeumként látogatható. Néhány évtizeddel ezelõtt még laktak ezekben a 19. század elején épült boronafalú házakban, és használták a hozzájuk tartozó gazdasági épületeket is.



Zirc, apátság

Zirc, Bakonybél, Pápa

A Bakony fõvárosában, Zircen a ciszterci apátság mûemlékegyüttesében mûködõ Bakonyi Természettudományi Múzeum, valamint egy felújított, helyi védelem alatt álló épületben berendezett Jégkorszaki óriások a Bakony-hegységben címû kiállítás, míg Bakonybélben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum várja a látogatókat. Pápán pedig mûemléki sétát is szerveznek.



Sümeg püspöki palota és vár

Sümegi és sárvári mûemlékek

Sárváron a hajdani Kanizsai vár, amelyet a középkori Magyarország egyik leggazdagabb fõura, Nádasdy Tamás bõvített, míg Sümegen a Püspöki palota várja a látogatókat.



Szekszárd, Tolna Megyei Múzeum

Szekszárdi mûemlékek

Szekszárdon a neoreneszánsz múzeumpalotában régészeti, helytörténeti, néprajzi, várostörténeti, valamint egy hajdani polgárházban berendezett múzeumban a Mészöly (Molnár) Miklós író életútját bemutató kiállítás és a Babits Mihály Emlékmúzeum megtekintésére is invitálják díjmentesen a látogatókat.



Pécs dzsámi belsõ kistotál

Pécs és környéke - Palkonya

Pécsett keleti idõutazásra invitálja a látogatókat a Jakovali Haszan dzsámi, míg 100-200 évvel ezelõtti hangulatit áraszt Palkonyán az 53 ódon présházból és borospincébõl álló pincesor és a Batthyány család építette katolikus körtemplom. Zengõvárkonyban a Tájház, Magyaregregy közelében a Máré vára, Magyarlukafán pedig Néprajzi Mûhely és bemutatók várják az országjárókat.



Hansági Múzeum Cselley ház

Szigetközi és gyõri mûemlékek - Mosonmagyaróvár

Magyarország legnagyobb szigetén, ahol hajdan aranymosók és halászok éltek, több különleges mûemlék is várja a látogatókat: Mosonmagyaróváron a település legrégibb, gótikus épülete a Cselley-ház, s benne a Hanság múzeum, Héderváron egy reneszánsz kastély, valamint a Rába és a Duna találkozásánál, Gyõrben a vár és a kazamaták, valamint Abdán a templom és kápolna.



Fertõd kapu álló

A Fertõ-vidék különleges mûemlékei

A Fertõ-vidéken az ország egyik legfényûzõbb kastélya, a fertõdi Esterházy-kastély, a népi építészet hangulatát tükrözõ házsor, a fertõszéplaki Tájházak, a legnagyobb magyar egykori otthona, a nagycenki Széchenyi-kastély, a fertõrákosi Püspöki Palota, valamint a soproni Tábornok-ház és az Esterházy-palota (Bányászati Múzeum) tekinthetõ meg díjmentesen a Világnapon.



Aktuális és részeletes információa a Mûemlékek Nemzeti Gondnokságának honlapján


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.