Valóra válhat a kastélyálom Körmenden

droszler | 2009. április 22 06:35:52 | körmendi hírek |
Körmend - A napokban nagy elõrelépést tett a város a Battyhány kastély felújításához vezetõ úton. Hamarosan az önkormányzathoz kerülhet a vagyonkezelõi jog, utána pedig zöld utat kaphat a felújítással kapcsolatos kiemelt projekt is. Emellett hamarosan az egész belváros megújul, s a Várkert is megszépül. A változásokról Bebes István polgármesterrel váltottunk szót négyszemközt.

Bebes István polgármester szerint több olyan feladat is vár rájuk, melyek komoly változásokat hozhatnak a város életében az elkövetkezendõ években. Ez azonban nemcsak örömmel jár, hanem teherrel is, hiszen fontos döntéseket kell hozni, s az elõkészületi munkák is komoly odafigyelést igényelnek. Emellett pedig a napi munkának is menni kell. Áldozatokat mindenkinek hoznia kell, de ha megvalósulnak a projektek, akkor nemcsak turisztikai, hanem infrastrukturális szempontból is sokat fejlõdhet Körmend.

- A kastély megújítása régi álmunk, ami ha kis lépésekkel is, de folyamatosan halad elõre - folytatta a polgármester. - Egy ilyen nagy értékû állami tulajdon vagyonkezelõi jogának az átadása hosszas folyamat. Mi azonban türelmetlenek vagyunk, azt akarjuk, hogy pillanatok alatt a miénk legyen, de tudomásul kell vennünk, hogy végig kell járnunk a kijelölt utat, aminek még nem érkeztünk el a végére. A vagyonkezelõi jog megszerzése 200 Bebes István, Körmend polgármestere5-ben indult el, azóta nagy lépéseket tettünk. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt (MNV Zrt.) által meghatározott feltételek közül rendelkezésre áll már az Õrségi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelõi jogról való lemondása, a Vas Megyei Önkormányzat szintén meghozta e tekintetben döntését, s az Oktatási és Kulturális Minisztérium is jóváhagyta. Jövõ héten megkezdõdnek a tárgyalások az MNV Zrt. képviselõivel a vagyonkezelõi jog átadásával kapcsolatos szerzõdésrõl, s talán nyárra megkapjuk a jogokat. Ezen hozzájárulás újabb lehetõséget biztosít számunka a további munka folytatásához.

Bebes István hozzátette: a pályázat változatlanul Kapuprojektek néven fut, és az északi kapuprojekten belül a Narancsházak (a kastély északi kerti épületei) rekonstrukciója, az egykori kertészet, pálmaház helyreállítása, kapcsolódó korszerû látogató központ, kiállítótér, hangulatos kávézó, és a vendégek figyelmét lekötõ egyéb létesítmények kialakítása valósulhat meg, valamint az északi kert revitalizációjára is sor kerül. A nyugati kapuprojekt pedig a színház épületét kívánja konferenciák, rendezvények lebonyolítására is alkalmassá tenni a kulturális rendezvények (színház, koncert) mellett. A polgármester elárulta, hogy nagyon bízik a projekt sikerességében. Ha megnyerik a támogatást, akkor 2010-es év végén elindulhat a beruházás, s 2012 végére meg tudják valósítani a Körmend Batthyány-Strattmann várkastély értéknövelõ megújítása I. ütem „kapuprojektek” elnevezésû kiemelt projektet.

- Bár nem része a kastélyprojektnek, de úgy tûnik, hogy a vár környezete is megszépül - hangsúlyozta a polgármester. - Megnyertük a támogatást a Szabadság tér felújításához, s a Várkert megújítására is összefogtunk szlovén partnerekkel egy pályázat segítségével. Van egy projektünk, melynek neve „Ébreszd fel a természetet a városodban”. A projektben Muraszombat és Gornja Radgona településekkel együttmûködve szeretnénk a park építészeti, kulturális, történelmi és szakrális értékéit hangsúlyozni úgy, hogy a Várkert méltó helyet kapjon a város, a megye és a határtérség életében. Emellett a kastéllyal kapcsolatban vannak további terveink is. A „Határon Átnyúló Együttmûködés Ausztria-Magyarország 2007-2013” programon belül a kulturális és turisztikai vonzerõ fejlesztése érdekében közös pályázatot nyújtottunk be Güssinggel. A pályázat „ A güssingi vár és a körmendi kastély revitalizációja” címet kapta, s a program segítségével Körmenden a Batthyány-kastély közösségi terei, a múzeum újulnának meg. A polgármester kiemelte, amellett, hogy mindegyik projekt külön életet kell hogy éljen, figyelniük kell arra is, hogy erõsítsék egymást, ehhez pedig az kell, hogy jól kapcsolják össze õket. Ha minden sikerül, akkor a Batthyány kastély és környezete, a Várkert ismét régi fényében tündökölhet.

- Mindenki úgy próbál elõrelépni, hogy kihasználja a település erõsségeit - fûzte hozzá Bebes István. - Körmend erõssége az, hogy a térség fontos pontjává válik akkor, ha az említett beruházásokon kívül a különbözõ nagy állami projektek is megvalósulnak. Megépül a 8-as elkerülõ és az M8-as út, elkészül a vasút villamosítása, s ezek új távlatokat nyitnak. Ezekre mi is szeretnénk reagálni, például megújítjuk az állomás épületét. Ezek mind a város és a térség javát szolgálják. A tervezett fejlesztések pedig nemcsak jövõképet, hanem munkát is adnak majd az itt élõ embereknek. A turizmus fellendülése mellett pedig az infrastruktúra változása is újabb befektetõket hozhat a városba. Ha jól dolgozunk, akkor alkalmassá tehetjük a várost arra, hogy a recesszió után nálunk fektessenek be a cégek.

forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.