XIII. Nemzetközi Babafesztivál

droszler | 2009. április 24 11:00:20 | kultúra |
XIII: Nemzetközi Babafesztivál Gyõr,
2009. április 23 - május 03.

Gyõr, a babák fõvárosa
Április 23. és május 3. között kerül megrendezésre a XIII. Nemzetközi
Babafesztivál a gyõri Zichy-palotában. A közel 400 kiállított baba és
mackó között a XIII. Országos Baba- és Mackókészítési Verseny gyõztesei
is megtekinthetõk a kiállítás ideje alatt minden nap 10-17 óráig. Várunk
minden baba és mackó barátot Gyõrben a Zichy-palotában. A kiállítás
keretein belül több: régi idõk játékai, mûvészbabák, játék és babavásár.

A Nemzetközi Babakiállítás keretein belül Wiedra Berzsenyi Monika életmû kiállítása is bemutatásra kerül a Zichy-palotában.
A kiállítás alkalmával minden évben újabb és újabb alkotások - remekmûvek kerülnek a közönség elé, mely számos hazai és külföldi mûvész, kézmûves és amatõr baba illetve mackókészítõ keze munkája kerül a nagyközönség elé. A kiállításon láthatóak az Országos Babakészítési Versenyre beküldött alkotások is.

Az országos babakészítési versenyen való részvételt segítendõen minden évben javasolunk néhány témát, mely segítheti a babakészítõk munkáját.

A verseny és a kiállítás ajánlott témája 2009-ben:
1. "Sisi és kora"
2. "Kiskunsági viseletek"
3. "Benedek Elek mesefigurái"

Program:
2009. április 22.
17.00 XIII. Nemzetközi Babafesztivál megnyitója
Helyszín: gyõri Zichy-palota
A kiállítás megtekinthetõ: 2009. május 3-ig, mindennap 10-17 óráig

Néhány szó a XIII. Nemzetközi Babafesztivál és XIII. Országos Babakészítési Versenyrõl:
Minden magyarországi, a szakmában elismerést kivívott babakészítõ szükségét érzi, hogy évrõl évre új alkotással jelenjen meg e rangos eseményen. A kiállítás nemcsak a játék baba, hanem a felnõtteket is megfogó emberábrázolás világába vezeti el a látogatót.
 A több száz mai készítésû, erre az alkalomra készült és elküldött babán kívül érkeznek régi babák, babázási kellékek és mackók is magyarországi gyûjtõktõl. Német, osztrák, vajdasági babakészítõk alkotásai is láthatók lesznek.
Az idei babakészítési verseny fõ témái: „Sisi és kora”, „Kiskunsági viseletek”, „Benedek Elek mesefigurái”. Ehhez kapcsolódóan is sok-sok alkotás érkezett. A kiállítás ideje alatt több alkalommal babakészítõ foglalkozások várják a gyermekeket és a felnõtteket. Valamennyi látogató leadhatja szavazatát a neki legjobban tetszõ babára, mely elnyerheti a XIII. Nemzeti Babafesztivál Közönségdíját.
A versenyen nyolc kategóriában mérhetik össze tudásukat az alkotók, a saját készítésû babák mellett azok is benevezhetnek, akik csak öltöztetni szeretik a babákat. Mackó készítõk is szép számmal beneveztek. A neves szakemberekbõl álló zsûri értékelési szempontjai érintik a technikai munka mellett az esztétikai megjelenítést is, valamint külön szempont a játszásra való alkalmasság. A verseny díjait a Zichy-palota, a Magyar Bababarátok Egyesülete, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság ajánlja fel.

2009. május 2.
Közép-Európai Babakonferencia
A babakonferencián a játék egyik szakterülete, a baba hatásával kapcsolatos elõadásokat hallgathatnak a résztvevõk, az elõadók a baba jelentõségét emelik ki a pedagógusok, az orvosok, a pszichológusok, a múzeumok, a profi és amatõr babakészítõk számára. A gyakorlati foglalkozások célja a külföldön már ismert új technikák bemutatása és a helyszínen való alkalmazása.
10.00 Hagyományos szakmai nap
Nemcsak babakészítõket, hanem pedagógusokat, s más érdeklõdõket is szeretettel várunk. A szakmai napon vendégelõadók, mûvészettörténészek, babakészítõk tartanak elõadásokat.

További információ: http://www.zichypalota.hu/index.php?m=content&menu_id=33


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.