Lépésről-lépésre a Batthyány-kastély fejlesztéséért

droszler | 2009. május 07 22:18:58 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Sajtótájékoztatót tartott Körmenden Bebes István polgármester, és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács képviseletében Tompa László.


A sajtótájékoztató apropójául a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács április 29-i ülésén hozott döntések szolgáltak, melynek során nevesítették a Nyugat-dunántúli Operatív Program 2009-2010. évi Akciótervének kiemelt projektjavaslatait. A támogatott fejlesztések között szerepel a Batthyány várkastély értéknövelõ megújításának I. üteme, „Kapuprojektek”, melyre Körmend Város Önkormányzata nyújtott be pályázatot az Európai Uniós források elnyerésére.

Bebes István polgármester felidézte, hogy milyen hosszú folyamaton keresztül jutottak el a kastéllyal kapcsolatos elképzelések eddig a pontig, a Phare CBC program keretében elkészült megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetésétõl a támogatott, de továbbfejlesztésre javasolt projekt állapotát követõen az elõzõ akcióterv tartaléklistás állapotáig, míg a mostani akciótervben már a régió öt kiemelt fejlesztése között szerepel a fejlesztés.
Emlékeztetõül elmondta: az északi kapuprojekt keretében a Narancsházak (a kastély északi kerti épületei) rekonstrukciója, az egykori kertészet, pálmaház helyreállítása, kapcsolódó korszerû látogató központ, kiállítótér, hangulatos kávézó, és a vendégek figyelmét lekötõ egyéb létesítmények kialakítása valósulhat meg, valamint az É-i kert revitalizációjára is sor kerül. A nyugati kapuprojekt pedig a színház épületét kívánja konferenciák, rendezvények lebonyolítására is alkalmassá tenni a kulturális rendezvények (színház, koncert) mellett. A projekt költségvetésének fõösszege 2.352.941.000 Ft, melybõl 1.999.999.850 Ft a támogatási igény, 352.941.150 Ft pedig az önkormányzati önerõ. Az építési költségek összege 2.014.333.000 Ft, míg az elõkészítés és egyéb költségek (tervezés, régészeti kutatás, környezeti tanulmányok, pályázatírás, projektmenedzsment, mûszaki ellenõrzés, közbeszerzés, könyvvizsgálat, stb.) 338.608.000 Ft-ot tesznek ki.
Az elõkészítõ munkálatokra továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hisz pozitív kormánydöntés esetén csupán 6 hónap áll rendelkezésre a támogatási szerzõdés megkötésére. Épp ezért az önkormányzat számos – a pályázatban elszámolható – elõkészítõ tevékenységet (pl. a régészeti, mûemléki feltárásokat, tervezési feladatokat) már most végeztet. Kedvezõen alakulnak a kastély vagyonkezelõi jogának megszerzése érdekében folytatott tárgyalások a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt.-vel - mondta el a polgármester -, melybõl két forduló is lezajlott már április 20-án, illetve május 4.-én. Az Önkormányzat teljesítette a szükséges feltételeket, rendelkezésre állnak azok a kezelõi jogról történõ lemondó nyilatkozatok, illetve hozzájárulások, amelyeket a vagyonkezelõ szervezet feltételként szabott (Õrségi Nemzeti Park Igazgatóságától, Vas Megyei Önkormányzattól, illetve az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól). Ezzel szintén egy hosszú folyamat vége felé közelítünk, melyet még 20004-ben kezdeményezett a város az akkori vagyonkezelõ szervezettel (KVI). Jelenleg a vagyonátadási szerzõdés tartalmi elemeinek egyeztetése zajlik, kisebb módosítások szükségesek ahhoz, hogy végleges formát öltsön az okirat, melynek aláírására 2009. június 30.-át határoztuk meg céldátumként az MNV Zrt-vel közösen. Ez újabb fontos – stratégiai - lépést jelent a projekt megvalósítása során, hisz a támogatási szerzõdés megkötésének elõfeltétele, hogy az Önkormányzat rendelkezzen a vagyonkezelõi joggal – hangsúlyozta Bebes István.
Tompa László kiemelte, hogy az Európai Uniós forrásból így – 150 Ft híján – 2 millárd forint támogatáshoz juthat Körmend. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntését követõen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetõleg a Kormány felé továbbítja a Tanács a kiemelt projektjavaslatokat, kormánydöntés számítása szerint legkésõbb õszre várható. Az Irányítóhatóság a beruházás elõkészítettségétõl függõen a minél elõbbi szerzõdéskötésre törekszik. Fontos szempont volt a Tanács döntésében, hogy olyan projekteket támogassanak, amelyek megvalósíthatósága alapján 2009-ben indíthatóak legyenek, hisz megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre. A Batthyány kastély fejlesztését elõkészítettsége és turisztikai jelentõsége is ezek közé emelte.
Kérdésekre válaszolva Bebes István polgármester elmondta, hogy a beruházás méretei miatt részei is közbeszerzési eljárás alá esnek, a lebonyolításhoz pedig projektmenedzsmentet kell létrehozni. Szem elõtt tartják azt is, hogy lehetõség szerint helyben is munkalehetõséget teremtsen a fejlesztés, az elõkészítés során például a falkutatások, régészeti feltárások tevékenységét bevonták a közmunkaprogramba.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.