A tíz legnépszerűbb felsőoktatási szak 2009-ben

droszler | 2009. május 10 10:36:00 | közérdekü |
A gazdasági szakok vezetik a felsõoktatási népszerûségi listát az idei jelentkezéseknél is, ezeket a mérnök informatikus és a kommunikáció szakok követik - derül ki az Országos Felsõoktatási Információs Központ legújabb elemzésébõl.


Az idén 127 500 diák jelentkezett egyetemekre és fõiskolákra, mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly. Alapképzésre 90 600-an, egységes osztatlan képzésre 10 200-an, felsõfokú szakképzésre 6 500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre elsõ helyen 17 ezren jelentkeztek. A diákok összesen 285 ezer jelentkezést adtak be a következõ tanévre. A többletbõl mintegy 12 ezer a nyelvi elõkészítõ évfolyamon most végzõ diák, s mintegy 11 ezer a mesterképzés bõvülése miatti növekedés.

Az általában a fõiskolákon oktatott turizmus és vendéglátás szak egy éve vette át a vezetést a gazdálkodási és menedzsment szaktól, melyet döntõen egyetemi karok indítanak. A kettõ között a különbség az idén tovább nõtt, a turizmus és vendéglátást közel negyedével többen jelölték meg elsõ helyen, mint tavaly - olvasható a felvételi központ honlapján közzétett összegzésben.

Még ennél is nagyobb mértékben - az elsõ húsz szak között a legnagyobb arányban - nõtt egy másik gazdasági szak, a pénzügy és számvitel népszerûsége, amely több mint ötven százalékos növekedéssel az idén az ötödik legnépszerûbb képzésnek bizonyult. Ezzel szemben egy másik, szintén népszerû pénzügyi szak, a nemzetközi gazdálkodás nem tudott növekedést felmutatni, így valamelyest visszaesett a rangsorban.


A tíz legnépszerûbb szak 2009-ben
1. Turizmus és vendéglátás
2. Gazdálkodási és menedzsment
3. Mérnök informatikus
4. Kommunikáció és médiatudomány
5. Pénzügy és számvitel
6. Jogász
7. Gépészmérnöki
8. Kereskedelem és marketing
9. Általános orvos
10. Pszichológia

Forrás: www.felvi.hu

A harmadik és negyedik legnépszerûbb szak évek óta, felváltva, a mérnök informatikus és a kommunikáció. Idén szinte ugyanannyian választották mindkettõt, ám ez az elõbbi szak esetében jelentõs, közel hatszáz fõs növekedést jelent az elmúlt évhez képest.

Komoly ingadozást mutat a jogász szak jelentkezési mutatója: néhány évvel ezelõtt még a legnépszerûbb képzés volt Magyarországon, de úgy tûnik, pár éve stabilizálta helyét az elsõ tíz szak között. Az idén több mint egyharmadával nõtt a jelentkezõi létszám, amivel a 6. legnépszerûbb hazai képzésnek bizonyult.

Az idei kérelmeket vizsgálva kiderült az is, hogy tizennégybõl mindössze négy képzési területre koncentrálódik a jelentkezõk több mint felének érdeklõdése. Gazdasági képzést jelölt meg elsõ helyen minden ötödik felvételizõ (22,5 százalék). A mûszaki és a bölcsészettudományi szakok hasonló népszerûséget mutatnak (15,7, illetve 11,6 százalék), bár az utóbbi években a mûszaki képzés folyamatosan növeli elõnyét a bölcsésszel szemben. A társadalomtudományi képzési terület részesedése érdemben nem változott (8,4 százalék).

Az idén tapasztalt általános jelentkezési létszámnövekedés nem egyformán érintette az egyes képzési területeket. Az átlaghoz képest jelentõs növekedést mutat az összesített listán évek óta második mûszaki képzés. Még ennél is jelentõsebb a növekedés az utóbbi években némiképp visszaesõ, de most úgy tûnik, ismét sokakat vonzó jogi és igazgatási képzési terület esetében: 2009-ben másfélszer annyian jelöltek meg elsõ helyen jogi vagy igazgatási szakot. Ha nem is sokkal, de az átlaghoz képest nagyobb mértékben növekedett továbbá az informatikai (29,3 százalék), a természettudományi (27,4 százalék), a pedagógiai (26,5 százalék) és a mûvészetközvetítõi (26,0 százalék) képzési terület népszerûsége.

Érdekesség, hogy abszolút értelemben csökkenés csak a mûvészeti szakokon volt tapasztalható, bár ott is minimális (1,4 százalék). Az összes jelentkezõn belül arányaiban csökkent a részesedése a gazdaságtudományi (19,3 százalék), a társadalomtudományi (17,2 százalék), a bölcsészettudományi (11,7 százalék) és a sporttudományi (14,3 százalék) képzési területek szakjainak.

Államilag támogatott szakokon a következõ tanévben alapképzésben 56 ezren tanulhatnak, mesterképzésre mintegy 21 ezer hallgatót vesznek fel. A felvételi pontszámokról júliusban döntenek.

Forrás: www.felvi.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.