Kastélyban állítják ki Herend kincseit

droszler | 2009. május 11 20:47:00 | kultúra |
A Herendi Porcelánmanufaktúra országos kiállítás-sorozatot szervez, amellyel az ország kastélyait látogatják meg. Ennek keretében elõször Keszthelyen mutatják be a porcelánkincseket.
A Herend a kastélyban címet viselõ sorozat nyitányaként a Festeticsek egykori palotájában pénteken nyílt meg a porcelánokat bemutató tárlat, amely a múzeum által õrzött más herendi tárgyakkal együtt a nyár végéig látogatható. A megnyitón a kézmûves szakemberek jóvoltából a mûremekek készítésének módjába közelrõl is bepillantást kaphattak a látogatók.

A kiállítás-sorozatnak az a célja, hogy ne csak ezekre a kincsekre, hanem más értékekre is ráirányítsák a figyelmet. A tárlatot ezért nemcsak a pompás kastélyokba, hanem a szerényebb megjelenésû fõúri otthonokba is elviszik.

A kiállításokat ismertetõ kiadvány szerint Ladányban, Szécsényben, Füzérradványban, Pécelen, Várpalotán, Körmenden, a Mátrában, Héderváron, Hõgyészen, Budán és Fertõdön látható a következõ egy évben a herendi porcelánok utazó tárlata.

Czoma László, az intézmény igazgatója felidézte, hogy az alkimista Johann Friedrich Böttger 1709-ben, Erõs Ágost udvarában aranyat próbált készíteni, de helyette sikerült megfejtenie a "fehér arany", a porcelángyártás titkát. "Feltalálta" azt a kincset érõ anyagot, amelyet korábban Kínából, Japánból aranyáron lehetett csak beszerezni.

A 19. században a herendi porcelán kastélyokban, kúriákban, nagypolgári otthonokban lelt otthonra. Ma Magyarországon mintegy 600-700 kastély, kúria található, közülük nagyjából 100 jelentõs értékként van nyilvántartva.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója úgy mutatta be az 1826-ban alapított manufaktúrát, mint amelyik mára a világ egyik legnagyobbjává vált. A porcelánnal önkéntes missziót is vállaltak, küldetésük a kulturális, mûvészeti értékek, a hagyományok, ápolása, bemutatása és átörökítése a jövõ nemzedékek számára.

Ezt pedig méltóbb környezetben bemutatni nem is lehetne, mint ahová egykor szánták - fûzte hozzá a helyszínválasztás magyarázataként.

Forrás: deluxe magazin


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.