Kölcsey Ferenc szellemiségében

droszler | 2009. május 13 09:51:07 | körmendi hírek |
Körmend - Igazi szellemi centrummá vált az elmúlt évtizedekben a Kölcsey Ferenc Gimnázium, egy ideig szakközépiskolai szerepkörrel. Nem is lehet ez másként, a névadó személye kötelez.

Ezt vallja Soós István igazgató is, aki örömmel mutatja a megújult kertet. Padokat telepítettek, kivágták az elhasználódott fákat, ültettek és virágosítottak. Tényleg szép a Kölcsey új köntöse. És ezt a most ballagók is élvezhették. Hetvenegyen vettek búcsút az alma matertõl, hogy megszerezzék az érettségit. Ennek, mármint az érettségi bizonyítványnak kell kerülnie abba szellemi batyuba, amit az intézmény éveken át formált , mondja a pedagógus. Aki minden erejét arra fordítja, hogy szellemi centrum legyen a Kölcsey. Mégpedig a kistérség határain túl is. Megyei fenntartású az intézmény, de a város vezetõi is figyelemmel kísérik munkánkat. A megyével való kapcsolat korrekt, lehetõségekhez mérten támogatnak. Bizonyos szempontból az oktatás a legdrágább beruházás. De a legkifizetõdõbb is. Már akkor, ha az említett szellemi batyu megalapozza a leendõ életpályát, karriert. Akárcsak máshol, itt sem lazíthatnak a tanárok és alkalmazottak. Állandóan figyelni kell a pályázati lehetõségekre, beépíteni az oktatásba az új módszereket, technikákat.

A Kölcsey mindig is híres volt innovatív készségérõl, képességérõl. Ennek köszönhetõen az elõd igazgatók idején is kiváló évfolyamokat bocsátott útjára. Így van ez most is. Akik minket választanak, azoknál szempont az itt kialakult, családias légkör is. Persze a külvilág nem zárható ki, mi is látjuk a negatív tendenciákat a diákok körében. Tapasztaljuk a türelmetlenséget, a durvaságot, a trágár beszédet, néha az érdektelenséget. De ez leküzdhetõ akkor, ha a közösség ereje nyilvánvaló. Vagyis maguk a diákok fegyelmezik társaikat, mutatva így példát .


A diákok magas szintû képzése önmagában ma már nem elég. Az internet korában szükség van a kapott információk elgereblyézésére , mélyebb tartalmak felvonultatására. Ebben kimagasló a Kölcsey. Egymást érik az aulában a rangos képzõmûvészeti kiállítások, bemutatók. Megyeszerte ismert a kultúranapi mûsoruk. Népszerûek a szakmai vetélkedõk, versenyek. Esztétikai élményt is kínálni kell a gyerekeknek, ez erõsíti kötõdésüket. Elégedett voltam, amikor azt tapasztalatam, hogy a Szervátiusz-kiállítás vagy Sodics László, Szendi Ferenc festõmûvészek tárlata mennyire megragadta a gyerekeket... De említhetném Krisztiáni Sándor szobrász bemutatkozását, vagy a Dobópápa címû film sikerét, amely Németh Pál életútját vázolta fel. Tervezzük, hogy a jövõben még gyakoribbá tesszük a kulturális akciókat, elsõsorban helyi alkotók filmbemutatóival .


Ami a tanulmányi verse-nyeket illeti, az igazgató némi humorral így fogalmaz: Nem vagyunk szellemi szegénylegények az országos palettán. Még jobb is lehetne a helyzet, ha bizonyos tárgyi feltételek javulnának. Elkelne egy igazán koszerû, 21. századi tornaterem (ma tornaszobában szoronganak a diákok). Lehetne több és korszerûbb oktatástechnikai eszköz is. Az aula korszerûsítése is elkelne. Ám az igazgató nem elégedetlen: Úgy vélem, beállt az intézmény. A tanári kar olyan tudást képes nyújtani, amely bárhol szellemi kemény valutát ér. És ebben partner a diákok többsége .

forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.