Iskolánként félmillió forintos pályázati forrás a pénzügyi ismeretek oktatására

droszler | 2009. június 13 08:55:03 | kultúra |
Iskolánként félmillió forintos pályázati forrás a pénzügyi ismeretek oktatására

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére létrejött Tudatos Pénzügyekért Alapítvány - együttmûködve az Öngondoskodás Alapítvánnyal - az elõzõ évi hasonló kezdeményezés (POP - Pénzügyi Oktatási Program) sikerére való tekintettel ismételten pályázatot hirdet a középiskolai diákok pénzügyi kultúrája fejlesztésének támogatására.



A pályázat célja a diákok pénzügyi ismereteinek fejlesztése, a gazdaság és a pénz világával kapcsolatos ismeretek átadása. A gyõztes oktatási intézmények pályázatonként félmillió forint támogatásban részesülnek.

A pályázat célja, hogy támogassa azokat a középfokú oktatási intézményeket, amelyek vállalják, hogy az iskola oktatási programjai között helyet biztosítanak az Öngondoskodás Alapítvány és a Magyar Nemzeti Bank együttmûködésével kidolgozott Pénzügyi Oktatási Program (POP) bevezetésének, oktatásának. A program a napokban záruló tanévben 25 iskolában kísérleti jelleggel már oktatásra került, és a kezdeményezést az évközi visszamérések tapasztalatai alapján mind a közremûködõ tanárok, mind a résztvevõ, több mint ezer diák sikeresnek és hasznosnak ítélte. Az internetalapú Pénzügyi Oktatási Program központi elemét egy olyan pénzügyi-gazdasági témaköröket átfogó, gyakorlati fókuszú tananyag képezi, melyet esettanulmányok, feladatlapok, tanári segédlet és valós tõzsdei szimulációs játék egészítenek ki. Az oktatási program elsõsorban a mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek széles körû elterjedéséhez járulhat hozzá.

A pályázatot belföldi székhelyû, OM azonosítóval rendelkezõ középfokú nevelési-oktatási intézmények adhatják be, legalább két pedagógus részvételével. A támogatás a 9-12. évfolyamon tanuló diákok számára, tanórai vagy tanórán kívüli foglalkozások szervezésére és megvalósítására használható fel. A megpályázható támogatás összege pályázatonként bruttó félmillió forint, melybõl 100 ezer forintot az intézmény a program megvalósításához szükséges feltételek megteremtésére fordíthat, 400 ezer forintot pedig a programban résztvevõ pedagógusok ösztöndíj megállapodás keretében kapnak meg. A pályázat révén összesen 40 középiskola részesül támogatásban.

A pályázó intézmények a program oktatása mellett vállalják, hogy csatlakoznak ahhoz a 2009/2010-es tanévben elinduló, a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány kezdeményezésére és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával kialakított iskolahálózathoz, amely a gazdasági, pénzügyi, vállalkozási kultúra és ismeretek oktatásában résztvevõ, és annak elterjesztésében szerepet vállaló oktatási intézményekbõl jön létre.

A pályázatra való jelentkezés határideje 2009. június 30. További információ a www.penziranytu.mnb.hu internetes honlapon, valamint a 06-1-428-2632 (Sz. Pap Judit) telefonszámon érhetõ el.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.