Júliusi kulturális programok, kiállítások

droszler | 2009. július 08 18:21:41 | kultúra |
Programok

július 13 – 20. Vadása-tó
7. Megyei Ifjúsági Tábor
július 17. 16 h Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem
Somorác Pál festõmûvész kiállításának megnyitása
július 18. 20 h Batthyány kastély – Rendezvényterem
Fiatal körmendi rock együttesek koncertje
július 25. Batthyány kastély – Várudvar
Rába Part IV. – Ifjúsági Programfesztivál
a Körmendi Ifjúsági Önkormányzat szervezésében
17 h Fountain
17.45 Rith
18.30 Metrosurfing
19.30 Effeta
21 h 30Y
23 h Sub Bass Monster
Belépõjegy elõvételben: 1.600,-Ft helyszínen: 2.000,-Ft

Kattintson a képere !


A Körmendi Kulturális Központ idõszaki kiállításai a Batthyány kastélyban
június 29 – aug. 30. Sala Terrena Galéria
Kortárs magyar szobrászat

- válogatás a Magyar Képzõ- és Iparmûvészek Szövetsége,
valamint a Magyar Szobrász Társaság tagjainak alkotásaiból -
Egyrészt a Magyar Képzõ és Iparmûvészek Szövetségét képviselve, másrészt kortárs alkotóként is nagy örömmel vállaltam el azt a feladatot, hogy a körmendieknek bemutathassam idõsebb és fiatalabb kollégáimat.
A Magyar Képzõ és Iparmûvészek Szövetsége a Magyar Szobrász Társasággal közösen rendezte meg a Kortárs Magyar Szobrászat 2009 címû kiállítást a Körmendi Kastélyban, melynek közös célja, hogy a hazai és nemzetközi szakmában ismert mûvészek alkotásaival azok is találkozhassanak, akik számára õk még eddig ismeretlenek maradtak. E két szervezet közel 300 hazai és határon túli, ma is élõ és alkotó mûvészt képvisel.
Ez a kiállítás bár válogatás alapján született, mégis sokszínû maradt. A szándékom a válogatásnál és a rendezésnél az volt, hogy Körmenden minél több stílust, törekvést mutasson be ez a kiállítás, minél gazdagabb körképet nyújtson mindarról, ami ma Magyarországon történik. Mindezt persze a teljesség igénye nélkül teszem, hiszen a most, Szentendrén megrendezett I. Szobrászati Biennálén, 700 négyzetméteren sem tudtunk teljes képet adni a mai magyar szobrászatról.
A magyar szobrászat hagyományaiban, európai kapcsolataiban is gazdag örökséggel rendelkezik, gondoljunk csak Tóth Imrétõl (Amerigo Toth), Székely Pétertõl, (Pierre Székely) Vilt Tiborig, Schaár Erzsébetig sok nevet sorolhatnánk, akire a magyar kultúra büszke lehet. Ezen a hagyományon növekedett a ma élõ és alkotó szobrászmûvészek közel három generációja, akiket tisztelettel nevezek kollégáimnak, és mutatok be itt önöknek. Jelen vannak az idõsebb generáció mesterei, Asszonyi Tamás, Deim Pál, Csikszentmihályi Róbert, Kõ Pál, Paizs László, ugyanakkor a közép, és a fiatal generáció képviselõi is szerepelnek a tárlaton.
Az áttekintés azért is gazdag és idõszerû, mert néhány alkotástól eltekintve a szobrok zöme néhány éven belül született. Az alkotás aktualitása fontos szempont, mert tükrözi azt a látásmódot, ahogyan alkotója értelmezi azt a világot melyben mindannyian élünk.
A kortárs mûvészet meglepõ, mi több sokszor szokatlan. Új nézõpontból látja ugyanazt, amit már megszoktunk, és ezért talán észre sem veszünk. Segít újra rácsodálkozni az életre, amit élünk.
Ami új, vagy újnak tûnik számunkra, az tetszik vagy sem, de elgondolkodtat. A mûvészetnek ez a dolga. Ha elgondolkodtat, és örömöt okoz, akkor új dolgokat fedezünk fel benne, s ezzel már el is érte a célját.
A kortárs magyar szobrászat is ilyen. Része saját kultúránknak, amiben élünk, amiben gyermekeink is felnõnek, amibõl holnap már hagyomány lesz.
A világ arról a kultúráról ismer fel minket, amiben élünk, és ha vigyázunk rá, akkor gyarapítjuk hagyományainkat, amire a jövõben büszkék lehetünk.
Így hát reményeim szerint ez a kapcsolat hosszú távú lesz, és ez a kiállítás gyarapítani fogja a mûvészet, a kortárs magyar kultúra iránt elkötelezettek táborát, és erre a csodálatos nemzeti kincsre, a kastélyra több figyelem és energia jut majd, hogy a körmendiek és vendégeik számára egyre gazdagabb programokkal szolgálhasson. – hangzott el Kalmár János szobrászmûvész megnyitó beszédében.

Július 17 – augusztus 15. Batthyány kastély – Városi Kiállítóterem
Somorác Pál festõmûvész alkotásai

A kiállítások megtekinthetõk: hétfõ – péntek 10 – 16 óráig, szombaton 10 – 14 óráig

Információ:

Batthyány kastély, Színház elõcsarnok tel: 410-132 Tourinform Iroda, Körmend tel.: 410-107


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.