Nyolc tévhit kullancsokról és szúnyogokról

droszler | 2009. július 17 20:55:09 | közérdekü |
A kullancsok és a szúnyogok nem csak nyári esténket vagy erdei túránkat tehetik kellemetlenné: vérszívóink közül õk jelentik a legkomolyabb betegségforrást az emberre nézve. Az általuk terjesztett számos betegség közül csak egy elõzhetõ meg védõoltással.Az egyéni megelõzésre kell tehát fókuszálnunk: el kell kerülnünk a rovarcsípéseket. Erre - és a szövõdmények gyógyítására - mindannyian hallottunk már „megbízható" ajánlásokat, melyek küzöl számosnak nincs alapja, viszont megalapozatlan biztonságérzettel tölt el minket, így még védtelenebbé válhatunk a vérszívókkal szemben.

1. A kullancsok a bõrbe fúródva azonnal fertõznek
A bõrbe fúródott kullancs eltávolítására több óránk is van. A csípés utáni elsõ órában az állat vért szív ugyan, de a fertõzésveszély ekkor még elenyészõ. A kockázat 4-6 óra után nõ meg ugrásszerûen: ha a kullancs fertõzött, a nyálmirigyeiben lévõ kórokozók már megindulnak és az állat fertõzõvé lett nyálával a szúrcsatornáján keresztül az áldozat érrendszerbe jutnak.

2. A kullancsok a fákról ugranak áldozatukra, tehát a kalap védelmet nyújt ellenük
A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok többsége a fûszálak- és a bokrok leveleinek fonákján várakoznak legfeljebb 1-1,5 méter magasságban. A karimás kalap tehát valóban megállítja és csapdába ejti a ráhulló kullancsokat, de csak a gyerekeknek segít (õket a fejükön éri leggyakrabban csípés).

3. Ha jól felöltözünk, egyáltalán nem fér hozzánk a kullancs
A kullancsok kerülik a fényt, ezért a napozókra jóval kevésbé veszélyesek. A jó idõ, a napsütés az egyik leghatásosabb természetes védelem a kullancsok ellen. A bõ szabású ruha alatt nemcsak észrevétlenül megbújhat az állat, de árnyékba is húzódhat, amit kifejezetten szeret. Ha nincs jó idõ, és talpig beöltözve kirándulunk, próbáljunk meg olyan ruhát felvenni, amely sûrû szövésû, és lehetõleg egybeszabott, így is nehezítve a kullancsok dolgát. A legmegbízhatóbb védekezési módszert azonban így is a testre permetezhetõ riasztószerek nyújtják - ezek között ma már mindenki talál egyedi igényeinek megfelelõt.

4. A B-vitaminok riasztják a rovarokat
A vitaminok valóban ellenállóbbá teszik a szervezetet a betegségekkel szemben, de a vérszívókra egyáltalán nem hatnak. A tévhit szerint a B-vitamin szedése során a bõr párolgásával erõs szag távozik, ami elriasztja a kullancsokat, ezért sokan kezdenek vitaminkúrába kirándulások, nyaralások elõtt. Ha csak így védekeznek, komoly veszélynek teszik ki egészségüket.

Teljes cikk

Forrás: weborvos.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.