Rendőrségi tanácsok külföldre utazóknak

droszler | 2009. július 29 21:42:21 | közérdekü |
Az Országos Rendõr-fõkapitányság az alábbi információkkal, tanácsokkal abban igyekszik segíteni, hogy a magyar állampolgárok kellõ tájékozottsággal utazzanak külföldre, és így a lehetõ legnagyobb biztonságban tölthessék idejüket a világ különbözõ országaiban.


Fontos, hogy megismerje a felkeresendõ ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket az ott tartózkodása során be kell tartania, és viselkedésével, öltözködésével tiszteletben tartsa a helyi szokásokat és hagyományokat.

A legtöbb országban a megfelelõ engedély nélküli tartózkodás és munkavállalás szabálysértésnek, vagy bûncselekménynek minõsül, amit elzárással, vagy az országból való kiutasítással büntetnek.

Alaposan tanulmányozza át a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett, az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket, valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat; emellett érdemes a honlapon szereplõ listákból kigyûjteni a felkeresni kívánt országokban mûködõ nagykövetségek, fõkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.

A Külügyminisztérium azt tanácsolja, ha gyanúja, vagy tudomása van arról, hogy valamilyen okból Ön nem kívánatos személy lehet bármelyik országban - korábban összeütközésbe került külföldön a törvénnyel, nem fizetett ki valamilyen bírságot, kiutasították, vagy esetleg elveszett, ellopott útlevelével visszaélhettek -, érdeklõdjön annak az országnak a magyarországi képviseletén, ahová utazni szándékozik.

A beutazáshoz megfelelõ anyagi fedezet szükséges! Az egyes országok a látogatók és a turisták ott tartózkodásához anyagi fedezet meglétét, elõzetes szállásfoglalást stb. írhatnak elõ. Ezek hiánya a beléptetés megtagadását vonhatja maga után.

Külföldre történõ utazás elõtt érdemes általános, mindenre kiterjedõ utas- és baleset-biztosítást kötni.

A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkezõ, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.

Kiskorúak kíséret nélküli beutazásához a világ egyes országaiba (ha azt a fogadó állam engedélyezi) általában az érvényes úti okmányokon, megfelelõ anyagi fedezeten túl szükség lehet a szülõk írásos hozzájárulására, továbbá azon személy megjelölésére (pl. a vízumkérelemhez csatolt meghívólevélben), esetleg tényleges kísérõre, aki a kiskorúról külföldön gondoskodni fog. Jármûvet külföldön többnyire csak 18 év felettiek vezethetnek, megfelelõen honosított vagy nemzetközi jogosítvánnyal.

Gépkocsival történõ utazáshoz rendelkeznie kell zöldkártyával és nemzetközi kötelezõ biztosítással, és szükség esetén szerezzen be nemzetközi vezetõi engedélyt.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma figyelmeztet, hogy a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközhet azokban az országokban, amelyekben nincs magyar külképviselet, ezért javasoljuk, hogy ezekben az országokban vegye föl a kapcsolatot vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével, vagy ahol van ilyen, a helyi tiszteletbeli magyar konzuli hivatallal.

Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy jelentõs a terrorveszély azokban a térségekben, amelyek a múltban is terrorcselekmények célpontjai voltak, amelyekben terrorista szervezeteket lepleztek le, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak, ahol katonai mûveletek folynak, ahol a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik.

A terrortámadások kiemelt célpontjainak számítanak a jelképértékkel bíró helyek, épületek (vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és víziközlekedési infrastruktúra), a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek nagy tömegben gyülekeznek.

Nyomatékosan felhívjuk a külföldre utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kábítószerrel való visszaélést az országok eltérõen ítélik meg, és a világ számos országában nagyon szigorúan büntetik. Ebbe a bûncselekményfajtába nem csak a kábítószer csempészet tartozik, hanem sok országban ide sorolják a kábítószer legkisebb mennyiségû birtoklását is. A kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmények igazságszolgáltatási megítélése is különbözõ. A büntetés a pénzbírságtól a halálos ítéletig terjedhet. Kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmények esetén az óvadék ellenében történõ szabadon bocsátást sok ország még akkor sem alkalmazza, ha egyébként az óvadék használata bevett gyakorlatnak is számít.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint amennyiben kábítószer csempészésért, birtoklásért, vagy fogyasztásért elítélnek, vagy õrizetbe vesznek egy magyar állampolgárt, a magyar konzuli szolgálat nem hozhatja ki a fogvatartásból, és nem helyezheti el jobb börtönkörülmények közé, mint amit a helyi hatóságok saját, vagy harmadik országok állampolgárainak biztosítanak.

A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követõen is maguknál kell tartaniuk személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban, hiszen igazoltatásra hazánk schengeni csatlakozása után is sor kerülhet. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél és a személyazonosító igazolvány.

Ha külföldön elvesztette, vagy ellopták úti okmányait, kérjük, feltétlenül vetessen fel errõl jegyzõkönyvet a helyi rendõrségen, és a rendõrségi jegyzõkönyv birtokában forduljon az illetékes magyar külképviselethez. A konzul ebben az esetben Ideiglenes úti okmányt állít ki a magyar állampolgárok számára, amellyel akadály nélkül haza lehet térni Magyarországra. Noha a schengeni tagállamok között schengeni csatlakozásunkat követõen határellenõrzésre természetesen nem kell számítani, kérjük, a szomszédos schengeni tagállamokból történõ hazautazást kivéve, ne induljon haza úti okmány nélkül!

Forrás: Országos Rendõrfõkapitányság - police.hu Hasznoshírek.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.