Balassi, a lovasok kapitánya

droszler | 2009. augusztus 27 23:24:25 | kultúra |
Balassi, a lovasok kapitánya

G y e r m e k r a j z p á l y á z a t



Az európai Balassi-hagyomány központja, a www.balassi.eu gyermekrajzpályázatot hirdet, hogy felidézze az 1580-as Hatvani vásárütést annak 430. évfordulóján. Salánki György históriás éneke 1581-bõl így részletezi az egy évvel korábban, Szent György havában végrehajtott haditettet:

Lovaggal, gyaloggal vitéz Balassa
Házakat, pénzes boltokat törött vala,
Gyermekeket, bulákat fogott vala,
Sok törököt nyakon kötöztet vala.
Nagy örömmel vitézek juttak vala,
Eger várában beszállottak vala,
Kótyavetyét mindjárt hánytak vala,
Istennek nagy hálákat õk adtak vala.


Balassi mint egri hadnagy vezette katonáit a hatvani szandzsákságig, lóháton tette meg az utat vitézeinek jó részével együtt. A 430. évfordulón, 2010-ben jó alkalom kínálkozik tehát arra, hogy a költõt mint a lovasok kapitányát idézzük fel. Az európai költõóriás nemcsak jószágként használta a lovakat, hanem kedvelte, sõt szerette is õket.

Errõl árulkodnak verssorai.
Az jó hamar lovak is csak benned vigadnak./ Mert fáradság után füremedt tagokat/ Szép harmatos fûvel hizlalod azokat, /Új erõvel építvén ûzéshez inokat; - írja az
áldott szép Pünkösdnek gyönyörû idejérõl szóló versében. Kereskedõként
is foglalkozott velük.;Jó hamar lovakért járván Erdély földét/ nem nagy fáradság nélkül; - fogalmaz Ötvennyolcadik címen jelzett költeményében.

A 10 és 14 éves kor közötti gyermekeknek azt kell megrajzolni, lefesteni vagy számítógépes grafikában megjeleníteni: hogyan képzelik el õk eme haditettet.

A pályamûvet 2009. november 15-éig kell a balassi @ balassi.eu címre eljuttatni.

Az európai Balassi-hagyomány központja az összes pályamûvet sikeresnek tekinti. Közülük öt alkotást emel ki díjazottnak. Ezek alkotói és családtagjaik meghívót kapnak a 2010. február 14-én, Bálint napján - vasárnap - sorra kerülõ rendezvényre, a Balassi Bálint-emlékkard átadási ceremóniájára.

Az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit az utazó családok maguk viselik, ehhez támogatást a pályázat kiírójától nem kapnak: errõl a rajztanároknak a célszerû mindjárt a pályázat bejelentésekor
tájékoztatni a gyerekeket.

A kardátadáson kifejezetten mint közönség lesznek jelen, ott ez a rajzpályázat nem kerül szóba. Könyvjutalmat a gyõztesek postán kapnak.

A gyermekrajzverseny kifejezetten internetes rajzvetélkedés. Eredményhirdetése kizárólag a világhálón zajlik, külön postai levelet errõl nem kapnak a pályázók. A rajztanároknak célszerû tájékoztatni a gyermekeket arról, hogy értesítést is kizárólag elektromos postán kapnak.

A gyõztes öt alkotás egy évig fönn lesz a Balassi Bálint-emlékkard hivatalos honlapján - miként a tavalyi gyõztes rajzok ott jelenleg is megtekinthetõk -, a www.balassi.eu webhelyen.


Ti is, rárószárnyon járó hamar lovak,
Azkiknek hátokon az jó vitéz ifjak
Gyakorta kergetnek, s hol penig szaladnak,
Adassék egészség már mindnyájatoknak!


Forrás: www.preshaz.eu/Hirek.htm


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.