Pályázatok, elképzelések

droszler | 2003. május 05 21:46:58 | körmendi hírek |
Önkormányzati rendeletek is módosultak

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a szociális segítséget igénylők ellátásának és életkörülményeik javításának érdekében pályázatot írt ki a szociális alap- és szakellátás fejlesztésére, szakmai programokra. Élve a lehetőséggel, városunk önkormányzata több pályázatot is be fog nyújtani a szaktárcához.
Az első pályázat az Egészségügyi és Szociális Intézményben már működő házi segítségnyújtás továbbfejlesztését, egy jelzőrendszeres segítségnyújtás bevezetését tűzte ki célul.
Két benyújtandó pályázat irányul arra, hogy a jelenlegi intézmény átalakuljon Idősek Gondozási Központjává, másrészt a Thököly út 46. szám alatt sikerüljön létrehozni egy Családsegítő és Gyermekjóléti Gondozási Központot. Ez utóbbi magába foglalná a támogató szolgálatot, a fogyatékosok és a szenvedélybetegek nappali intézményét, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatot, valamint védőnői szolgálatot. Három beadandó pályázat ezen ellátási típusoknak a megvalósítására lesz benyújtva. Egy másik pályázat pedig arra fog irányulni, hogy a két gondozási központot, háziorvosi szolgálatot összefogva alkosson egy egységes egészet, egy szociális szolgáltató és információs központot.
A Thököly u. 46. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítása a fenti funkciókkal való betöltés esetén 45 millió Ft-ba fog kerülni. Az ingatlan értéke 15.750 millió Ft, ami saját erőt képvisel. Az önkormányzat ezekhez a pályázatokhoz az ingatlan értékét is figyelembe véve 21.848 millió Ft saját erőt biztosít.
Az önkormányzat közeljövőben megvalósítandó tervei között szerepel jelzőrendszeres segítségnyújtás biztosítása idős emberek számára. Ez a házi gondozást magasabb szintre emelné, lefedi a szociális szakellátás teljes rendszerét. A családtagok mentesítését szolgálná az ezzel járó komplett felszerelés, mert egy gombnyomást követően az Idősek Gondozási Központjába befutó jelzésre szakember menne az érintetthez, és nem válna szükségessé a család riasztása.
Helyi rendeletben módosította a testület még korábbi ülésén a szociális és családvédelmi rendeletet, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összegét és az értékhatárát. Így ezután a családi pótlék helyett a rendszeres gyermekvédelmi támogatás összege 4600 Ft lesz.
Átmeneti szociális segélyre jogosult az a személy aki, illetve akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjminimumot / 2003. évben 21.800,-Ft-ot /, egyedülálló esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át / 2003. évben 32.700,- Ft-ot /. Átmeneti segély évente 4 alkalommal adható folyamatosan, illetve külön-külön.
Rendszeres gyermekvédelmi ellátásra jogosult az a kérelmező, aki gyermeket, vagy gyermekeket nevel, és a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, / 21.800,-Ft-ot / és a családban történő nevelkedés nem áll a gyermek érdekével ellentétben. A rendszeres támogatás összege gyermekenként 2003. évben 4.600,-Ft, A rendszeres gyermekvédelmi támogatás természetbeni formában is adható, / pl. térítési díj, kollégiumi díj stb. / A rendkívüli gyermekvédelmi ellátásra jogosult az a gyermeket vagy gyermekeket nevelő személy, család, aki időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartás veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül, és a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét / 2003. évben 21.800,-Ft-ot /, egyedülálló, három és több gyermeket, tartósan beteg, fogyatékos gyermeket nevelő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 125 %-át /2003. évben 27.250,-Ft-ot /. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni formában is megállapítható / térítési díj, élelmiszer, tankönyv stb. / Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás egy naptári évben legfeljebb 3 alkalommal adható.

Takács Marietta


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.