Jó szerecsen lovak alattok ugrálnak

droszler | 2009. szeptember 10 11:55:57 | kultúra |
Balassi, a lovaskapitány
R e n d e z v é n y pá l y á z a t

Az európai Balassi-hagyomány központja, a www.balassi.eu pályázatot hirdet a VI. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó rendezvények megszervezésére. A pályázóknak 2010. február 14-én, Bálint napján vasárnap, vagy ennek elõestéjén kell irodalmi estet tetõ alá hozniuk, s ezen derûsen fölidézni a XVI. századi európai költõóriás alakját.
A 2010. év jubileumi alkalom: az 1580-as Hatvani vásárütés 430. évfordulója jut erre az esztendõre. Salánki György históriás éneke 1581-bõl így idézi föl az egy évvel korábban, Szent György havában végrehajtott haditettet:

Lovaggal, gyaloggal vitéz Balassa
Házakat, pénzes boltokat törött vala,
Gyermekeket, bulákat fogott vala,
Sok törököt nyakon kötöztet vala.
Nagy örömmel vitézek juttak vala,
Eger várában beszállottak vala,
Kótyavetyét mindjárt hánytak vala,
Istennek nagy hálákat õk adtak vala.

Balassi mint egri hadnagy vezette katonáit feltehetõen Kisnánát, Domoszlót, Markazt, Abasárt, Gyöngyöst, Halászt, Atkárt, Hortot érintve a hatvani szandzsákságig. Egészen biztosan lóháton tette meg az utat, vitézeinek jó részével együtt. A 430. évfordulón, 2010-ben jó alkalom kínálkozik tehát arra, hogy a költõ alakját mint igazi lovas vitézt idézzük fel. Az európai költõóriás nemcsak jószágként használta a lovakat, hanem kedvelte, sõt szerette is õket.
Errõl árulkodnak verssorai.
Az jó hamar lovak is csak benned vigadnak.
/ Mert fáradság után füremedt tagokat/
Szép harmatos fûvel hizlalod azokat,
/Új erõvel építvén ûzéshez inokat - írja Borivóknak való címû versében.

Kereskedõként is foglalkozott velük. Jó hamar lovakért járván Erdély földét/ nem nagy fáradság nélkül - fogalmaz egy költeményében.

A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerû felsorolni a szereplõk nevét, vázolni a rendezvény pénzforrásainak elõteremtésére vonatkozó elképzeléseket.
A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: az adott esztendõben Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi mûfordító megnevezése a közönség elõtt. Boros rendezvényeken az elsõ koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó elõzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható: a pályázók ötletei, elképzelései szerint áll össze.

A pályamûvet 2009. november 30-áig kell a balassi @ balassi.eu címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet a www.balassi.eu honlap bemutatja a világhálón, emellett a szervezõk és
családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XIV. alkalommal történõ átadására.

Az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit a pályázók viselik, ehhez támogatást nem kapnak; a rendezvényen a közönség soraiban foglalnak helyet. A rendezvény alkalmával találkozhatnak kiemelkedõ magyar irodalmárokkal, zenemûvészekkel, alkotó értelmiségiekkel

Ti is, rárószárnyon járó hamar lovak,
Azkiknek hátokon az jó vitéz ifjak
Gyakorta kergetnek, s hol penig szaladnak,
Adassék egészség már mindnyájatoknak!

Forrás: www.preshaz.eu/Hirek.htm


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.