Egy konduktor is tud nyarat csinálni

droszler | 2003. május 05 21:54:51 | körmendi hírek |
Sok támogatásra és segítségre van szükség

Dr. Domán Andrásné, a budapesti Pető Intézet pályázati koordinátora tartott előadást "A mozgássérült gyermek világa" címmel a Dienes Lajos Utcai Óvodában. Az április 28-ai rendezvény előtt nyilatkozott lapunknak.

- Jelenleg mennyire megbecsült terápiás eljárás külföldön a Pető-módszer?

- Világszerte ismert és elismert módszerről van szó, A konduktív nevelés eredményeit igazán azok értékelik, akik valamilyen módon érintettek, tehát azok a szülők és gyermekek, akiknek az állapotában bekövetkező javulás szép eredményei jelentkeznek. Az, hogy a kívülállók mennyire ismerik az intézetben folyó munkát, és ezt mennyire becsülik meg, mindig elég bizonytalan, de reményeink szerint ez változik, és folyton javuló tendenciát mutat.

- Egzisztenciálisan mennyire éri meg ma Magyarországon a módszer alkalmazójának, konduktornak lenni?

- Aki részt vesz ebben a munkában, sohasem firtatja, hogy ez számára megéri-e anyagilag vagy sem, mivel ezt a munkát konduktoraink a szívügyüknek tekintik. Természetesen annak jobb az anyagi megbecsültsége, aki külföldön kap munkát, de itthon sem olyan rossz a helyzet, mivel végre közalkalmazotti átsorolásba kerültek konduktoraink. Az is fontos szempont, hogy az ember úgy tud minőségi munkát végezni, hogy látja, nem felesleges küzdelem, amit folytat.

- Mennyivel eredményesebb a Pető-módszer a többi, ugyancsak a mozgássérült gyermekek állapotának javítására létrejött eljárásnál?

- Mivel a konduktív terápia egy abszolút komplex fejlesztést jelent, ezért jobbak a többi módszernél az eredményei. Az egyén tanításának, nevelésének és mozgásfejlesztésének együttes módszerét próbáljuk megismertetni a szülőkkel, hogy ezt otthon is alkalmazhassák.

- Mint pályázatokkal foglalkozó szakember, milyen lehetőségekre hívná fel a helyi önkormányzat figyelmét az érintett gyermekek fejlesztésével kapcsolatban?

- Célszerű folyamatosan figyelni a fogyatékos gyermekekért létrehozott közalapítvány honlapját, ahol a testi fogyatékossággal élő gyermekek számára találhatók pályázatok. Sok lehetőség van a közoktatási intézmények számára, főleg óvodai sporteszközökre lehet pályázni, de gyógyúszás és gyógylovaglás anyagi támogatására is vannak pályázatok. A pályázatkiírók szemléletét abban szeretném egy kicsit megváltoztatni, hogy az intézetek működésének anyagi segítését növeljék, mert ezek nagyon szűkös feltételek között működnek. A forrás kiegészítésnek helyi szinten is nagyobb mértékben kellene megvalósulnia, hogy az önkormányzatok így nyújtsanak segítő kezet a mozgássérült és fogyatékos gyermekekkel foglalkozó intézmények számára.

- Körmend szerencsésnek mondható abból a szempontból, hogy legalább egy konduktor működik itt?

- Már működik az országos hálózat, ami azt jelenti, hogy minden megyében van olyan egészségügyi intézmény, ahol fogadják a vizsgálaton kiszűrt gyermekeket, és konduktorok elkezdhetik a korai fejlesztést. Első alkalommal az a konduktor feladata, hogy felmérje, milyen módszerrel milyen javulást lehet elérni. Minél előbb lesz a gyermek a konduktív nevelés része, annál hatékonyabban lehet eredményt elérni vele. Egy konduktor akkor tud "nyarat csinálni," ha minden segítséget megkap. A szakmai támogatást természetesen a Pető Intézet biztosítja, és idővel abban is tudjuk segíteni, hogy fejlesztő eszközök.

Csihar Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.