Kortárs kínai fotóművészet Siófokon

droszler | 2009. szeptember 17 09:05:16 | kultúra |
Kattintson a képere !
A különleges gyûjtemény darabjai Európában elsõként a Balatonnál láthatók.

Október 31-ig látogatható az a kiállítás, amely Siófokon az egykori kenyérgyár épületében nyílt. A Shanghai Revolutions címmel rendezett tárlat kortárs kínai fotómûvészettel és a Mao korszak propaganda plakátjaival ad egyfajta korlenyomatot az elmúlt évtizedek Kínájáról. A plakátok egy több ezer darabos magángyûjteménybõl érkeztek, a több mint száz eredeti plakát az elsõ ilyen nagyszabású bemutatása a gyûjtemény darabjainak. A kortárs fotómûvészek szintén elõször járnak Európában. A Shanghajban látogatható múzeum eddig csak néhány darabot kölcsönzött a gyûjteménybõl.

Sz. Szilágyi Gábor, a siófoki 320 fok mûvészeti igazgatója elmondta, azért döntöttek a Mao-korszakot híven tükrözõ plakátok és egy kortárs fotográfiai válogatás bemutatása mellett, mert mindkét anyag a maga módján az adott korszakot dokumentálja. A maoista plakátok az ötvenes- hatvanas-hetvenes években a képek és a szövegek erejével kívántak mozgósítani és propagálni, tehát a politika eszközeként az aktuális kérdéseket és irányvonalakat határozták meg. Mai szemmel ezek a plakátok tehát egy korszak gondolkodásának hiteles dokumentumai. A fotográfia lételeme és alapanyaga pedig az a tárgyi, emberi, természeti környezet, amirõl a képek útján beszél, így rögzítve az aktuális jelent.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a 320 fok mintegy 10 ezer négyzetméteres területén a közeljövõben a Balatoni-régió legjelentõsebb méretû beruházása indulhat el. A tervek között kulturális, oktató és ismeretterjesztõ-tudományos központ létrehozása szerepel, a jelenlegi kenyérgyári épületet megtartva, de annak új formát és tartalmat adva.

www.balaton.vom.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.