Mi lesz a körmendi Batthyány-kastély sorsa?

droszler | 2009. szeptember 18 09:41:03 | körmendi hírek |
Körmend - Kedden rendkívüli ülésen tárgyalta a közgyûlés a Batthyány-projekt, illetve pályázat módosítását. Erre az állami szerepvállalás szûkítése miatt került sor. Húsz éve már, hogy a Batthyány-kastély igazi gazdára, de leginkább rendbetételre vár. Húsz év volt arra a rendszerváltás óta, hogy történjék valami érdemleges. Igazából nem sok minden történt, leszámítva egy nagyon izgalmas, fiaskóval zárult korszakot. Most az a félõ, hogy az egész kifut az idõbõl.


Levelet kapott a körmendi önkormányzat az államtól, és ez újabban nem a legjobb jel. Most sem volt az, hiszen arról tájékoztatták õket, hogy egy bizonyos ok miatt - jövedelemtermelés - az irányító hatóság nem támogatja a korábbi mértékben a Kapuprojektet.

Bebes István polgármester elmondta a testület elõtt, hogy a szeptemberben benyújtandó pályázatban az önerõ változatlan, azaz 352 millió 941 ezer forint, az igényelt támogatás pedig 1 milliárd 852 millió 941 ezer forint. Így a projekt költségvetési fõösszege 2 milliárd 205 millió 882 ezer forint, vagyis 145 millióval kevesebb a korábbinál. A polgármester kifejtette, hogy az egyes elemeknél (például kávézó) jövedelem is keletkezik a mûködtetés során. Az állami hatóság viszont a jövedelemtermelõ épületrészek megvalósítását nem támogatja, így állt elõ a csökkentés.

- Ennek következtében ezeket a részeket mind a mûködtetés, mind a költségvetés szempontjából újra kell gondolni - fogalmazott Bebes István. A testület végül elfogadta a módosítást a jelenlevõk 13 igen szavazatával, 3 tartózkodás mellett (a Rába-parti Fórum Egyesület egységesen tartózkodott).


Czvitkovics Gyula alpolgármester szerint kemény érvágás a 145 milliós elvonás, de ki lehet gazdálkodni.


- Azt kell most megvizsgálni, hol spórolhatunk. Szerintem hozhat pénzt egy jó és alapos kiírás, de akár a sikeresebb kommunikáció is. Az biztos, hogy Körmend nem mondhat le ekkora összegrõl, ezért mindenkinek, aki érintett a projektben, igen keményen kell a jövõben dolgoznia. Ami számomra furcsa, az az, hogy idõrõl idõre változtatnak a feltételeken. Mintha nem tudná a jobb kéz, mit csinál a bal... Egy kicsit olyan ez az egész, mint a 8-as fõút elkerülõje: ígérnek, kijelentenek, aztán megváltoztatják.


Szabó Ferenc alpolgármester is hasonlóan látja a helyzetet: - Itt állami vagyonról van szó, amiért a tulajdonos felelõsséggel tartozik. Fontos, hogy a kastély az önkormányzat felügyelete alatt mûködjön, azaz ne kerüljön ígérgetõk és gyanús vállalkozások uszályába. Az azért fura, hogy az állam idõnként meghátrál, nem ad elég pénzt saját vagyontárgyának állagmegóvására. Az is furcsa, hogy korábban jó volt a jövedelemtermelés mint terv, mostanra meg hátrány lett.


Forrás: Vas Népe


A rendkívüli testületi ülésen készült felvételeket 2009. szeptember 19-én és szeptember 20-án 08.30 órától láthatják a Körmendi Városi Televízió csatornáján


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.