Hogyan ismerhetők fel a hamis bankjegyek?

droszler | 2009. október 15 04:37:26 | közérdekü |
A jegybank és az ORFK felhívja figyelmet arra, hogy az elmúlt két hétben olyan hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba, amelyek az eddigieknél megtévesztõbbek lehetnek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy készpénzes ügyletei során mindenki alaposan nézze meg a kapott bankjegyet, és ismerje a valódi bankjegyek jellemzõit.

Sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenõrizni a bankjegyeken. További bizonytalanság esetén, javasolt a gyanús bankjegyet egy, minden bizonnyal valódi bankjeggyel összehasonlítani. Az újabb típusú húszezres hamisítványok vízjelképe eltér a valódi bankjegyeken megszokottól: a valódi vízjel árnyalatos jellegû, nem kontúros, nem határozott vonalakból áll. Emellett a valódi húszezres bankjegyek elõoldalán a bal felsõ sarokban található ún. rejtett képben - a bankjegyet megfelelõ szögben mozgatva - az „MNB" felirat található. Pénztárosok számára a kellõen fejlett, ún. UV-C fényt is használó UV-lámpák megfelelõ biztonságot nyújtanak; és nagyító használatával a mikroírás is ellenõrizhetõ. A Magyar Nemzeti Bank a bankjegyek biztonsági elemeirõl tájékoztató füzetet bocsátott ki, melynek tartalma az MNB internetes oldalán is ( www.mnb.hu ) „Bankjegy és érme" címszó alatt megtalálható. Ha felmerül a gyanú, hogy hamis bankjegyet találtunk, lépjünk kapcsolatba a rendõrséggel vagy a Magyar Nemzeti Bankkal.

Az MNB a mai napon vette fel a kapcsolatot érintett partnereivel, hogy felhívja a figyelmet a bankjegyek pénztárakban történõ ellenõrzésének lehetõségeire (szabadszemmel/segédeszközökkel). A lakosság továbbra is bízhat abban, hogy a húszezres bankjegyek, mint a legnagyobb címlet, nem váltópénzként, hanem zömmel hitelintézeteken - bankfiókokon, illetve a bankjegykiadó automatákon - keresztül, tehát magas szinten ellenõrzött csatornákon kerül forgalomba.

A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Rendõr-Fõkapitányság a jövõben is megfelelõen tájékoztatja a lakosságot a hamis bankjegyek felismerésének módjáról. Kérjük, hogy további információért forduljon a Magyar Nemzeti Bankhoz, mert a napokban a témával kapcsolatban számos téves információ látott napvilágot.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.