A nép ellenségei - könyvbemutató

droszler | 2009. október 20 10:18:58 | kultúra |
Kati Marton magyar származású neves amerikai író, újságíró a kommunizmus elõl 1957-ben külföldre menekült szüleinek történetét írta meg új, A nép ellenségei címû könyvében, írta a The Washington Post.

Elzárt titkosszolgálati akták
Kati Marton évtizedekkel ezelõtt nem írhatta volna meg könyvét, mivel csak a közelmúltban olvashatta el a családjára vonatkozó titkosszolgálati aktákat Budapesten. Mint írja, elsõsorban ezekre az iratokra támaszkodva tárta fel annak pontos részleteit, milyen megfigyelés alatt volt családja az egykori "terrorállamban" és hogyan börtönözték be szüleit.

Az amerikai sajtónak dolgoztak
A New Yorkban élõ zsurnaliszta szülei újságírók voltak; apja, Marton Endre az AP tudósítója volt, anyja, Ilona a rivális UPI számára írt anyagokat. Bátorságukért mindketten börtönnel fizettek. A szülõk gyerekeikkel 1957-ben végül az amerikai diplomáciai szolgálat segítségével menekültek el Magyarországról.

A The Washington Post hangsúlyozza: Kati Marton világos, közérthetõ stílusban adja elõ a bátorságról, szenvedésrõl, túlélésrõl és igazolásról szóló történetét, ami nem kis eredmény, tekintve, hogy nem az angol az anyanyelve.

Az amerikai magyar kulturális évad védnöke
Kati Marton az idei amerikai magyar kulturális évad védnöke, januárban New Yorkban a Magyar Kultúra Követe címet kapta meg Hiller István oktatási és kulturális minisztertõl.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.