Országos első helyezés könyvtárhasználatból

droszler | 2003. május 07 22:20:53 | körmendi hírek |
Mecséri Annamária bibliográfiája különdíjat is nyert

Mecséri Annamária, a Kölcsey Ferenc Gimnázium 11. évfolyamos diákja nyolc éve minden alkalommal részt vesz a Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen. Tíz évesen indult először, amikor még nem is tudta igazán, hogy miről is szól ez a verseny. Azóta kategóriájában két országos harmadik és az április 25-én megtartott legutóbbi országos döntő eredménye alapján már két országos első helyezéssel büszkélkedhet.

- Mit takar a könyvtárhasználat, hogyan készültél a versenyre?

- Fontos, hogy mindenki önállóan tudjon ismereteket szerezni, ismerje a könyvek és a könyvtárak világát. Nem a konkrét válasz a lényeg, hanem az, hogy mit, miben és hol kell keresnünk, akár könyvben, akár az interneten.

- Hogyan jutottál az országos döntőig?

- A megyei írásbeli fordulót megnyerve kerültem a szóbeli döntőbe, ahol bibliográfiát kellett írnom egy megadott témából, illetve ún. referensz kérdésekre kellett válaszolnom a könyvek segítségével. Végül ezt is megnyertem, és így jutottam az országos írásbeli fordulóra, amin minden megye és a főváros első helyezettjeivel összesen 20-an vettünk részt. Itt egy feladatlapot kellett kitölteni, ami nagyon nehéz volt, ezért csak reménykedtem, hogy bejutok majd az országos döntőbe. Végül is sikerült, mégpedig az írásbeli fordulón első helyet megszerezve mehettem a szóbeli döntőre, amit Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban rendeztek meg. A IV. kategóriában, amelyben én is indultam, összesen heten voltunk.

- Milyen feladatokat kellett megoldanod a versenyen?

- Illyés Gyuláról egy bibliográfiát kellett írnom. Majd ebből egy általam kiválasztott könyvet ismertetni. Folyóiratcikk ismertetése volt a következő feladat, végül pedig referensz kérdéseket kellett megoldani. A könyv és a folyóiratcikk ismertetése volt talán a legnehezebb feladat, hiszen nagyon röviden, két percben kellett összefoglalnom a megjelenési adatokat, a tartalmat, és azt is, hogy kinek szól, illetve én kiknek ajánlom. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy nem csak a bibliográfia különdíját ítélte oda a zsűri nekem, hanem kategóriám első helyezését is. Ezzel versenyeredményeim listája érdekesen alakul. Már minden kategóriában sikerült legalább egyszer megnyernem a megyei fordulót, és többször jutottam el az országos döntőig. Hatodik osztályban az I. kategória országos 3. helyét, 8. osztályban a II. kategória országos 1. helyét, 9. osztályban a III. kategória 3. helyét, 11. osztályban a IV. kategória országos 1. helyét szereztem meg a döntőn. Ezeket az eredményeket soha nem értem volna el tanáraim nélkül. Nagyon-nagyon sokat köszönhetek az általános iskolai felkészítőmnek, Mosonyi Máriának, és jelenlegi tanáromnak, Laczó Tamásnak.

- Hol szeretnél továbbtanulni, kapsz-e mentességet a felvételi vizsga alól?

- Tanulmányaimat az ELTE bölcsészkarán szeretném folytatni. Reményeim szerint lesz mentességem a felvételi alól, mert 9. osztályos koromban, amikor 3. helyezést értem el, akkor kaptam egy levelet, hogy kérhetem a mentességet.

- Az Internet térhódítása közepette szerinted meddig őrzi meg létjogosultságát a könyvtár?

- Sajnos a mai világban egyre kevesebb ember olvas könyvet. De én mégis úgy gondolom, hogy a könyvtáraknak mindig meghatározó szerepük lesz, hiszen mindenkinek szüksége van információra, s az intézmény ezt nyújtja mind hagyományos, mind elektronikus úton.

tm


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.