In memoriam ’56

droszler | 2009. október 24 14:29:54 | kultúra |
Kattintson a képere !Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászmûvész munkáiból nyílt tárlat Körmenden, a Városi Kiállítóteremben. A mûvész 1956-ról készült plasztikái a forradalom napjait hivatottak bemutatni.

Lugossy Mária eredetileg ötvösnek készült, pályája kezdetén a köztéri alkotások felé fordult, emellett ékszereket, kisplasztikákat, érmeket készített. Rövidesen mûfajt váltott, acél-üveg szobrokkal jelentkezett, s 1995-tõl drámai erejû, történelmi témájú és súlyú köztéri szobraival vívta ki a közönség és a szakma elismerését. 1996-ban avatták a budapesti Kossuth téren a Forradalom lángja címû ’56-os emlékmûvét, de szoborral tisztelgett a II. világháború és a holokauszt áldozatai elõtt is. In memoriam ’56 elnevezésû tárlatát pénteken a körmendi közönség elé tárta. A kiállítást Péntek Imre költõ, a Pannon Tükör folyóirat fõszerkesztõje nyitotta meg.

- Ebbe az ódon terembe olyan mûvész hozta el a munkáit, aki hitelesen tudja szemléltetni az 53 éve történteket - kezdte beszédét a költõ. - Mûveivel az alkotó kivívta a nagyvilág csodálatát. Nehéz feladat a forradalom napjait megfelelõen láttatni, bemutatni. A mûvészet nyelve kell hozzá, s amint látjuk, Lugossy Máriának sikerült alkotásaiba belesûríteni az igazságot. Az itt látható szobrok fényrõl, belsõ sugárzásról beszélnek. A mártírok és a szenvedõk megfosztva a méltóságuktól térdepelnek a közönség elõtt. A plasztikák egyszerre fejezik ki az önfeláldozó hõsiességét, a kiszolgáltatottak tragédiáját és a megrendült gyászt.

A költõ hozzátette: a szobrászmûvész a legkeményebb anyagokkal dolgozott, bronzzal, üveggel és gránittal, a plasztikák mégis képesek minden emberi mozzanat bemutatására.
A nézõ tucatnyi üveg-bronz kompozíciót láthat, amelyek témáit a mûvész a 20. század történelmi eseményeibõl merítette, különös tekintettel az ’56-os forradalom emlékére. A teremben található tanú, szarkofág és egy felnyithatatlan könyv, az áldozatok könyve, melybe a jók és gonoszok, a hõsök és mártírok neve került. A teremben minden itt van, amit 1956 jelent a magyaroknak. A kisplasztikák mellett a falakon fotográfiák teszik még színesebbé a tárlatot, ezek segítésével az alkotó köztéri munkáiról is fogalmat alkothat a tárlatlátogató.

További képek a Képgalériában

Forrás: Vas Népe

Fotó: Jámbori Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.