KÖRMEND VÁROS ÜNNEPNAPJA

droszler | 2009. október 30 18:03:59 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
KÖRMEND VÁROS ÜNNEPNAPJA

Október 28-a Körmend Város Ünnepnapja, s ezen a napon több megemlékezésre, ünnepségre kerül sor a város különbözõ pontjain. 14 órától Dr. Batthyány-Strattmann László születésének 139. évfordulójára emlékeztek a nevét viselõ kórház falánál elhelyezett emléktáblánál, ahol Bebes István polgármester emlékezett meg a „szegények orvosáról”, méltatva tevékenységét, életútját, mely követendõ példaként szolgálhat a ma embere számára is. Az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola diákjai szintén felidézték a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László emlékét, majd az ünneplõk koszorúkat helyeztek el.

Körmend városi kiváltságlevelét 765 éve adományozta IV. Béla a településnek, ennek emlékére délután 5 órakor IV. Béla király szobránál helyezett el koszorút az önkormányzat nevében Bebes István polgármester és Szabó Ferenc alpolgármester.

Ezt követõen a megemlékezés és tisztelet koszorúit a Várudvarban boldog Batthyány-Strattmann László szobránál is elhelyezték a megemlékezõk, a város nevében Bebes István és Czvitkovics Gyula alpolgármester.

Kattintson a képere ! Este 6 órakor vette kezdetét a Batthyány-kastély Színháztermében az Ünnepi képviselõ-testületi ülés. Bebes István beszédében megemlékezett a városi kiváltságlevél adományozását megelõzõ vészterhes idõkre, a tatárjárásra, és IV. Bélának utána következõ országépítõ munkájára. Utóbbi részeként 1244. október 28-án következett be az a nevezetes nap a város életében, amikor IV. Béla király Kiskomárom közelében adományozta azt a kiváltságlevelet a településnek, mely a királyi „vendégnépeknek”, a hospeseknek városi kiváltságokat biztosított. Jelentõségét a várossá válás jogi feltételeinek biztosítása adta, mely kihatott a közigazgatási, bíráskodási önállóságra, személy és vagyonbiztonságra, és a vámmentesség adományozásával a gazdasági fejlõdésre is. IV. Béla nagy formátumú történelmi személyiség, tevékenységének jelentõs kihatása volt Magyarország késõbbi idõszakára is, s a polgármester megnevezte, tettei mit üzennek ma számunkra: „Elsõsorban azt, hogy olyan gazdasági partnereket kell felkutatnunk, a városban megtelepítenünk, és „kiváltságokkal” privilégiumokkal felruháznunk, akik hosszú távon biztosítani tudják a város lakosságának megélhetését. Olyan partnereket keresünk, akik nem belõlünk, hanem értünk és velünk együtt a város felvirágoztatásáért kívánnak munkálkodni. Olyan közigazgatást kell magvalósítanunk, mely szolgálja a lakosság érdekeit, ugyanakkor érvényt szerez a törvény szavának, betartja és betartatja azokat. Olyan közbiztonságot kell megteremtenünk, mely észrevétlen a jogkövetõ polgár számára, ugyanakkor visszatartó erõ a törvénysértõvel szemben. Olyan város kialakítása, mûködtetése a célunk, melyben jól érzi magát a helyben élõ, és különös megbecsülést élvez a vendég.”
Mint mondta ezek valós célok, de sokat kell közösen tennünk érte, s példaként Batthyány Lászlót az EMBERT állította.


Ezt követõen a polgármester átadta az emlékdiplomákat, és városi kitüntetéseket.

Emlékdiplomát vett át:
Fancsali Andrásné nyugalmazott tanító, iskolaigazgató – arany oklevél
Dr. Gyürki László pápai prelátus – aranydiploma
Sárffy Endréné nyugalmazott tanító – gyémánt oklevél
Mosonyi Lászlóné nyugalmazott óvónõ, intézményvezetõ – vasoklevél
 
Emlékplakettet kapott:
Sabáli László nyugalmazott, címzetes zeneiskolai igazgató – Körmend ismételt várossá avatásának 30. évfordulója alkalmából
 
Tárgyjutalomban részesült:
Andorka Imre edzõ – kiemelkedõen eredményes edzõi tevékenységéért (Castrum-Sec Dinamica SE)
 
Körmend Város Érdekében Kifejtett Közösségépítõ Tevékenységért díj ezüst fokozatú oklevelét vette át: Molnár Éva Mária a díszítõmûvész kör vezetõje
 
Körmend Város Érdekében Kifejtett Közmûvelõdési Tevékenységért díj ezüst fokozatú oklevelét vette át: Tuboly Vince gazdasági ügyintézõ, a Faludi Ferenc Könyvtár alkalmazottja
 
Körmend Város Érdekében Kifejtett Közmûvelõdési Tevékenységért díj arany fokozatú oklevelét vette át: Sabáli Lászlóné nyugalmazott tanár, vezetõ karnagy (Városi Vegyeskar)
 
Körmend Város Érdekében Kifejtett Sporttevékenységért díj arany fokozatú oklevelét vette át: Dancsecs Bojána sportoló,  a körmendi Castrum-Sec Dinamica SE versenyzõje.


Az elismerések átadása után a Somogyi Béla Általános Iskola diákjainak és Körmendi KastélySzínház Társulat tagjának Vörös Attilának színvonalas mûsorát láthatták az ünnepség iránt érdeklõdõk. Az ünnep lezárásaként a díjazottakat egy pohár pezsgõvel látta vendégül a város polgármestere.


Az ünnepnapon készült képeket a Képgalériában >>>itt<<< tekinthetik meg

Fotó: Jámbori Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.