Niessl Úr, kicsit sem szégyelli magát?

droszler | 2009. november 17 10:47:08 | Környezeti hírek Körmendieknek |
"A Seewinkel (Fertõzug) álma vált valóra"- ekképpen örvendezett Hans Niessl, Burgenland tartományi fõnöke a St. Martin Therme & Lodge elnevezésû hatalmas, gyönyörû fürdõkomplexum és szálloda megnyitása kapcsán. "Burgenland legnagyobb turizmusprojektjétõl az éves forgalom felélénkítését várjuk és ezzel kívánjuk idecsalogatni a vendégeket a határon túlról is", nyilatkozta Niessl. Ám a dél- burgenlandi emberek, fõleg a Heiligenkreuzi Ipari Park környékén élõk, kevésbé euforikusak.

Számukra Niessl, aki lakóhelyének, Frauenkirchen településnek kigondolta a wellnessfürdõt, ez évi, februári határozatával egy hulladékégetõt engedélyezett Heiligenkreuzba, a magyar államhatár mellé. A St. Martin termálfürdõ 300 ezer vendéget vár évente, miközben ugyanekkor bõ 300 ezer tonna, esetlegesen radioaktív anyagokkal szennyezett szemét érkezne a heiligenkreuzi égetõbe.

A "hulladékhasznosítóban" szükséges szemét mennyiségének Burgenlandban csupán egy tizede keletkezik, így Heiligenkreuzot is a turizmus, a nemzetközi szemétturizmus jellemezné. A terület Burgenland szemetesvödrévé degradálódna...
200 munkahely jön létre az új, 83 millió eurós termálfürdõben, míg a magyar határon lévõ bûzmûben, ami 150 millió euróba kerülhet, csupán 41.

Az emberek Dél-Burgenlandban, de a szomszédos Magyarországon is jogosan tehetik fel a kérdést: Natura 2000-es területek és a Raab-Õrség-Gorièko Natúrpark közvetlen közelében, egy termálrégió közepén megvalósítandó hulladékégetõ létesítésének terve mögött mi áll? Talán ezzel kívánják biztosítani az újonnan megnyíló frauenkircheni termálfürdõ kihasználtságát, amennyiben Szentgotthárd és a Heiligenkreuzhoz közel lévõ (Stegersbach, Bad Blumau, Bad Waltersdorf, Loipersdorf, St.Gotthard Spa & Wellnes) termálfürdõk vonzerejét lerombolják?

A PRONAS véleménye szerint Niessl folyamatosan semmibe veszi Dél-Burgenland és Magyarország lakosságának érdekeit.
Mit szólna a tartományfõnök, ha az új termálfürdõje mellé akarna szemétégetõt építeni a BEGAS? Mit szólna, ha a háza ablakából nézhetné az év 365 napján a 98 m magas kéményt, és a 175 méter magasságig felkúszó füstzászlót? Ha turistákat szállító buszok helyett szemetet fuvarozó kamionok dübörögnének az ablaka alatt?
És mit szólna ahhoz, ha Magyarország az államhatár mellett, a most átadott fürdõkomplexumtól néhány kilométerre tervezné egy szemétégetõ felépítését? Bizonyára most is átjönne tiltakozni, mint tette néhány éve a tervezett nardai lignitbánya miatt.

Pro Natura St.Gotthard


Forrás:
http://www.buergeraktiv.at/?p=494


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.