Közmeghallgatás a Szabadság tér felújításáról

droszler | 2009. november 25 20:28:25 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Közmeghallgatás a Szabadság tér felújításáról


Bebes István polgármester nyitotta meg a közmeghallgatást, köszöntötte a megjelenteket, megállapította a határozatképességet. Bemutatta a Szabadság tér megújításában részt vevõ tervezõket, Sólyom Miklóst, Rém Lászlót, és Kiss Albertet, illetve a beruházást irányító OTP Hungaro Projekt képviseletében Radvány Ilonát. Ezt követõen átadta a szót Rápli Pálnak, a város fõépítészének.

A fõépítész bevezetésként arról a folyamatról beszélt, aminek köszönhetõen a tervezõk megálmodhatták azokat a terveket, amelyek hamarosan megvalósításra kerülhetnek. A város céljai, a mûszaki lehetõségek, várostervezési szempontok adták azokat a kereteket, amelyek a megoldandó feladatot jelentették a tervezõknek. A jelenlegi helyzet mindenki elõtt ismert, elöregedett növényanyag, nagy felületû parkoló idõnként kaotikus közlekedési állapotokkal. A térfalak esetében régi és modernebb épületek találhatók különbözõ állapotban, a Színház és a Batthyány-kastély épület látványát pedig nem kellõképpen integrálja magába a tér. A közlekedési rendszer szintén sok kívánnivalót hagy maga után. Alapvetõ cél volt, hogy a város fõterének kisugárzó hatással kell rendelkeznie környezetére, a felújítás tervezésekor fontos szerepet játszott, hogy a tér arculata illeszkedjen a mûemléki környezetbe, ügyeljen az akadálymentesítés szempontjaira, funkciójának megfelelõ térburkolattal legyen ellátva, és a közlekedési helyzeten is javítson.
A Szabadság tér átalakítására 2007-ben tervpályázat került kiírásra, melyre több pályamû érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsûri a Sólyom Miklós és Társai által készített terveket. Fõbb programelemei: szökõkút, úthálózat, parkolók, díszburkolat, zöldfelületi területek, illemhely akadálymentesítése és áthelyezése, az óváros közlekedése. A pályázati terv azóta sok szempont figyelembevételével került továbbfejlesztésre, a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Kattintson a képere !Program „Városközpontok funkcióbõvítõ megújítása a nem megyei jogú városokban” címû kiírásra benyújtott „Körmend belvárosának komplex funkcióbõvítõ megújítása” elnevezésû pályázatnak már részét képezte a térfalak megújítása is (Polgármesteri Hivatal és a régi Városháza felújítása).
Sólyom Miklós tervezõ a saját és kollégái nevében megköszönte, hogy részt vehettek ebben az érdekes és különleges feladatban, amit Körmend központjának megtervezése jelentett. A fejlesztés szempontjából alapvetõ fontosságúnak tartotta, hogy a tér és a kastély kapcsolatát kielemezzék, e nélkül véleménye szerint nem volt megoldható a tervezési feladat, majd röviden áttekintette a kastély és a tér fejlõdési szakaszait. Mint elmondta, az óváros, a tér, a kastély, és a kastélypark szerves egységet képez, melyet a tervek kidolgozásakor is szem elõtt kellett tartani. Az építészeti feladatok megoldása az anyagi lehetõségek okán csak szakaszosan elvégezhetõ, mely a Szabadság tér felújításának elsõ ütemével kezdõdhet. A tér alakjára, funkcionális differenciáltságára, és a kastély látványára alapozott, jelentõségét kihangsúlyozó, formai megjelenésében értékén reagáló terveket készítettek. A tervezett építmények: Mária szobor kerítéssel, ülõpadok, spirális szökõkút és feliratai, kastélyhoz méltó utcabútorok, nyilvános wc, és a tér makettje. Szakági feladatot képeztek a kertészeti, útépítési és térvilágítással kapcsolatos tervezések. Az építészeti és városfejlesztési gondolatok ötvözésével a kor igényeinek megfelelõ tér kialakítása volt a cél, mely a történelmi idõkbõl fennmaradt, és a továbbfejlesztett városépítészet színvonalának is megfelel.
Rém László a Polgármesteri Hivatal korszerûsítésének tervezését végezte, ami több szempontból is szükséges volt. Az épület külsõ szigetelése elöregedett, ami a déli homlokzaton már balesetveszélyessé is vált a közelmúltban. Fontos szempont volt az akadálymentesítés és megközelíthetõség biztosítása. Ennek érdekében szélesebb bejárat, kerekes székkel való könnyebb közlekedési lehetõség megteremtése, a város életében fontos közszolgáltatások földszintre telepítése, az emeleti helyiségek elérhetõségéért pedig lift beszerelése fog történni. A felújítást követõen a tér hangulatába illõ, ugyanakkor mai megjelenésû épületben intézhetik ügyeiket a város és környékének lakói.
Kiss Albert építész a Szabadság tér 11-12 épületének (régi Városháza) homlokzat-felújításhoz kötõdõ tervezési munkáit végezte el. Felmérésre kerültek a homlokzati, tetõszerkezeti, tetõzeti hiányosságok, s a felújításnak köszönhetõen szebb kivitelben, újszerû állapotban, és díszkivilágítással ellátva illeszkedik az épület a megújult környezetbe. A földszinten levõ boltíves kialakítás (lábasház) az 1980-as évek elején került kialakításra, a mûemlékvédelem szakemberei szerint mára már beépült a városképbe, így a felújítás keretében csak a vasszerkezetû elemek teljes üvegportálra történõ cseréjére került sor. A homlokzat felújítása során ahol szükséges, ott a vakolat megújítására történik meg, és a (régi színekkel) újraszínezik az épületet.
A tervezõk ismertetõit követõen kérdésekre, hozzászólásokra került sor, melyek többsége a megváltozó közlekedési rendhez, illetve a parkolási lehetõségek átalakulásához kapcsolódott. A tervek szerint a tér Ny-i oldalán megszûnnek az üzletek elõtti parkolóhelyek, amit az ottani üzletek tulajdonosai kifogásoltak. Kérdés érkezett a tervezés elõkészítésével, eljárásával, és költségeivel kapcsolatban is.
Sólyom Miklós tervezõ válaszolt az utcák forgalmi rendjével kapcsolatos konkrét kérdésekre, majd Rápli Pál fõépítész a parkolási rend kialakításának koncepcióját ecsetelte. Utóbbival kapcsolatban (is) több szempontot kellett mérlegelni, hisz az óváros területén számos parkolóhely hiányzik, kérdés viszont, hogy ezt a Szabadság téren kell-e megoldani. Véleménye szerint új parkolási területeket kell feltárni, amik akár kisebb (10-30-as helyeket jelentenek, pl. Bástya u., Templom tér felé), ugyanakkor nem biztos, hogy azon a 8-10 helyen múlik az üzletek forgalma, hiszen azok most sem mindig hozzáférhetõk a vásárlók számára. Sok átalakulással és változással kell számolni még a jövõben, ezeket is igyekeztek figyelembe venni. A tervezési folyamatról szólva elmondta, hogy meghívásos tervpályázatot, hirdettek, aminek indoka az volt, hogy e területen korlátozott a tapasztalattal rendelkezõ szakemberek köre. Több érdekes megoldás született, de a szakmai zsûri legtöbb területen Sólyom Miklós és Társai elképzeléseit tartották a legjobbnak. Egyik erõsségeként a közlekedési kapcsolatok figyelembevételét lehet kiemelni, mellyel több pályázó sajnálatosan nem foglalkozott. A Szabadság tér megújításával kapcsolatos költségekrõl Forró Szilvia, a Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda vezetõje adott tájékoztatást. A beruházás bruttó 850-900ó mFt-ba kerül, melybõl 20-22 mFt a tervezés (kamarai díjszabáshoz igazodóan), az elõkészítés, szolgáltatások (pl. Integrált Városfejlesztési Stratégia, Akcióterületi Terv elkészítése, mûszaki ellenõrzés) költségei hasonló nagyságrendet tesznek ki. Mindezek elszámolhatók a projekt költségvetésében. Az önkormányzat támogatási intenzitása 85 %-os, a partnerként (kötelezõ elemként) bevont vállalkozások viszont max. 30 %-os támogatást kaphatnak a régióban, így az elsõ forduló után összességében 62 % körül alakult a támogatás mértéke. Pontos költségek azért nem mondhatók, mert a pályázat benyújtása után történt ÁFA emelés miatt kompenzációt lehet igénybe venni, ennek mértéke még kidolgozás és egyeztetés alatt van. Az így megváltozó összegekrõl decemberi ülésén hoz döntést a Képviselõ-testület, ezt követõen kerül sor a 2. fordulóra történõ benyújtásra.
Bebes István polgármester is reagált a felvetett kérdésekre, s elmondta, hogy a beruházásnak meghatározott keretei vannak, ezen belül számos közlekedéshez kapcsolódó probléma megoldást nyer. Ugyanakkor mindent gondot nyilvánvalóan nem lehet orvosolni a projektben, a belváros átfogó közlekedési vizsgálatát követõen más (pályázati) források segítségét kell majd igénybe venni ehhez.
Radvány Ilona a projektet koordináló OTP Hungaro Projekt Zrt képviseletében tájékoztatta a megjelenteket, arról, hogy 2007 óta folyamatosan történik az elképzelések pályázati konstrukcióhoz történõ igazítása, 2008-ban kapta meg az elsõ fordulóban az 540 mFt támogatást a Szabadság tér megújítása, idén történt a részletes kidolgozás. Elkészültek az engedélyes és a kiviteli tervek, a változásoknak megfelelõen alakítani kellett a költségvetést is. Az elsõ fordulóra elkészített IVS-ben (Integrált Városfejlesztési Stratégia), és Akcióterületi Tervben meghatározásra kerültek, hogy milyen fõ funkciók kerülnek fejlesztésre. A városi funkció erõsítése egy sokkal élhetõbb, kellemesebb környezet kialakítására épül, ami az eddigi városközpont-felújítási tapasztalataik szerint (pl. Gyula) vonzóvá vált a városlakók, a turisták, és a helyi kis és középvállalkozások számára is. A gazdasági funkció erõsítése során történt a kis és középvállalkozások bevonása a programba, ennek kapcsán részt vállalnak a régi Városháza felújításában az üzletek tulajdonosai. A Polgármesteri Hivatal épületének átalakítása a közszolgáltatások könnyebb elérhetõségét szolgálja. Szigorú feltételrendszerhez kellett igazítani a fejlesztési elképzeléseket annak érdekében, hogy az Uniós források felhasználhatók legyenek. Cserébe viszont olyan kedvezõ lehetõséget nyújt most a városok számára, amire a késõbbiekben valószínûleg csak korlátozott mértékben lehet számítani. A végleges dokumentációk benyújtására decemberben kerül sor, a kivitelezés pedig 2010-2011 között szakaszosan valósulhat meg.
Ezt követõen Joó Gyula vállalkozó elmondta, hogy a vállalkozók összegyûjtötték elképzeléseiket a tér élettel történõ megtöltésével kapcsolatban, melyhez várják a további javaslatokat. Ötleteiket nyilvánosan is megjelentetik a közeljövõben, és természetesen átadják az önkormányzat részére is.
Bebes István polgármester a közel két órás közmeghallgatást azzal zárta le, hogy a közlekedési koncepció kialakításakor figyelembe veszik az elhangzott észrevételeket, majd megköszönte az elõadók közremûködését, és a megjelentek figyelmét, aktív részvételét.

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Fotó: Jámbori Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.