Használható a becsült forgalmi érték kalkulátor

droszler | 2010. január 09 09:56:05 | gazdaság |
Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is elérhetõ a lakóingatlanok után fizetendõ adó alapjának megállapításához - önkéntes döntés alapján - használható becsült forgalmi érték kalkulátor.
A kalkulátor kizárólag arra szolgál, hogy az adózónak segítséget nyújtson az egyes nagy értékû vagyontárgyak adójáról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény szerinti lakóingatlanokat terhelõ adó alapjának meghatározásához. A kalkulátor által megállapított érték az un. becsült forgalmi érték, amely nem feltétlenül azonos a tényleges forgalmi értékkel, mert lehetnek az ingatlannak olyan – a kalkulátor által figyelembe nem vett – sajátosságai is, amelyek a valós forgalmi értéket érdemben befolyásolják. Különösen igaz ez a nagy alapterületû lakóingatlanok esetében, ahol jelentõs eltérések lehetnek az ingatlan egyedi sajátosságai miatt. Ezeknél az ingatlanoknál a becsült forgalmi érték tehát gyakrabban mutathat eltérést a tényleges forgalmi értéktõl, amelynek megállapítására kizárólag egyedi értékelés lehet alkalmas. Ha az adózó a bevallásában a kalkulátor által becsült értéket tünteti fel ingatlana forgalmi értékeként, akkor az adóhatóság egy esetleges adóellenõrzés eredményeként terhére adójogi szankciót akkor sem állapíthat meg, ha ingatlana valós forgalmi értéke magasabb a bevallásban szereplõ értéknél.

A becsült forgalmi érték kalkulátor mûködtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához az állami adóhatóság a 2008. január 1-jét követõen megtörtént illetékkiszabások alapján ellenõrzött, 800 000 ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel. Az adatbázist a helyi viszonyokat jól ismerõ, megfelelõ szakmai képesítéssel, tapasztalattal rendelkezõ munkatársak állították össze, támaszkodva a hatósági eljárások során megállapított egyedi forgalmi értékekre a Pénzügyminisztérium és a Központi Hivatal szükséges koordinációja és felügyelete mellett. A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzõi és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az un. becsült forgalmi értéket.

A kalkulátor mûködésével kapcsolatos részletes tudnivalókat, az adatvédelemmel kapcsolatos információkat a 34. számú (szintén az APEH honlapján megjelentetett) tájékoztató füzetbõl, és a kalkulátor preambulumából tudhatják meg.

Forrás: http://www.apeh.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.