Szakmák Színháza

droszler | 2010. január 09 13:56:27 | kultúra |
Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozói Központ, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, valamint a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség támogatásával „Szakmák Színháza” címmel az iskola illetve pályaválasztás elõtt álló diákok, szüleik és az iskolák tanárai részére 2010. január 25-29. között a Weöres Sándor Színház színészeinek közremûködésével a 7-8. osztályos diákok döntését segítõ színházi elõadást szervez .

Az elõadások idõpontjai:
2010. január 25. (hétfõ) Nyilvános fõpróba
2010. január 26. (kedd) Csepreg, Kõszeg Kistérség és Szombathely környéki iskolák
2010. január 27. (szerda) Szombathelyi iskolák
2010. január 28. (csütörtök) Sárvári, Celldömölki, Szentgotthárdi, Körmendi, Õrségi, Vasvári kistérségek iskolái

SZAKMÁK SZÍNHÁZA

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója és társulata arra vállalkozik, hogy színpadi jelenetek segítségével bemutatja és vonzóvá teszi azokat a szakmákat, ahol jelenleg is hiány van szakemberekben és a jövôben sem remélhetjük, hogy elegendô lesz a felvételre jelentkezôk száma.
A színház a maga nyelvén mindenhez hozzá tud szólni. Az élet minden területen tálcán kínál eljátszható szituációkat. Ha egy színész például a hegesztéssel találja szembe magát, és át kell élnie azt a lelkiállapotot, amit egy 14 éves, pályaválasztás elôtt álló tanuló érez, akkor ez már egy szituáció alapját képezheti. Farkasszemet néz a fiatal színész azzal a tangéppel, mely egy komputer és modellizálja a hegesztést. Megszólíthatja a készüléket, kérdezgetheti, Az a színház szabályai szerint természetesen választ is ad. Kapcsolatba kerülnek egymással, az oktató gép tanácsokat ad, dicsér vagy korhol; a tanuló szeretheti és haragudhat rá. Kölcsönös lesz a rokonszenv, barátságot kötnek. Feltûnik egy helyes kislány. A fiú vagánykodik frissen szerzett tudásával. Hódítani akar vele. Persze az ismeretei még a nullával egyenlôk. De a gép súg, segít, mert drukkol a fiúnak. Közben persze mi nézôk megismerkedünk a hegesztés alapvetô ismérveivel és talán egy kicsit meg is szeretjük a jószerivel még ismeretlen szakmát. És természetesen a kislány meg van hódítva.
A rendhagyó színházi elôadás kiemelten kezeli a pályairányítást, pályaorientációt, hogy a fiatal a pályán is maradjon.
A népszerûsítésre szoruló szakmák kiválasztásánál a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság ajánlását vettük figyelembe, mely szerint 5 szakmacsoporttal foglalkozik a Színház, ahol a legnagyobb az eltérés a végzett tanulók száma és a gazdaság igénye között.

1. ács-állványozó, villanyszerelô
2. gépi forgácsoló, géplakatos, hegesztô, szerkezetlakatos
3. elektromechanikai mûszerész, elektronikai mûszerész
4. kórházi ápoló, ápolási asszisztens, csecsemô és gyermekápoló
5. nôi szabó, férfiszabó, könnyûipari technikus

Kapcsolódó állományok: szorolap.pdf


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.